Waar blijft ‘macOS’ voor iPad?
Met de iPad Pro die in 2015 gelanceerd werd, is het grotere model sinds deze week aan zijn vijfde generatie toe. In 2019 stelde Apple daarop voor de eerste keer iPadOS voor aan het grote publiek. Dat besturingssyteem is sindsdien de afgeleide van iOS voor iPhones. De bedoeling? Voor de iPad en iPad Pro een hybride oplossing creëren tussen de Mac en een gewone tablet.
Tot dan was de iPad niet meer dan een grote kopie van de populaire iPhone. Maar al jaren vroegen professionals om meer mogelijkheden met hun grote iPad. Het grote scherm bracht immers evenveel mogelijkheden als een MacBook. Waarom niet dan?
iPadOS V.S. macOS
Vandaag is iPadOS 14 de tweede generatie, maar Apple heeft nog heel wat werk voor de boog. De iPad/iPad Pro kan in combinatie met een keyboard case een heel krachtige tool zijn, maar toch mist het besturingssyteem nog dat tikkeltje extra waardoor je toch nog de drang hebt om over te schakelen naar je Mac. In 2015 zei Tim Cook dat zijn bedrijf het gevoel had dat klanten niet op zoek waren naar een soort hybride tussen de Mac en de iPad. Maar dat is waar Cook fout zat. Sinds de lancering van iPadOS en de nieuwe generatie iPad Pro is die oproep vanuit gebruikers alleen maar groter geworden.
Wat missen we?
Wie wil kan vandaag de dag zijn iPad al gebruiken in combinatie met macOS en Sidecar. Maar dat is slechts een tijdelijke oplossing voor wie bijvoorbeeld nood heeft aan een extra scherm. Dus, wat missen we dan precies? De oproep is vrij duidelijk: Apple moet investeren in een verbeterde iPadOS die aanleunt tegen macOS. Nog beter zou zijn als gebruikers zelf kunnen kiezen of ze iPadOS of macOS willen gebruiken op hun dure iPad.
Ik gebruik de iPad Pro intussen ook al een tijdje. Het is echt een enorme krachtpatser en kan mijn MacBook op heel veel manieren perfect vervangen. Toch voel je aan bepaalde dingen in het design van het besturingssysteem dat macOS beter is. De batterij is bijvoorbeeld een stuk kleiner dan die in je MacBook. Bovendien blijven applicaties in iOS/iPadOS een stuk beperkter dan hun tegenhanger voor Mac. Je kan nu eenmaal een stuk meer bewegen met de Mac en daar knelt deels het schoentje. Het bedrijf heeft – toegegeven – al enorm veel gedaan om die gebruikersinterface te verbeteren. Dat maakt dat ik mijn iPad Pro ook bijna de hele dag kan gebruiken.
WWDC 2021
Zoals je vermoedelijk wel weet heeft de iPhonebouwer deze week de vijfde generatie iPad Pro voorgesteld. Zoals verwacht heeft het nieuwe model een enorm Mini LED display gekregen, verbeterde camera’s en een functie waarbij de camera in videochats zichzelf aanpast aan de omgeving en het aantal personen die in beeld komen. Dat zijn allemaal heel leuke en welgekome tweaks, maar het is niet genoeg.
Het is echter nog niet te laat. De Amerikaanse techgigant kan op 7 juni, tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC, tonen dat het wel meer in zijn mars heeft met iPadOS en de Pro. En laten we eerlijk zijn, met het nieuwe model dat 5G, tot 2TB intern geheugen, 16GB RAM, Thunderbolt 3 aan boord heeft is de Pro de ideale laptop geworden. Nu ook de eigen M1-chip aan boord is gezet, kan het echt van start gaan.
Bovendien heeft Apple al meermaals bewezen en toegegeven dat macOS voor iPad geen slecht idee is. Project Catalyst is daar het perfecte voorbeeld van. Apps die zowel op je iPad als Mac draaien, het is niet nieuw meer, het heeft vooral een enorme boost nodig.
Als je de opsomming van al voorgaande punten bij elkaar legt, krijg je de perfecte hybride iPad. En dat is wat klanten willen, Tim Cook. Hopelijk zien we op 7 juni tijdens WWDC een betere versie of worden we verrast en zijn onze gebeden aanhoord.