Achtergrond

Auracast: de nieuwe bluetoothgeneratie

Auracast nieuwe bluetoothgeneratie
De aankomst van je bus aan de bushalte horen of op de luchthaven de praktische informatie over jouw eigen vlucht; het kan met Auracast.

Wellicht heb je wel al eens van Auracast gehoord. De technologie is eigenlijk de grootste opvolger voor bluetoothtechnologie zoals we die vandaag kennen. Er wordt al jaren gewerkt aan een opvolger, maar pas in 2020 heeft de zogenaamde Bluetooth Special Interest Group (BSIG)laten weten dat ze die opvolger aan het ontwikkelen zijn. Niet alleen zou de technologie efficiënter met bestanden kunnen omgaan, ze maakt het gebruiksgemak een stuk leuker tegenover bluetooth vandaag.

Wat is Auracast?

Met Auracast kondigt de BSIG eigenlijk de grootste vernieuwing aan sinds de geboorte van bluetooth eind jaren 90. De technologie die erachter zit zal het mogelijk maken om verschillende apparaten te koppelen aan verschillende hoofdtelefoons, earbuds of speakers. Die koppelingen zouden volgens de eerste berichtgeving eindeloos kunnen, maar wellicht zal er wel een beperking aan verbonden zijn. Auracast bouwt verder op bluetooth, maar zal nog meer gaan gelijken op wifi, althans in de manier waarop we apparaten beheren dan.

Worden audiogidsen overbodig?

Bluetooth LE

Auracast is eigenlijk een onderdeel van het nieuwe Bluetoothprotocol: Bluetooth LE. Dat protocol heeft een nieuwe LC3-codec gekregen waarbij audio stukken beter gaat klinken en minder data gaat verslinden. Volgens de website van BSIG zou de nieuwe LC3-codec heel veel nieuwe voordelen en mogelijkheden betekenen voor ontwikkelaars van software en hardware. Bovendien zal Bluetooth LE een pak minder energie vragen van je smartphone, ook een voordeel waarop we zitten te wachten.

Wat zijn de voordelen van Auracast?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan deze nieuwe bluetoothtechnologie. Niet alleen ontwikkelaars van producten of software krijgen meer flexibiliteit, het heeft vooral ook voordelen voor consumenten. Het gaat niet alleen maar over je eigen muziek. Auracast komt ook naar je televisie in de woonkamer. Bluetooth LE-transmitters kunnen heel eenvoudig gekoppeld worden met bestaande tv-toestellen, en daardoor zal het dankzij Auracast heel gemakkelijk worden om met meerdere personen apart via een hoofdtelefoon of earbuds naar de tv te kijken en te luisteren. Elke gebruiker kan ook individueel zijn volume aanpassen. Je hebt dus geen speciale hardware meer nodig. Daarnaast zijn ze ook van plan om Auracast te gaan inzetten bij Out of Home-reclame.

Videobanners op straat of (vooral) in de winkel die ook audio afspelen zouden in de toekomst beluisterd kunnen worden via je eigen earbuds. Die plekken blijven dus rustig, geen lawaaierige reclamespots meer in de doe-het-zelf-winkel. Wandel er gewoon voorbij en als je toch interesse hebt, steek je gewoon je eigen earbuds in je oren en niemand heeft er last van. Een derde voordeel zal zich afspelen in musea, filmzalen, luchthavens of busstations. Wie bijvoorbeeld een audiotour wil doen in een museum, zal dat met zijn eigen hoofdtelefoon of earbuds kunnen. Je duidt gewoon het juiste kanaal aan en je bent vertrokken. In de filmzaal zal je dan je eigen volume kunnen bepalen en in luchthavens of busstations zal de praktische informatie voor jouw vlucht of lijn ingesproken worden in je earbuds. Aankondigingen van vluchten of bussen hoeven dan in principe niet meer afgeroepen te worden. Maar, niet iedereen draagt voortdurend earbuds. Of dit dus echt zal aanslaan, zal nog moeten blijken uit de praktijk.

Met Auracast kondigt de BSIG eigenlijk de grootste vernieuwing aan sinds de geboorte van bluetooth eind jaren 90.

Hoe werkt het?

We kunnen dus nu al drie tot vier toepassingen aanhalen waarin Auracast een voordeel kan bieden.

  1. Deel muziek via je earbuds: je luistert met verschillende mensen naar dezelfde audiobron, de audio loopt synchroon, maar iedereen kan zijn eigen volume bepalen.
  2. Televisie thuis of bijvoorbeeld in de sportclub: ieder kan zelf bepalen wat hij wil horen. Dat loopt ook synchroon via de standaarduitzending op de tv op dat moment. Thuis kan je met meerdere mensen naar dezelfde tv kijken en individueel je audio bepalen.
  3. Aankondigingen in luchthavens of andere publieke plaatsen: dat loopt via broadcast met de mogelijkheid om de aankondigingen uit te zenden in verschillende talen.
  4. Gehoorapparaten: wie een gehoorapparaat heeft, zal bijvoorbeeld eenvoudiger kunnen volgen bij lezingen of zelfs concerten. Ook hier zijn verschillende talen mogelijk.

Al deze toepassingen zullen beschikbaar zijn vanop je smartphone. In de plaats van de niet zo flexibele bluetoothbediening komt er een menu dat heel erg zal gaan lijken op dat van wifi. Je opent dat menu en krijgt meteen alle beschikbare kanalen te zien. Die kanalen zullen ook beveiligd zijn.

Beeld: Auracast.

Wanneer zal je gebruik kunnen maken van deze tech?

Het is de bedoeling van de Bluetooth Special Interest Group om Auracast de komende maanden te gaan uitrollen naar de bluetoothstandaard die op dat moment geldt. De group zegt er wel niet bij welke standaard dat zal zijn. Het kan in versie 5.4 zijn, maar ook een nieuwere. Nadat Auracast dan helemaal deel uitmaakt van bluetooth, kunnen bedrijven aan de slag. De eerste vraag die zich stelt is in welke mate bestaande apparaten compatibel zullen zijn. Zo zijn hoofdtelefoons van veel merken wel te gebruiken met Bluetooth LE, maar de vraag is of ze hardwarematig klaar zijn voor Auracast.

Nieuwe apparaten zullen dat probleem natuurlijk niet hebben. Toch zullen de meeste mensen niet speciaal voor Auracast nieuwe earbuds of hoofdtelefoons gaan kopen. De tweede vraag die zich stelt is hoe de uitzender Auracast gaat oppikken. In welke mate gaan cinemazalen, musea, luchthavens, busstations en adverteerders de technologie gebruiken, zodanig dat consumenten er daadwerkelijk iets aan hebben? Het is dus nog behoorlijk onduidelijk of de nieuwe technologie ooit echt helemaal van de grond zal komen.

Auracast menu
Beeld: Auracast.
audioauracastbluetoothontspanningpremiumslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren