Reviews

Review Sony Xperia Tablet Z: waardige iPad-rivaal

Voordelen
Knap design
Water/stofdicht
Snel
Zeer licht
Infrarood
Nadelen
Middelmatige autonomie
LTE-versie enkel met 16 GB
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 9
Sony presenteert met de Xperia Tablet Z een prachtige Android-tablet met enkele uitstekende troeven die het toestel van de concurrentie onderscheidt.

Qua telefoons is Samsung momenteel koning Android. Bij tablets is er echter wel nog ruimte voor andere merken. Zoals Sony, die met de Xperia Tablet Z een prachtige tablet met heel eigen troeven presenteert.

Sony-fans spitsen wellicht al hun oren als ze die ‘Z’ in de modelnaam zien staan. Inderdaad, de Xperia Tablet Z landt niet geheel toevallig min of meer op hetzelfde moment als de Xperia Z – het nieuwe vlaggenschip van Sony qua smartphones (lees hier de test). De twee toestellen zijn duidelijk van dezelfde tekentafel afkomstig. Of de respectievelijke ontwerpers zijn met elkaar getrouwd, dat kan ook.

De Xperia Tablet Z is dus met andere woorden een ingetogen en stijlvolle verschijning die perfect past bij een Bravia-tv en een Xperia-telefoon. Van ver zie je meteen dat deze tablet zeer dun is: 6,9 mm. Dat is ‘slechts’ 2,5 mm dunner dan de recentste iPad, zou een Apple-fan roepen, maar geloof ons maar: als je de twee naast elkaar legt zie je meteen wie magerder is. En wat zeker merkbaar is, is het verschil in gewicht. De Xperia Tablet Z weegt 495 gram, een volle 150 gram lichter dan Apples mooiste.

Net zoals de Xperia Z-telefoon is deze tablet gebouwd naar de IPX57- en IP5X-normen. Voor zij die niet in de industriële sector zitten: de Xperia Tablet Z kan tot een half uur op een diepte van een meter ondergedompeld blijven én kan aardig goed tegen stof. 

Hoge resolutie

Mogen we dan toch een kritische noot lossen over het ontwerp van de Xperia Tablet Z? Dan zouden we verwijzen naar de schermranden, die vooral links en rechts nogal breed zijn. Iets minder zwart rond het scherm zou deze tablet veel eleganter maken.

Bovendien is de waterdichtheid enkel gegarandeerd als de klepjes over de micro-USB-poort en de geheugenkaartsleuf er goed op zitten. Nu zitten die klepjes vast aan de behuizing – hoera! – maar de vraag is wel of ze na een jaar gebruik er nog altijd even perfect op zullen passen. Het is niet dat we een gevoel hebben dat de klepjes een probleem gaan vormen, maar het is toch een aandachtspunt.

De Xperia Tablet Z beschikt over een heel mooi 10,1 inch scherm waarop 1.200 x 1.920 pixels tonen. Zoals wel vaker bij Android-tablets is het een breedbeeldscherm, waardoor de tablet in z’n geheel meer op een lange rechthoek lijkt. Dit in tegenstelling tot de vierkantigere vorm van de Apple iPad. Het is ons al vaker opgevallen bij tablets met deze vorm: omdat ze veel langer dan breder zijn, hou je ze meestal in de liggende stand vast.

Persoonlijk vinden we het een plus bij het bekijken van websites en video’s, maar is het intikken van tekst wat lastiger omdat het toetsenbord vrij breed is. Klein minpuntje toch ook is dat je in liggende stand gemakkelijk de twee speakers kan bedekken met je handen. De tablet 180 graden draaien lost dat probleem gelukkig meteen op.

Hoewel de pixeldensiteit van het display lager ligt dan een iPad met Retina-scherm of Nexus 10 (224 vs 264 vs 299 PPI), is er naar ons gevoel niet echt een probleem. Tekst op webpagina’s en e-books bijvoorbeeld verschijnt scherp en zonder veel zichtbare kartels op het scherm. 

Snelle motor

Sony heeft de Xperia Tablet Z uitgerust met een Snapdragon S4 quadcore-processor aan 1,5 GHz en 2 GB werkgeheugen. Het levert een vrij snelle tablet op, blijkt uit onze benchmarks, sneller of vergelijkbaar met de recent geteste Samsung Galaxy Note 8.0. Met name de 3D-prestaties zien er goed uit.

Volgens Sony kan de Z tot negen uur op een batterijlading blijven werken. We spreken dan over het bekijken van video, wat tegenwoordig niet zo’n belastende taak is. Bij eigen gebruik (helderheid maximaal, relatief intensief gebruik) stranden we tussen vier en vijf uur. Dat is vrij behoorlijk, al doet de iPad het naar ons gevoel net iets beter, en kan zeker beter door een realistisch helderheid-instelling.

Sony verscheept drie versies van de Xperia Tablet Z: WiFi-modellen met 16 of 32 GB (579 euro), en een 3G/LTE-versie met 16 GB (629 euro). Gelukkig is er een geheugenkaartsleuf present, want zeker met 16 GB ga je niet ver komen als je veel media op de tablet zet of een aantal games installeert. 

PS3-controller

We schreven al vaker in het verleden: de mobiele toestellen van Sony hebben een streepje voor omdat het moederbedrijf wel overal een vinger in de pap heeft. Neem nu gaming: niet alleen is er de associatie met de Playstation, wat onder meer tot uiting komt in de PlayNow-dienst waarlangs je oude PS-titels kan spelen, maar je kan ook een Dualshock-gamecontroller van de PS3 aansluiten op de Xperia Tablet Z. Dat is bijzonder fijn voor shooters en racespelletjes, twee genres die soms wat lastiger te spelen zijn via een aanraakscherm.

Uiteraard present zijn apps van Music Unlimited (Sony’s Spotify-kloon) en Video Unlimited (helaas, nog altijd niet actief in onze contreien). Ben je reeds ingestapt bij andere diensten, kan je die natuurlijk gewoon via hun eigen apps gebruiken. De mediaspeler-apps (Walkman en Films) die Sony voorziet voor lokale media zijn vrij goed, en maken het ook heel gemakkelijk om pakweg een video naar een DLNA-compatibele televisie te sturen.

De Xperia Tablet Z is overigens Miracast-compatibel (zie dit achtergrondstuk), wat interessant is in combinatie met een nieuw tv-toestel. En helemaal als het gaat om een nieuwe Sony Bravia-televisie die uitgerust is met een NFC-chip. Je moet dan gewoon de tablet tegen de afstandsbediening van de tv houden om een verbinding te maken.  Dankzij de NFC-chip in de Z kan je ook zonder in instellingen te duiken een koppeling maken met een speaker zoals de Sony BTX-500.

Een enorme troef blijft het ingebouwde IR-oog in combinatie met de Remote-app van Sony. Net zoals zijn voorgangers kan je de Xperia Tablet Z zo als universele remote gebruiken. Heel wat AV-producten worden ondersteund en er is nu de mogelijkheid om macro’s te bouwen. Handig is dat de laatste skins van Sony je vanaf het hoofdscherm meteen naar de remote brengt – geen gedoe met meermaals klikken om aan een afstandsbediening te raken, want zo zou je het toch nooit gebruiken.

Conclusie

De laatste tijd verschijnen er wel meer tablets op basis van Android die qua mogelijkheden en functies de iPad evenaren.

Op gebied van design kan je vaak argumenteren dat Apple nog een streepje voor heeft, maar nu toont Sony dat ook zij een tablet kunnen uitbrengen die klasse uitstraalt en bovendien zeer licht is. Zoek je een Android-tablet en heb je er een hogere prijs voor over, dan is dit het apparaat dat je moet hebben.

AndroidmobielontspanningremoteReviewssonytabletxperia tablet z

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken