Reviews

Samsung Galaxy Note 8.0: Identiteitscrisis

Voordelen
Accurate stylus
Software extra's
Uitbreidbaar geheugen
Nadelen
Plaatsing luidsprekers
Geen Full HD-scherm
Prijs
Aanbevolen prijs: €379
Waar te koop?
Totaalscore 7
Een tablet met een pennetje en een telefooninterface, benieuwd wie hiervoor het doelpubliek is. De Galaxy Note 8.0 is een dure tablet met veel vraagtekens.

De tactiek van Samsung is al langer bekend: bombardeer de smartphone en tabletmarkt met zoveel mogelijk toestellen. Deze werkwijze werkt, want hun marktaandeel op de smartphonemarkt is heel groot. Op tabletvlak gaat het ook in stijgende lijn, maar met de Galaxy Note 8.0 weet Samsung precies niet goed wat ze willen.

Geen Full HD

Op het eerste gezicht lijkt deze tablet veel op een uit de kluiten gewassen smartphone. De verdeling van de icoontjes is hetzelfde, Samsungs eigen TouchWiz zwaait de plak en alles ziet er kinderlijk kleurrijk uit. Je bent fan of je bent het niet.

Omdat Samsung weinig extra toevoegt aan TouchWiz voor deze 8 inchtablet, voelt hij in feite als een uit de kluiten gewassen Galaxy Note II aan. Er valt, uitgezonderd het infraroodoog, geen enkele vernieuwing of aanpassing te zien. Ik verwacht bij een grotere schermgrootte toch een betere tablet-interface.

Qua functies is alles identiek aan de Galaxy Note II en de Note 10.1. De hardware intern is zelfs bijna hetzelfde. Ze maken alledrie gebruik van Samsungs eigen Exynos 4412 quadcoreprocessor en hebben elk 2GB RAM aan boord. Zelfs de schermresolutie is identiek. In tegenstelling tot AMOLED bij de Note II maakt de Note 8.0 gebruik van een PLS-paneel. Die biedt prima kijkhoeken en ook de kleurreproductie zit goed. Een AMOLED-paneel zoals in de Galaxy Tab 7.7 had een prima surplus geweest, maar dat had de prijs ongetwijfeld nog hoger gemaakt.

Slimme stylus

Wat de Note 8.0 onderscheidt van alle andere 7 en 8 inchtablets is zijn stylus. Dankzij de geïntegreerde Wacom digitizer reageert de pen heel accuraat. Bovendien registreert de Note 8.0 de pen al wanneer je een drietal centimeter van het scherm bent verwijderd. Verbetering tegenover de Note II: je kunt de pen voortaan ook gebruiken om de twee touch-knoppen naast de home-toets te bedienen.

Van de drie toestellen met een stylus is de Note 8.0 de beste oplossing. De Note II is in principe te klein om fatsoenlijk met een stylus te schrijven, en de Note 10.1 was te groot om met een hand comfortabel vast te houden terwijl je schrijft. De Note 8.0 kun je handig met een hand vast houden, terwijl je met de andere schrijft.

Samsung blijft een voorstander van glossy plastic in zijn Galaxy-reeks en deze tablet is daarop geen uitzondering. Rek de Galaxy S III uit tot 8 inch en je hebt de Note 8.0. Zowel de witte als zwarte versie zijn effen gekleurd, zonder het subtiele patroon dat ik terugvind in de Galaxy S4. Samsung stapt daarnaast ook af van zijn eigen tablet-connector en kiest opnieuw voor micro-USB.

Stereo luidsprekers

Een grote troef bij de Note 10.1 zijn de twee luidsprekers aan de voorkant van de tablet. Bij de Note 8.0 zijn die twee verhuisd naar de onderkant van de tablet, links en rechts van de micro-USB aansluiting. Misschien ligt het aan mijn specifieke manier van vasthouden, maar elke keer bedekte ik beide luidsprekers met mijn hand. Plaats ik mijn handen anders, dan klinken de luidsprekers degelijk genoeg voor een tablet.

Qua autonomie scoort de Note 8.0 eerder middelmatig. De Nexus 7 houdt het net iets langer uit bij dagelijks gebruik. Wanneer ik een film kijk op de Note 8.0, krijgt de autonomie een flinke knauw. Daarop scoren de Note 10.1 en Nexus 7 veel beter.

Ondanks de snelle hardware heb ik niet altijd het gevoel dat de interface vlot reageert. Soms merk ik helemaal niets, op andere momenten zijn de animaties net niet vloeiend genoeg. Heeft dit iets te maken met Samsungs eigen TouchWiz? Op de Note II ervaar ik namelijk geen enkel probleem, ondanks de bijna identieke hardware. Hopelijk wordt dit euvel met een software update gefinetuned.

Conclusie

Deze tablet weet me te charmeren qua handigheid en formaat, maar ik vraag me af of de Note 8.0 niet te laat op de markt komt? De Nexus 7 krijgt op Google I/O naar alle waarschijnlijkheid een schermupdate naar Full HD en de nieuwe iPad Mini staat in de steigers. In hoeverre kun je dan nog het zware prijskaartje van de Note 8.0 verantwoorden? Het pennetje als enige argument is niet voldoende.

Daarom Samsung: werk met fijnere materialen, plaats een Full HD-scherm, hang er hetzelfde prijskaartje aan, en je hebt een winnaar in huis. Aan deze premium-prijs kan ik de Galaxy Note 8.0 maar met mate smaken.

 

Specificaties:

  • 8 inch PLS-LCD 1.280 x 800 pixels
  • 2 GB RAM
  • Samsung Exynos 4412
  • Android 4.1.2
  • 16 GB opslagcapaciteit
  • 5 MP / 1,3 MP
  • microSD tot 64 GB
  • 338 gram
  • 4.600 mAh
exynos 4412galaxy note 8-0mobielReviewssamsungtablettouchwiz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN