Reviews

Review Huawei Ascend P6: de dunste van de klas

Voordelen
Dun design
Camera met macro
Knap scherm
Nadelen
Positie aansluitingen
Wordt snel te warm
Prestaties processor
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 7
Huawei's nieuwste vlaggenschipsmartphone is de dunste van het moment en richt zich vooral op de modebewuste smartphonegebruiker.

Huawei is nog maar enkele maanden actief op de Belgische en Nederlandse smartphonemarkt, maar heeft op korte tijd al enkele interessante toestellen weten af te leveren met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerder dit jaar zagen we onder meer de Ascend Mate en Ascend P2 in de rekken verschijnen, en sinds kort is ook de recent aangekondigde Huawei Ascend P6 bij ons te verkrijgen. Zonder twijfel is dit het paradepaardje van de Chinese telefoonbouwer.

De dunste

Bij de P-reeks van Huawei staan ‘fashion and style’ centraal en dat is voor deze Ascend P6 niet anders. Bij de persvoorstelling van dit toestel werd al meteen duidelijk hoe trots Huawei is op het uiterlijk van haar jongste telg en dan met name op het formaat.

De Huawei Ascend P6 mag momenteel de titel van “dunste smartphone ter wereld” op zich nemen. Het toestel is 6,18 millimeter dik – of moet ik zeggen dun – en weegt amper 120 gram, waardoor hij erg licht aanvoelt.

Het lijkt wel alsof Huawei moest puzzelen met onderdelen om de telefoon zo dun te krijgen. Daardoor staan sommige onderdelen niet op de plaats waar je ze zou verwachten . De usb-aansluiting vind je bijvoorbeeld aan de bovenkant van het toestel terug. Dat kan onhandig zijn wanneer je het toestel op een docking station wilt aansluiten.

De hoofdtelefoonaansluiting zit dan weer langs de zijkant linksonderaan. In die aansluiting zit een pinnetje waarmee je de sleuven voor de sim- en microSD-kaart kan openen. Een leuke extra, maar de kans is groot dat je dat pinnetje al meteen kwijt bent wanneer je voor de eerste keer een hoofdtelefoon wilt aansluiten.

We kunnen er niet omheen dat de Ascend P6 erg aan de iPhone doet denken, zeker wanneer je het toestel van de zijkant bekijkt. Net als bij de iPhone loopt er een metalen rand rondom de telefoon. Bovendien kan ook de bouwkwaliteit gerust tippen aan die van Apple’s mooiste. De voorkant is bedekt door een laag GorillaGlass en het achterpaneel is gemaakt van een soort geborsteld aluminium dat erg zacht aanvoelt. De afgeronde rand aan de onderkant geeft dan weer een unieke toets aan het toestel.

Huawei heeft de Ascend P6 voorzien van een 4,7 inch LCD-scherm met een resolutie van 720 bij 1.280 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 312 ppi. Spijtig genoeg geen full HD, maar dat mag de pret niet bederven. De kijkhoeken zijn uitstekend, met amper contrastverlies en net als bij de Ascend P2 is ook de kleurweergave erg goed. Het schermformaat is bovendien ideaal voor het bekijken van media of surfen op internet, terwijl de telefoon nog steeds perfect in je broekzak past.

Prima camera

Bij een telefoon die om style & fashion draait kan het natuurlijk niet anders dan dat er speciale aandacht aan de camera wordt gespendeerd. De front-facing camera heeft een royale 5 megapixels meegekregen en beschikt over een schuiver die het “schoonheidsniveau” op een schaal van 10 aanpast. Die schuiver doet eigenlijk niets meer dan het beeld meer flou maken, waardoor rimpeltjes en oneffenheden in het gezicht verdwijnen. Echt wild worden we er niet van, maar misschien is er wel een publiek voor te vinden.

De 8 MP-camera aan de achterzijde beschikt misschien niet over de meeste megapixels die momenteel op de markt te vinden zijn, maar levert wel erg knappe resultaten. We zijn vooral onder de indruk van de korte scherpstelafstand. De camera kan al vanaf een afstand van 4 centimeter scherpstellen, waardoor je erg mooie “macrofoto’s” kan maken. Dat werkt erg goed, maar in sommige – vooral donkerdere – situaties heeft hij wel wat moeite om op deze afstand het beeld scherp te krijgen.

Specificaties

Intern lijkt de Ascend P6 haast een tweelingbroer te zijn van de Ascend P2. Beide telefoons draaien op dezelfde 1,5GHz quadcore-processor van eigen makelij (Huawei K3V2). Dat blijkt ook uit onze benchmarkresultaten die voor de twee toestellen regelmatig overeenkomen. Huawei heeft de P6 wel van meer werkgeheugen voorzien, 2GB RAM ten opzichte van 1GB in de P2.

De Ascend P6 behoort zeker niet tot de snelste toestellen op de markt – af en toe konden we hem op een hapering betrappen – maar levert prima prestaties die je van de betere toestellen uit het middensegment mag verwachten. Dat is ook precies waar de Ascend P6 zich met zijn bijhorend prijskaartje positioneert.

Het viel tijdens het testen wel op dat de Ascend P6 een pak beter overweg kan met 3D-graphics dan de Ascend P2. Terwijl die laatste heel wat moeite had om het racegame Real Racing 3 te verwerken, lijkt de P6 er weinig problemen mee te hebben. De graphics zien er oké uit en hoewel de framerate niet spectaculair is, draait het spel wel soepel genoeg om speelbaar te zijn.

Met 8GB intern geheugen – waarvan 3,3GB reeds door het besturingssysteem wordt ingenomen – zit de Ascend P6 een beetje krap bij kas als het op opslag aankomt. Gelukkig heeft Huawei een microSD-slot voorzien, zodat je de beschikbare opslagruimte nog kan uitbreiden met een geheugenkaartje. Dat is zeker nuttig, want wij zaten na een testperiode van een paar weken al bijna tegen de limiet.

Zo’n dunne telefoon als de Ascend P6 laat natuurlijk niet veel ruimte vrij voor een grote batterij. Huawei is er toch in geslaagd om een 2.000 mAh-accu in het toestel te proppen en die levert – ondanks het 4,7 inch scherm – meer dan voldoende energie om de dag op één laadbeurt door te komen. Bij intensief gebruik van grootverbruikers als navigatie-apps en mediastreaming hou je het batterijleven best wel wat aandachtiger in de gaten.

Door de beperkte ruimte in het toestel zitten de processor en andere onderdelen erg kort tegen het achterpaneel. Daardoor wordt het toestel snel warm bij het langdurig draaien van intensieve apps of games. Zelf kregen we bij het gebruik van de P6 als gps tijdens het autorijden meermaals een waarschuwing om de app af te sluiten, zodat het toestel niet zou oververhitten. Dat is toch iets om rekening mee te houden bij het aanschaffen van deze telefoon.

We waren verbaasd om te horen dat de Ascend P6 alleen ondersteuning biedt voor 3G en 4G achterwege laat. Akkoord, momenteel is de toegang tot 4G bij ons eerder beperkt, maar met het oog op de toekomst laat Huawei hier toch een steek vallen. Tijdens de persconferentie werd wel gezegd dat er later dit jaar een versie met 4G zou verschijnen, maar dat maakt de beslissing  om nu al een toestel met enkel 3G-ondersteuning te lanceren eigenlijk alleen maar vreemder.

Emotion UI

Huawei levert de Ascend P6 met Android 4.2.2 Jelly Bean en de eigen grafische schil Emotion UI aan boord. Die Emotion UI laat zich vooral opmerken door de uitgebreide aanpasmogelijkheden – waar we in een eerder artikel al uitgebreid op zijn in gegaan – en het ontbreken van een appmenu. Alle apps staan gewoon op je startscherm, net zoals Apple dat doet met iOS. Dat vinden we persoonlijk wat jammer omdat hiermee de vrijheid, die we normaal gezien gewoon zijn van Android, toch wat wordt ingeboet. Ben je hier zelf ook geen fan van, dan kan je het natuurlijk makkelijk verhelpen door bijvoorbeeld een alternatieve launcher te installeren.

Huawei heeft op de Ascend P6 een nieuwe versie van de Emotion UI geïnstalleerd en die brengt nieuwe functies met zich mee. Met name de app Toestemmingsbeheer is het vermelden waard. Daarmee kan je op appniveau bepalen tot welke informatie een applicatie toegang krijgt, of ze meldingen in het meldingencentrum mag plaatsen en of ze toegang krijgt tot bepaalde functionaliteiten als gps, wifi of 3G.

Conclusie

Met zijn adviesprijs van 449 euro – we hebben hem op verschillende webwinkels ook al voor 399 euro zien opduiken - plaatst de Huawei Ascend P6 zich ergens tussen de top van het middensegment en de onderkant van het topsegement van de smartphonemarkt. Dat is ook precies waar we dit toestel zouden plaatsen na er enkele weken mee te hebben rondgelopen.

Huawei richt zich op de modebewuste smartphonegebruiker met een toestel dat qua uiterlijk en bouwkwaliteit gerust met de iPhone 5, HTC One en Sony Xperia Z mag meedingen naar de eerste plaats in een schoonheidswedstrijd. Je moet het dan wel met iets zwakkere prestaties stellen, maar krijgt daarvoor een prima camera en knap scherm in de plaats.

Update 18/07/2013: Huawei heeft aan onze redactie laten weten dat de adviesprijs voor de Ascend P6 bij ons 399 euro bedraagt, in tegenstelling tot de 449 euro die tijdens de persconferentie in Londen werd aangekondigd.

Androidascend p6emotion uihuaweimobielReviewssmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken