Reviews

Sony Xperia Z: waterdicht en Full HD

Voordelen
Design
Water/stofdicht
Krachtig
NFC
Nadelen
Heel beperkte kijkhoek
Vingerafdrukken
Cameraknop
Autonomie
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de Xperia Z probeert Sony aansluiting met de top te vinden dankzij een bijzondere troef: deze telefoon is stof- en waterdicht. Maar is dat genoeg?

Je moet je onderscheiden in de drukke wereld van smartphones, en dat doen door toestellen te maken die typische accidenten overleven vind ik een prima idee. Sony doet dat trouwens al een tijdje: hun Xperia Tablet S en een aantal middenklasser-smartphones kregen al een waterresistent jasje mee.

En nu dus ook de Xperia Z, de sterspeler waarmee Sony hoopt de consumenten met voorliefde voor een toptelefoon weg te lokken van Apple en Samsung. Geen gemakkelijke opdracht, zeker niet met de Galaxy S4 aan de horizon. Met water- en stofresistentie alleen kom je er niet, maar gelukkig heeft de Z nog wel enkele pluspunten om het nodige weerwerk te bieden.

  • 5 inch Full HD LCD (441 PPI)
  • Android 4.1.2
  • Qualcomm Snapdragon S4 Pro
  • 2GB RAM
  • 13 MP rear / 2 MP front
  • 16 GB opslagcapaciteit
  • Micro SD-slot
  • WiFi a/b/g/n
  • 3G 42 mbps / 4G LTE
  • 146 gram
  • 2.330 mAh

Bravia engine

Bij hun televisies zet Sony dit jaar sterker dan ooit in op beeldkwaliteit, en dat doen ze eigenlijk ook bij deze Xperia Z. Het 5-inch scherm draagt zelfs de Bravia-naam. Het is een mooie display waarop een 1.080p resolutie toont, perfect voor films.


De hoge resolutie levert een hoge pixeldensiteit (441 ppi), waardoor het beeld extreem scherp toont. Mooi om naar te kijken, al is het TFT-scherm iets fletser dan de kleurrijke AMOLED-schermen die HTC en Samsung de laatste tijden gebruiken. Schakel je de Bravia engine uit, dan zie je direct dat de kleuren heel zacht en flets worden. Aan jou om te kiezen wat je voorkeur draagt.

Beperkte kijkhoek

De kijkhoeken zijn ook niet fantastisch, iets wat ik meer tegen kom bij Sony smartphones. Deze keer is het helaas wel aan de slechte kant. Zolang je hem recht voor je houdt, is er niets aan de hand. Een kleine kanteling van het scherm is echter al genoeg om te zien dat alle kleuren ineens heel flets worden. Toegegeven, bij een smartphone is de kijkhoek niet heel cruciaal, maar je smartphone op tafel leggen en een YouTube filmpje kijken is niet aan de orde. Iets wat niet zou mogen bij een smartphone in deze prijsklasse.

Sony is ook slim geweest, en gooit over Android 4.1 een eigen interface die soberheid combineert met veel donkere tinten – en waardoor de iets beperktere kleurrijkdom van de Xperia Z niet opvalt. De menu’s van de Xperia Z kan ik wel smaken, vooral omdat de telefoon ten alle tijden bliksemsnel reageert.


Autonomie

Zo’n Full HD-scherm is wel mooi, maar het heeft wel een behoorlijke impact op de batterij. Bij intens gebruik, waar het scherm veel ingeschakeld is, loop de batterij razendsnel leeg. Mij lukt het amper om als zware gebruiker de dag door te komen, zonder mezelf zorgen te maken. Surf je maar een kwartiertje per dag, neem je maar drie tot vijf foto’s en dient je smartphone voor de rest enkel om bereikbaar te zijn? Dan moet een dag normaal gezien wel lukken. Zelfs met de ingebouwde energiespaarstand haalt een zware gebruiker maar nipt de dag.

Het is belangrijk om te duiden dat alle testen worden uitgevoerd met Wi-Fi, Bluetooth en 3G ingeschakeld. Tik je 3G af, dan haalt zelfs een power user vlot de kaap van een dag.

Quadcore chip

Zoals een toptoestel betaamt heeft de Xperia Z een zeer capabele processor aan boord: Een Qualcomm Snapdragon S4 Pro quadcorechip aan 1,5 GHz. Die wordt bijgestaan door een stevige 2 GB RAM, tegenwoordig standaard in alle toptoestellen. De telefoon draait ook Android 4.1, wat stukken responsiever is dan oudere Androids. Je moet er niet veel woorden aan vuil maken: de Xperia Z reageert gewoon bliksemsnel en je hebt nooit het gevoel dat je ergens op moet wachten. De benchmarks ondersteunen dat gevoel, want de Xperia Z scoort doorgaans beter dan de Samsung Galaxy SIII (inmiddels een wat ouder toestel) maar onder de pijlsnelle (preproductie) HTC One die we op de redactie hebben ontvangen.

Naar mijn gevoel is de Xperia Z de mooiste smartphone die Sony in lange tijd geproduceerd heeft. De pikzwarte behuizing is zeer strak met geen franjes in andere kleuren of materialen. De achterkant is wel in glas uitgevoerd, een eigenschap waar ook de iPhone 4 en 4s over beschikten.

Glazen ontwerp

Het heeft zo z’n voor- en nadelen: langs een kant oogt het zeer classy, maar de vingerafdrukken stapelen zich snel op. Het is ook moeilijk inschatten of de Xperia Z hetzelfde probleem met gebarsten achterzijden gaat hebben als de iPhone. Bovendien heeft Sony gekozen om rondom de glazen randen de marges met het plastic wat groot te houden. Hierdoor valt er al snel veel vuil tussen, vooral zandkorrels en stof. Niet echt ideaal, want bijna elke week moest ik eens goed over de randen van de Xperia Z blazen om het proper te krijgen.

Een ding kunnen we bevestigen, want we hebben het uitgeprobeerd: de Xperia Z is weldegelijk waterdicht. Vooropgesteld dat alle klepjes aan de zijkant goed dicht zijn, uiteraard, want anders lekt er toch vloeistof binnen.

Klepjes

Je moet er dus ook rekening mee houden dat je elke keer dat klepje moet openen en sluiten, bij elke aansluiting. Het zorgt er wel voor dat de Xperia Z zijn strakke uiterlijk behoudt, maar echt gebruiksvriendelijk vind ik het niet. Het is vooral oppassen voor het klepje die je moet openen om de lader aan te sluiten, want die moet je toch regelmatig openen en de kans bestaat dat je het klepje niet helemaal terug in de behuizing duwt. 
 



Gelukkig hangen de klepjes vast met een stukje plastic, zodat je ze niet kan verliezen. Let wel: het is niet de bedoeling dat je met de Xperia Z gaat snorkelen, want de waterdichtheid is maar gegarandeerd tot een meter diepte. In het echte leven zijn vooral vochtige ruimtes (lees: badkamers) of zomerse buien bedreigingen voor smartphones (zo heeft mijn collega al twee iPhones verloren), en daar is de Xperia Z tegen bestand.

Eigen apps

Sony heeft de Xperia Z uiteraard met een reeks eigen apps uitgerust. Zoals Walkman, een mooi vormgegeven app die in de eerste plaats muziek op de telefoon afspeelt maar veel meer kan.

Een bruggetje leggen naar Music Unlimited (Sony’s Spotify-kloon) of muziek via DLNA afspelen vanaf een toestel op je netwerk (een NAS bijvoorbeeld). Dat laatste ging bijzonder vlot – wat zeker niet vaak het geval is. Op DLNA-gebied kan je ook gemakkelijk media naar een tv of speaker sturen met een "throw"-optie. Met DLNA is het vaak wat worstelen, maar tijdens de gehele testperiode presteerde de Xperia Z zeer vlot.

DLNA

Klankmatig komt de Xperia Z best goed uit de hoek (als je een eigen headset toevoegt tenminste), en liefhebbers van een persoonlijke sound kunnen via de uitgebreide equalizer alles naar eigen smaak aanpassen. Ook de gelijkaardige Film-app is handig in gebruik, al stootte ik tijdens het testen vaak op een foutboodschap. Vooral bij het streamen over DLNA dook vaak de boodschap op dat de codec niet ondersteund werd.

De laatste unieke app die de moeite bleek te zijn, is Movie Studio: met minimale moeite monteer je een videofilm en voeg je een soundtrack toe. Het is niet zo gesofistikeerd als iMovie op de iPhone, maar wel heel eenvoudig om te gebruiken.

13 megapixel

Je vindt op dit toestel een camera van niet minder dan 13 megapixel, wat indrukwekkend veel is. Zeker als je weet hoe klein de beeldchip in een smartphone is. De combinatie van die twee zou ons doen vrezen voor veel ruis, maar dat valt mee. Maar onbegrijpelijk: er is geen toegewijde cameraknop, waardoor je iets meer tijd nodig hebt vooraleer je een foto kan nemen.

Al bij al is de camera het best geschikt voor dagopnames en opnames in felverlichte kamers, en daarna gaat het bergaf – zoals bij de meeste smartphones. Op basis van onze testshots zou ik de Xperia onder de Lumia 920 plaatsen, maar boven de HTC One X+.

De Xperia Z biedt trouwens veel fotografiemogelijkheden, waaronder de fantastische panoramamodus die we kennen van de Cybershot-toestellen en een interface die duidelijk op die Cybershots geïnspireerd is. Waar deze telefoon echt uitblinkt is bij video: ik maakte enkele Full HD-video’s die van de beste waren die ik ooit met een smartphone wist te maken.

NFC

Aangezien ze bij Sony compleet NFC-gek zijn geworden, verrast het niet dat ook de Xperia Z een NFC-chip bevat. Maar het is niet zomaar een geval van featureritis, want Sony is eigenlijk heel doordacht met NFC bezig.

Hoe handig deze technologie is, wordt mooi geïllustreerd met hoe je via Miracast (Sony noemt het ‘One-touch sharing’) video draadloos kan doorsturen naar een tv. Nieuwe Sony-tv’s hebben immers in hun remotes een NFC-chip. Je houdt gewoon de Xperia Z even tegen het kastje van je tv, en je kan het beeld van de telefoon spiegelen op de televisie. Handig voor video te bekijken, maar ook pakweg om Angry Birds op een groot scherm te spelen.

Conclusie

De Xperia Z is een waardige concurrent voor de toppers van andere merken, maar mist op sommige vlakken nog wat overtuigingskracht. Sony zet – terecht – in op hun sterke punten: een typisch Japans minimalistisch design, een mooi scherm, uitstekende muziekspeler, goede prestaties, NFC en Miracast. En de waterdichtheid, natuurlijk. De vraag is of die sterke punten ook de doorsnee consument doorslaggevend vinden wanneer ze binnen enkele weken ook tussen de HTC One en de Samsung Galaxy S4 kunnen kiezen die "maar" 50 euro duurder zijn.

Ik heb vooral het gevoel dat Sony op de goede weg is, maar dat de Xperia Z net een stapje tekort komt vergeleken met andere topmodellen die er nu al zijn of heel binnenkort in de winkel liggen. Voorlopig is de Xperia Z een alternatief voor toptoestellen van Apple en Samsung, maar ik ben benieuwd hoelang dat gaat duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business