Reviews

Review Jiayu G4: Chinese onbekende met talent

Voordelen
Knap scherm
Batterijduur
Prestaties
Nadelen
Intern geheugen
Betrouwbaarheid gps
Aanbevolen prijs: €260
Waar te koop?
Totaalscore 6
Je hebt vast nog nooit van Jiayu gehoord. Toch weet dit Chinese merk smartphones op de markt te zetten die de moeite waard zijn om te leren kennen.

Chinese smartphones zijn niet te stoppen, schreven we hier recent nog. Maar niet alleen de grote merken als Huawei en ZTE duiken tegenwoordig in onze contreien op, ook kleinere merken vinden steeds vaker hun weg naar het Westen.

Jiayu is één zo’n merk. Ik ging aan de slag met de Jiayu G4, een smartphone uit het middensegment met – op papier – zeer aantrekkelijke specificaties. Tijd om deze telefoon van naderbij te bekijken.

The Good

Bouwkwaliteit. Wanneer ik de Jiayu G4 voor het eerst uit de verpakking nam, was een vergelijking met de iPhone snel gemaakt. Toch is die vergelijking niet helemaal terecht. De voorkant doet sterk denken aan de Apple-telefoon, maar het achterpaneel is gemaakt van een kunststof die haast als rubber aanvoelt en erg zacht is.

Over de bouwkwaliteit van de G4 kan ik alleen maar positief zijn. Jiayu heeft voor prima materialen gekozen – zo is de glasplaat vooraan bijvoorbeeld van Gorilla Glass 2 – en het toestel voelt erg stevig en degelijk aan. De telefoon is met 10 millimeter wel niet van de dunste en weegt ook wat aan de zware kant (153 gram).

Scherm. Ook het scherm geeft zeker niet het gevoel dat je met een toestel van onder de 300 euro te maken hebt. Het 4,7 inch-formaat gecombineerd met een resolutie van 1.280 op 720 pixels zorgt voor een pixeldichtheid van 312 ppi. Dat levert een zeer scherp beeld, zonder zichtbare pixels.

Het scherm kleeft praktisch tegen de glasplaat en biedt vanuit alle kijkhoeken een prima zicht. Ook de helderheid is uitstekend en zelfs bij felle zon is het scherm nog goed leesbaar. Het scherm van de Jiayu G4 is een plezier om naar te kijken en kan zonder veel problemen concurreren met de schermen van high-end toestellen.

Prestaties. De Jiayu G4 draait op een Mediatek MT6589 quadcore-processor, geklokt op 1,2GHz en beschikt over 1GB RAM-geheugen. Dat bleek meer dan voldoende om alle animaties in het besturingssysteem en de verschillende opdrachten die ik op hem afvuurde vlot te verwerken.

In de benchmarktests doet hij het bovendien heel wat beter dan toestellen als de Alcatel One Touch Idol of LG Optimus L7 II, die nochtans in dezelfde prijsklasse liggen. De resultaten liggen dichter bij die van de Huawei Ascend P6, die aardig wat duurder is.

Batterij. Het grote pluspunt van de Jiayu G4 is toch wel zijn batterijduur. Ik had reeds vermeld dat de G4 wat aan de dikke kant is, maar dat heeft een erg goede reden. Jiayu heeft de telefoon van een stevige 3.000 mAh-batterij voorzien, die bovendien ook verwisselbaar is. Reken maar dat je twee tot zelfs drie dagen toe kan komen op één batterijlading. Da’s erg mooi voor een smartphone en voor veel mensen een belangrijke troef.

Dual sim. Nog zo’n troef is de ondersteuning van dual sim, ofwel de mogelijkheid om twee sim-kaarten (bijvoorbeeld werk en privé) in je telefoon te stoppen. Veel fabrikanten behouden dual sim vaak voor hun toestellen in opkomende markten zoals India. Toch zien we ook bij ons regelmatig vraag naar telefoons die dit ondersteunen.

Opmerkelijk is dat je bij de Jiayu G4 zowel een micro-sim als een mini-sim in het toestel kwijt kan. Wil je er twee micro-simkaarten in kwijt, dan zal je dus wel een adapter moeten gebruiken voor een van de kaartjes.

Camera. De Jiayu G4 is van een 13 megapixelcamera voorzien. Dat is evenveel als we bijvoorbeeld ook in Samsungs vlaggenschip, de Galaxy S4, terugvinden. De foto’s zijn dan ook van prima kwaliteit. De kleurweergave is accuraat en de beelden zijn mooi scherp. Vooraan is nog een 3 megapixelcamera voorzien om te videobellen en ook die levert behoorlijke resultaten.

Android 4.2 Jelly Bean. Ondanks het lage prijskaartje, draait de Jiayu G4 toch op Android 4.2, de – tot voor kort althans – meest recente versie van het besturingssysteem. Jiayu heeft daar zelf nog een aantal wijzigingen aan toegevoegd die de gebruiksvriendelijkheid verder ten goede komen, maar de gebruikservaring blijft zeer trouw aan standaard Android.

The Bad

Gps. Ben je iemand die zijn smartphone ook actief als navigatietoestel gebruikt, dan denk je beter twee keer na voor je de Jiayu G4 overweegt. De gps werkt wel, maar is niet accuraat genoeg om blindelings op te vertrouwen wanneer je je op onbekend terrein begeeft.

Ik heb de G4 regelmatig als navigatietoestel gebruikt tijdens het testen en vooral bij parallelwegen of in de buurt van bruggen had hij veel moeite om te bepalen op welke baan ik mij nu precies bevond. Enkele keren had hij ook moeite om het signaal vast te houden.

Aan/uit-knop. Ik heb niet 100 procent zeker kunnen bepalen of het aan de software of hardware lag – en misschien lag het wel gewoon aan mijn testtoestel – maar de aan/uit-knop heeft het tijdens de testperiode meermaals laten afweten. Ik kreeg het scherm niet meer aangezet. Het enige wat ik dan nog kon doen, was een reset forceren of de batterij er even uithalen om de telefoon weer in gang te krijgen.

The Ugly

Interne opslag. Het grote minpunt van de Jiayu G4 is de interne opslag. Die bedraagt maar 4GB en daar blijft amper 1,5GB van over om vrij gebruikt te worden. De rest wordt opgesoupeerd door het besturingssysteem.

Toegegeven, het geheugen is uitbreidbaar met een microSD-kaartje tot maximaal 32GB, maar die extra ruimte is vooral voor opslag van foto’s en andere bestanden bedoeld, niet zo zeer voor de installatie van apps.

Apps vereisen vaak dat ze op het interne geheugen van de telefoon worden geïnstalleerd en daarvoor is met 1,5GB nu eenmaal niet veel plaats. Bovendien kan je niet de volledige opslagruimte opgebruiken, omdat je telefoon dan niet meer werkbaar is en apps crashen wanneer je ze probeert te openen.

Na een dikke week testen kon ik eigenlijk al niet meer verder met de G4. Ik moest oppassen welke apps ik installeerde, kon geen foto’s meer trekken en muziek streamen vanaf Google Music ging zelfs al vanaf het begin niet vanwege te weinig geheugen.

Conclusie

Jiayu bewijst dat een goede smartphone niet per sé veel geld moet kosten, en levert met de G4 een bijzonder knappe telefoon die het op de meeste vlakken heel wat beter doet dan de andere toestellen in zijn prijsklasse.

Toch heeft hij een groot nadeel waar je moeilijk omheen kan en dat is het veel te beperkte intern geheugen van 4GB. Hierdoor stoot je algauw tegen een plafond aan waar je maar moeilijk voorbij kunt, zelfs wanneer je extra opslagruimte toevoegt via een geheugenkaartje.

Dat is jammer want hoewel andere telefoons in dit segment van de markt meestal meer opslagruimte bieden, moet de rest van hun specificaties vaak onderdoen aan die van de Jiayu G4. Die lopen immers meer gelijk met de specificaties van toestellen die soms zelfs dubbel zo duur zijn.

Jiayu komt in augustus wel met de G4 Advanced op de markt. Die zou het opslagprobleem moeten oplossen. De G4 Advanced zal over maar liefst 32GB intern geheugen beschikken en wordt ook van een snellere processor (1,5GHz quadcore-processor) en meer RAM-geheugen (2GB) voorzien. De adviesp/rijs zal met 300 euro bovendien maar een klein beetje hoger liggen dan de 260 euro van de Jiayu G4 (Youth) die hier werd besproken.

Update 12/08/2013: Jiayu Belgium, de officiële verdeler van Jiayu in België, heeft aan de redactie laten weten dat het vermelde probleem van de interne opslag werd aangepakt met een nieuwe ROM waarmee je apps ook op een externe microSD-kaart zou moeten kunnen bewaren, maar dit heb ik zelf niet kunnen testen. Zelf hebben ze ook nog geen andere klachten gekregen over de aan/uit-knop of gps.

Androidchinag4jiayumobielReviewssmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken