Nieuws

Wat is er nieuw in Android 4.3 Jelly Bean

Google heeft woensdag de nieuwe versie van Android voorgesteld. Die smaakt nog altijd naar Jelly Bean en brengt vooral vernieuwing onder de motorkap.

We hadden de nieuwe Androidversie al tijdens Google I/O in mei verwacht, maar het was uiteindelijk nog wachten tot afgelopen woensdag vooraleer het nieuws naar buiten kwam.

Tijdens een evenement in San Francisco heeft Google dan eindelijk de nieuwe versie van haar mobiele besturingssysteem voorgesteld. Het was al langer duidelijk dat het niet de grote update naar Android 5.0 Key Lime Pie zou worden, maar een kleinere update naar Android 4.3.

[related_article id=”158901″]

Android 4.3 is officieel nog steeds een versie van Jelly Bean en het uiterlijk is dan ook weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De update brengt vooral prestatieverbeteringen met zich mee en de toevoeging van Beperkte Profielen.

We bekijken de belangrijkste veranderingen van naderbij.

Beperkte Profielen

Sinds Android 4.2.2 kan je – met het oog op het gebruik op tablets – meerdere gebruikersprofielen aan Android toevoegen. Android 4.3 breidt die mogelijkheden verder uit met Beperkte Profielen, waarmee je profielen restricties kan opleggen.

Dat is bijvoorbeeld handig voor ouders die hun kinderen wel toegang willen geven tot een tablet, maar toch de controle willen bewaren. Zo kan bijvoorbeeld voor het profiel van de kinderen de mogelijkheid om in-app aankopen uit te voeren, worden geblokkeerd.

Ook in een zakelijke context kan het van pas komen om de mogelijkheden van een bepaald profiel te beperken, bijvoorbeeld wanneer de tablet gedeeld wordt met meerdere werknemers of klanten.

Bluetooth Smart

Android biedt vanaf versie 4.3 ondersteuning voor Bluetooth Smart, waardoor je toestel kan verbinden met de nieuwere generatie energiezuinige Bluetooth-accessoires. Bluetooth Smart is sinds begin 2012 ook al op iOS aanwezig.

De update brengt ook ondersteuning voor Bluetooth AVRCVP 1.3 met zich mee, waarmee je toestel metadata, zoals de titel en artiest van een liedje, naar Bluetooth-controllers kan doorsturen.

Open GL ES 3.0

Open GL ES 3.0 maakt Android 4.3 efficiënter en beter in het tonen van graphics. Een demo van Google toonde indrukwekkende textures, lens flares en reflecties waar vorige versies van het besturingssysteem heel wat moeite mee zouden hebben.

Dit is vooral een leuke update voor gamers, maar brengt ook nieuwe mogelijkheden met zich mee voor ontwikkelaars.

Aanvullende verbeteringen

Ten slotte zijn er nog een aantal kleine aanpassingen die de algemene gebruikservaring verder ten goede komen.

De Android Telefoon-app beschikt vanaf nu over auto-aanvulling voor zowel telefoonnummers als namen. Veel fabrikanten, zoals Samsung, hebben dit al langer in hun aangepaste versie van het besturingssysteem voorzien, maar vanaf nu zit het dus standaard in Android.

Google heeft in Android 4.3 een Emoji-toetsenbord toegevoegd. Dat kan geactiveerd worden via ‘Taal en invoer’ in de instellingen en geeft een grafisch overzicht van de mogelijke emoji’s. Je roept het toetsenbord op door de spatiebalk lang ingedrukt te houden.

Dan is er ook nog de Wi-Fi scan-only mode. Daarmee kunnen Googles locatiediensten en andere apps naar draadloze netwerken scannen, zelfs wanneer Wi-Fi is uitgeschakeld. Zo kan je locatie accurater bepaald worden zonder de continue druk op je batterij.

Kortom

De nieuwe Androidversie brengt geen grote veranderingen met zich mee. Daarvoor is het wachten op een toekomstige update naar Android 5.0, al is het nog niet bekend wanneer die precies zou komen.

Android 4.3 brengt vooral een aantal kleine prestatieverbeteringen met zich mee en dat lijkt erop te wijzen dat Google het in de toekomst rustiger aan gaat doen met het uitrollen van grote updates. Op die manier zouden ze de fragmentatie van het platform kunnen minimaliseren omdat fabrikanten meer tijd krijgen om bij te benen.

De nieuwe Androidversie wordt momenteel geleidelijk aan uitgerold naar de Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 en Galaxy Nexus.

Androidandroid 4-3googlemobielnexusnieuwssmartphonetabletupdate

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals