Nokia 2 review: oefening in geduld
Bij de budgetsmartphones was het afgelopen jaar een belangrijke evolutie op te merken. Waar je in deze categorie vroeger meestal toestellen vond die bespaarden op één of meerdere aspecten, heb je tegenwoordig ook hier erg goede allround-smartphones die hun concurrenten in het middensegment het vuur aan de schenen leggen.
Die trend heeft zijn limieten. Wanneer je een smartphone koopt die rond het prijspunt van 100 euro vertoeft, weet je dat je bepaalde gemakken zal moeten opofferen voor dat zachte prijsje. Het is interessant om te zien wat fabrikanten laten vallen wanneer ze een zo goedkoop mogelijke smartphone maken. Bij HMD Global is het vooral de snelheid en het geheugen dat het moet ontgelden.
Te weinig ruimte
[related_article id=”216365″]Voor een smartphone van 119 euro (ondertussen bij sommige handelaars al voor minder dan 100 euro te vinden) is de bouwkwaliteit van de Nokia 2 verrassend goed. De plastic achterkant is niet luxueus te noemen, maar voelt wel stevig aan. Het scherm biedt met zijn 720p de resolutie die momenteel standaard is in de budgetcategorie. De prijs laat zich voelen bij het geheugen: met 1 GB RAM en 8 GB opslag krijg je het absolute minimum om van een werkbare smartphone te spreken.
Bovendien zorgt Android Nougat en de al geïnstalleerde apps ervoor dat je meer dan de helft van de opslagruimte kwijt bent. Het is aanbevelenswaardig dat HMD Global een van de meest recente Androidversies op dit budgetmodel aanbiedt en een upgrade naar Oreo belooft, maar ik vraag me af of die upgrade mogelijk en wenselijk is met de beperkte marge aan geheugen op het toestel. Net als bij de andere Nokia-toestellen krijg je de stock-versie van Android, zonder eigen aanpassingen of bloatware.
ADSL-lijn
Het grootste pijnpunt van dit toestel is de snelheid. De Qualcomm Snapdragon 212 in de Nokia 2 is een chip die drie jaar geleden op de markt kwam, en dat voel je. Het kleine werkgeheugen (in realiteit ook maar 896 MB in plaats van de geafficheerde 1 GB) verergert dat probleem. Het vertaalt zich onder andere in een wachttijd van enkele seconden wanneer je een app opent, en laat het surfen aanvoelen alsof je weer op een ADSL-lijn zit. Verschillende van de standaard benchmarks die we op al onze getestte smartphones uitvoeren, crashten op deze Nokia 2.
De Geekbench-score plaatst de Nokia 2 duidelijk onderaan in vergelijking met andere budgetmodellen die we recent onder handen hebben genomen, al moet ik dan wel nuanceren dat de meeste daarvan een stuk duurder waren. De grafische scores waren degelijk in vergelijking met de concurrentie. Meer algemeen gezien zijn de resultaten echter te laag om van een vloeiende ervaring te spreken als je grafische zware apps op het toestel laat lopen.
Camera & batterij
De 8MP-camera op het toestel is verdienstelijk. Foto’s zijn doorgaans scherp en de kleuren vrij waarheidsgetrouw, maar wanneer het licht niet ideaal is gaat de scherpte snel achteruit. De publiekstrekker van de Nokia 2 is de batterij: dankzij een stevige 4.100 mAh kan je met deze smartphone gemakkelijk twee à drie dagen gebruiken zonder dat je een stopcontact nodig hebt.
Nokia levert bij de smartphone ook oortjes. Die klinken nogal blikkerig en zijn niet meteen van de grootste kwaliteit, maar ze zijn dan ook gratis. Missen op deze smartphone: een vingerafdrukscanner en NFC. Geen grote verrassing bij een budgettelefoon.
Detox
De beperkingen van de Nokia 2 zetten mij er in de testperiode ertoe aan om enkel mijn meest gebruikte apps op het toestel te zetten, en de smartphone ook alleen maar vast te pakken wanneer het echt nodig was. Voor een detoxkuur is dit toestel het ideale instrument. Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan de Nokia 2: een recente studie laat zien dat heel wat gebruikers liever wat minder met hun smartphone bezig zouden zijn. Het design zit goed, de camera is degelijk, de batterij een opluchting voor wie al eens vergeet op te laden, en dat allemaal voor een bodemprijs. Alleen heb je een gezonde portie geduld nodig om met de Nokia 2 te werken.