Review JBL Bar 9.1: veel troeven, weinig kabels
Een goed audio-systeem bij je tv is belangrijk. Het brengt je films en series tot leven en zorgt ervoor dat je meer kan genieten van de fantastische filmmuziek die niet altijd evengoed opvalt. Bij de Sonos Arc waren we overweldigd door de superieure geluidskwaliteit van de soundbar. Maar hoe zit dat nu met de nieuwe JBL Bar 9.1? Wij gingen ermee aan de slag.
Je hebt het misschien wel al door. Maar de laatste tijd groeien soundbars als champignons uit de grond. Bijna elke zichzelf respecterende audiogigant heeft intussen een soundbar op de markt gebracht. En dus kon JBL natuurlijk niet achterblijven. Het resultaat is de 9.1 met enorm veel troeven. Je kiest zelf je opzet en je hoeft je al helemaal geen zorgen te maken over vervelende kabeltjes bij deze surround-set.
Design
Qua uiterlijk zal de JBL Bar 9.1 totaal niet opvallen in je living. De looks zijn modern maar eenvoudig. De Bar 9.1 is ongeveer 1,20 meter breed en zowel links als rechts zitten twee speakers die je kan afkoppelen. Die speakers zitten bevestigd op basis van een magnetische klik en zijn er heel gemakkelijk aan- en af te halen. Maar daarover later meer. Achteraan de soundbar zitten alle connectiemogelijkheden en ook de knopjes zitten bovenaan. ‘Weinig opvallend gedoe, met een focus op audio’, moeten ze bij JBL gedacht hebben. En dat klopt ook.
Zoals ik hierboven al vermeld heb is de opzet van de JBL Bar 9.1 heel eenvoudig. De bijhorende subwoofer is bijvoorbeeld geheel draadloos en automatisch geconnecteerd met de bar. Je plaatst de bar voor je televisie, plugt hem in met HDMI en eventueel de ethernetpoort en klaar is Kees. De rest gaat vanzelf. Bij het begin van het gebruik moet je de speakers ook loskoppelen en kalibreren, maar dat is ook zo gedaan. Zeg gerust plug & play.
Hoe klinkt de bar?
Echt wel heel goed. Ik moet toegeven dat ik het zelfs niet verwacht had. Zowel bij het loskoppelen van de zijspeakers als in z’n geheel levert de JBL Bar 9.1 een voortreffelijke audiokwaliteit. De soundbar bestaat uit twee speakers die schuin omhoog gaan, eentje recht naar voren en eentje die recht omhoog gaat. Bovendien kan je dus de twee zijspeakers loskoppelen en bijvoorbeeld op de kast achter je zetel, of op de zetel zelf zetten. Zo creëer je een extra surround-sound die best wel aangenaam klinkt. Al vond ik soms dat de zijspeakers op zichzelf wat pit missen. Ze werken natuurlijk op een batterij en zijn daar afhankelijk van, maar ik had wel gehoopt dat de klank steviger zou zijn. Gelukkig maakt de subwoofer van 820 Watt heel veel goed en staat de glimlach meteen weer op je gezicht. Het zalige aan de subwoofer is dat je er gewoon totaal geen werk mee hebt. In het stopcontact steken en gedaan.
Net zoals bij de meeste soundbars tegenwoordig heeft ook de JBL Bar 9.1 Dolby Atmos aan boord. Die levert – in de meeste gevallen via upscale – een verbeterde ruimtelijke sound waardoor je de zijspeakers zelfs niet altijd hoeft af te koppelen. Gewoon één grote soundbar vooraan met de subwoofer vond ik vaak al meer dan voldoende. Al gok ik dat mijn buren daar anders over dachten. Het leuke aan Atmos komt vooral nu naar boven. Bij de lancering vond je maar weinig content die deze nieuwe audiotechnologie ondersteunden. Gelukkig maar zijn er nu steeds vaker films en series op verschillende streamingplatformen die Atmos wel in hun portefeuille aanbieden. En zo dringt Dolby opnieuw binnen in elke huiskamer.
JBL Bar 9.1: specificaties
Aangekomen bij de specificaties. De belangrijkste specs op een rijtje:
- Connectiviteit: HMDI in/uit, eARC, optisch uit
- Batterij: tot 10 uur accuduur voor de zijspeakers
- Extra: AirPlay 2 en build-in Chromecast & bluetooth
- Dolby: Vision & Atmos
Is deze soundbar iets voor jou?
We kunnen concluderen dat de Bar 9.1 een degelijke soundbar is die je heel wat luisterplezier zal opleveren. Het is niet de beste audiokwaliteit ooit, maar de JBL Bar 9.1 doet zeker en vast meer dan je verwacht. De bar vult je kamer en zorgt ervoor dat de leukste films en series nog meer tot hun recht kunnen komen. Bovendien is het concept heel flexibel omdat je als gebruiker zelf beslist wanneer je de zijspeakers wil gebruiken als surround-set. Voor mij persoonlijk was het vaak genoeg om de soundbar in zijn geheel met de subwoofer te gebruiken. Zeker voor wie veel Dolby Atmos-materiaal heeft kan dit een degelijke optie zijn.
Ik lees op verschillende media dat er al wordt uitgekeken naar de opvolger van de JBL Bar 9.1 maar ben het daar niet mee eens. De audioproducent heeft een heel goede surround-set op de markt gebracht die zeker in het rijtje past van zijn concurrenten. Zeker voor wie op zoek is naar een handige plug & play-optie en een leuke audioset wil, is deze Bar 9.1 een goede oplossing.