Reviews

Review: ASUS Zenbook 14 (2020): Heerlijk compact én voldoende krachtig

Voordelen
Licht én compact
Krachtig, goed voor multitasken
Edge-to-edge toetsenbord
Inclusief dongle voor hoofdtelefoon
Nadelen
Helderheid beeldscherm
Vingerafdrukgevoelig
Aanbevolen prijs: €1299
Waar te koop?
Totaalscore 9
De ASUS Zenbook 14 is onze favoriete reisgezel van 2020. Dankzij zijn 1,13 kilogram en dikte van slechts 13,9 millimeter neem je hem overal mee.

Update 08/09/20: De Zenbook 14 UX425 en Zenbook 13 UX325 zijn vanaf vandaag ook in België beschikbaar. Beide modellen hebben een Intel® Core™ i7-1065G7 Processor, Intel Graphic Iris Plus, 16GB RAM, 1TB opslag en kosten 1.299 euro, dit door het betere beeldscherm van de Zenbook 13.

Begin deze maand kregen we de vraag of we de nieuwe ASUS Zenbook 14 UX425JA-HM046T wilden testen. “Travel light, travel smart” stond er te lezen in de omschrijving en toevallig ging deze redacteur net op vakantie vertrekken. Ideaal dus, en er werd besloten om deze keer de iPad thuis te laten. De juiste beslissing, zo blijkt. 

Nieuw design voor ASUS Zenbook 14 2020

De dunne en ultra lichte (1,13 kilo) Zenbook 14 is de opvolger van het gelijknamige model uit 2019 en zoals dat hoort is het nieuwe model compacter, krachtiger én zuiniger. Daar blijft het echter niet bij, want de vernieuwde Zenbook 14 ziet er ook helemaal anders uit dan zijn voorganger. Er werd komaf gemaakt met de zwart/koperen accenten en gekozen voor een donkergrijze metalen look, ook wel Pine Grey genoemd. Een goede keuze, want zo past de laptop een pak eenvoudiger in elk decor, terwijl de variant in Lilac Mist ongetwijfeld ook harten zal doen overslaan.

ASUS Zenbook 14

Toch is de nieuwe Zenbook 14 ook een feest van herkenning. Het deksel kreeg een ontwerp van geborsteld metaal mee zoals we dat gewoon zijn van andere ASUS-laptops en ook de scharnier die het geheel enkele graden omhoog tilt en zo voor een beter koeling zorgt, zagen we al in eerdere generaties. De Zenbook openen gaat vlot met één hand. Op dat moment maak je kennis met het 14-inch-display dat verwerkt is in een behuizing van 13 inch. Dat wil zeggen dat de schermranden enorm klein zijn, met bovenaan slechts 6 millimeter en links en rechts minder dan 5. De onderste bezel is groter, maar omdat het geheel omhoog komt lijkt deze kleiner dan dat hij is. Slim gezien van ASUS. 

Op het vlak van poorten vinden we 2 Thunderbolt 3-poorten terug, wat betekent dat je dit jaar op USB-C kan vertrouwen om op te laden. Voor zij die nog niet helemaal zijn overgestapt, is ook nog een USB-A-poort aanwezig en daar zijn we dankbaar voor, want iedereen heeft wel een dongle of USB-stick die niet in de andere poorten past. Een HDMI-poort en Micro SD-kaartlezer maken het plaatje compleet. Wij houden nog altijd meer van SD-kaarten, maar het helpt om de Zenbook 14 slechts 13,9 millimeter dun te houden. 

Edge-to-edge toetsenbord

ASUS Zenbook 14

Het verlichte toetsenbord van de Zenbook 14 is deze keer edge-to-edge, wat er niet alleen goed uitziet, maar ook praktisch is. Zo is er aan de rechterkant immers ruimte ontstaan voor de Home, PgUp, PgDn en End-knoppen die ik persoonlijk vaak gebruik. Het zorgt er ook voor dat de aan/uit-knop zich niet langer boven de backspace bevindt en je deze minder vaak per ongeluk zal indrukken. Het geheel typt bovendien heerlijk dankzij de zachte toetsen, voldoende ruimte tussen deze toetsen en de korte key travel. Het touchpad is heel precies en opnieuw aangenaam groot (zoals we dat ook zagen in de Chromebook Flip C436) en doet ook dienst als Numpad. Zeer handig als je een externe muis gebruikt. Wat opviel was dat je ook gewoon kan blijven navigeren met dit numpad actief, wat een extra voordeel is. 

Geluid van Harman/Kardon

ASUS werkt al geruime tijd samen met Harman/Kardon voor hun luidsprekers en hoewel we hier geen fan van waren bij de Chromebook Flip, is deze keer alles piekfijn in orde. De speakers bevinden zich aan de onderkant, maar dankzij een schuine rand worden zij eerder naar de zijkant gericht. Het resultaat is een zeer helder geluid dat zelfs op 100 procent volume nog helder klinkt. 

Prestaties

Wat de prestaties van de nieuwe ASUS Zenbook 14 betreft zijn we zeer tevreden en met zulke specificaties kan dat ook moeilijk anders. Aan boord vinden we een Intel i7-1065G7 CPU, 16GB LPDDR4-geheugen en ook een 1TB SSD. Voor de grafische prestaties wordt er gebruik gemaakt van een Intel Iris Plus Graphics Premium. Dit geheel maakt van deze Zenbook een toestel dat uitermate geschikt is voor multitasking en zelfs zonder problemen gebruikt kan worden voor fotobewerking en zelfs videobewerking on-the-go. Hoewel er geen dedicated grafische kaart aan boord is, kan je zelfs lichte games spelen zonder enige vorm van haperingen. Denk daarbij aan Hearthstone of de nieuwe TrackMania game. Wanneer de Zenbook eind augustus te verkrijgen is zal er ongetwijfeld ook een i5-model beschikbaar komen, wat ons ideaal lijkt voor wie een compact en licht toestel wil dat geen zware taken hoeft aan te kunnen. 

Voor de volledigheid draaiden we ook nog even 3D Mark Time Spy, waarin de CPU best goed scoorde, maar het geheel onderuit werd gehaald door de on-board grafische kaart. Het eindtotaal van 852 ligt echter wel bijna dubbel zo hoog als het model van vorig jaar, dat slechts 450 wist te halen. In 3D Mark Night Raid haalden we een prima score van 8 932 en scoort deze Zenbook 14 vergelijkbaar met andere systemen.

Beeldscherm

Het grootste werkpunt voor de ASUS Zenbook 14 is het 14-inch FHD display. De maximale helderheid van het paneel is niet enorm hoog en dat merkten we geregeld. Gebruikten we de Zenbook bijvoorbeeld op de batterij, dan wordt het scherm automatisch een beetje gedimd. In een niet-verlichte ruimte is dit prima, maar heb je grote ramen achter je of zelfs links of rechts van je zitplaats, dan wordt het al wat moeilijker en grepen wij al snel naar de lader om de maximale helderheid te krijgen (je kan dit uiteraard ook via de instellingen aanpassen). Toch bleek ook die maximale instelling maar net genoeg en drukten we geregeld op de helderheidstoets in de hoop een niveau te bereiken dat dichter in de buurt kwam van dat van onze smartphone. Gebruik je voor het merendeel van je werk een externe monitor, dan is dit natuurlijk geen probleem en is de helderheid meer dan voldoende voor tijdens het pendelen of enkele uurtjes werk in je favoriete coffeeshop.  

Batterijduur

De batterijduur van de Zenbook 14 is prima. Wij gebruikten de laptop steeds op maximale helderheid door de redenen hierboven. Verwacht zo’n 5-6 uur wanneer je geen zware toepassingen draait. Bij mediaconsumptie daalt dat resultaat, maar we konden nog steeds een handvol afleveringen (zo’n 45 minuten per stuk) van onze favoriete Netflix-serie bingewatchen zonder angst om zonder batterij te vallen. Op de modus ‘betere batterij’ is de Zenbook trouwens aangenaam stil en zelfs wanneer je kiest voor ‘hoge prestaties’ blijft de hoeveelheid decibels beperkt. Let er wel op dat de Zenbook bij langer gebruik onderaan wat warmer wordt en uren op de zetel doorbrengen daarom niet meteen het beste idee is. Verder heeft de temperatuur geen impact op de gebruikservaring en voelt hij bij het typen gewoon normaal aan. 

ASUS Zenbook 14: Conclusie

Hij is licht, compact en levert krachtige prestaties. Het is niet makkelijk om een laptop te ontwerpen die aan al deze dingen voldoet, maar met de Zenbook 14 is ASUS er toch in geslaagd. Verschillende werkpunten van de vorige generatie werden verbeterd, zoals de toevoeging van USB-C-opladen en het nieuwe edge-to-edge toetsenbord. Enkel de helderheid van het scherm kan in lichte omstandigheden beter, maar dat neemt niet af van het positieve gevoel dat we kregen na de Zenbook 14 enkele weken gebruikt te hebben. Dit is de laptop die we altijd bij ons willen hebben. Thuis, op kantoor, op de trein of op citytrip. 

asuslaptopsliderZenbook 14

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken