Reviews

EPOS Sennheiser GSX 300 review: Betere audio voor gamers

Voordelen
Minimalistisch design
Fysieke knoppen
7.1 surround sound
Gaat storingen tegen
Nadelen
Extra investering bovenop je headset
Instellingen niet op te slaan via cloud
Overlap in functionaliteit van headsets
Aanbevolen prijs: €79
Waar te koop?
Totaalscore 8
De EPOS GSX 300 voegt een nieuwe dimensie toe aan de geluidservaring van je gaming headset, dankzij handige presets, 7.1 surround sound en fysieke knoppen.

Externe geluidskaarten zijn altijd een nicheproduct geweest voor echte audiofielen die net dat beetje meer uit hun luisterervaring willen halen. Het is daarom ook niet meteen iets dat gamers spontaan op hun verlanglijstje zullen zetten. We waren dan ook een beetje sceptisch over de nieuwe EPOS | SENNHEISER GSX 300 en de belofte om de geluidservaring van onze (vaak al zeer goede) gaming headsets te verbeteren. Ondertussen zijn we echter overtuigd van de meerwaarde van deze DAC.

EPOS Sennheiser GSX 300

Wat is een DAC?

Een (externe) geluidskaart of DAC (digital-to-analog convertor) zet digitale signalen om naar analoge signalen. Eentjes en nullen worden met andere woorden omgezet in geluid (in dit geval High-res 24bit 96kHz audio). Je laptop of computer, maar ook je smartphone en televisie hebben een DAC ingebouwd. Wie de instellingen van zijn luidsprekers al eens heeft aangepast, kent zo waarschijnlijk de naam Realtek. Deze ingebouwde systemen hebben vaak beperkte mogelijkheden en om je geluidservaring te verbeteren heb je daarom een geluidskaart nodig, zoals de EPOS GSX 300 dus. 

De term geluidskaart doet je waarschijnlijk aan een muziekstudio met tientallen schuifregelaars en draaiknoppen denken, maar de GSX 300 is net een heel minimalistisch apparaatje. Hij is verkrijgbaar in zwart of wit en heeft vooraan een grote draaiknop en toets om tussen vooraf ingestelde of zelfgemaakt presets te wisselen. Achteraan vinden we een USB-aansluiting voor de verbinding met je computer, een hoofdtelefoonaansluiting en microfoonaansluiting. Dat is alles. Je sluit de GSX 300 aan op je computer, plugt je gaming headset in en je kan meteen beginnen luisteren. 

EPOS Sennheiser GSX 300

Voor wie is de EPOS GSX 300? 

Op dit punt ga je echter geen groot verschil in geluidskwaliteit opmerken en al zeker niet als je een premium headset in je bezit hebt. In ons geval zijn dit de Logitech Pro X, de Sony WH-1000MX3 en onze Apple-oortje die bij de iPhone 4S zaten. Enkel in het laatste geval werd het geluid beter begrensd en merkten we minder gekraak op. Wil dat zeggen de GSX 300 weinig te bieden heeft? Absoluut niet, bij de Pro X merkten we bijvoorbeeld ruis op wanneer we hem aansloten op de hoofdtelefoonaansluiting van onze laptop. Dit kan gebeuren door de plaatsing van de componenten. De GSX 300 deed die ruis volledig verdwijnen. Als jouw audio wensen echter niet verder gaan dan het aansluiten van je headset en beginnen luisteren, dan is een externe geluidskaart niets voor jou.  

EPOS Gaming Suite

Wie wel zijn voordeel kan halen uit de EPOS GSX 300, is de gamer die een aangepaste geluidservaring wil voor verschillende situaties, van muziek luisteren tot het spelen van shooters of het kijken van films. Hiervoor installeer je de EPOS Gaming Suite. De software komt standaard met verschillende presets (Flat, Music, Esports, Film) en je kan naar eigen voorkeur presets toevoegen. Met een druk op de knop van de GSX 300 wissel je tussen presets en vanaf dat punt maakt EPOS het verschil, want hoe vervelend is het niet om steeds via software een andere preset te moeten kiezen? De draaiknop op de GSX 300 maakt de ervaring nog completer, want per preset krijgt deze een andere kleur. Al is het niet duidelijk hoe we die kleur kunnen aanpassen voor onze eigen presets. De draaiknop is bovendien gelinkt aan je geluid in Windows en geeft feedback tijdens het draaien, zodat je het geheel heel nauwkeurig kan afstellen. 

EPOS Gaming Suite

7.1 Surround sound

Een laatste meerwaarde van de EPOS GSX 300 is de ondersteuning voor 7.1 surround sound, wat er voor zorgt dat alles wat ruimtelijker klinkt tijdens het gamen en je precies kan bepalen waar je tegenstanders zich bevinden. Zo gingen wij aan de slag met Junkrat in Overwatch en schoten we onze explosieven af in verschillende richtingen alvorens opnieuw vooruit te kijken. We konden duidelijk de richting van de explosies horen, terwijl dezelfde test met 2.0 geluid ons niet veel wijzer maakte. Ook konden we met gesloten ogen makkelijk onze tegenstanders lokaliseren. 

EPOS GSX 300

Eindoordeel: EPOS | SENNHEISER GSX 300

Met zijn prijskaartje van 79 euro is de EPOS GSX 300 een zeer betaalbare externe geluidskaart. Het apparaatje zal een slechte hoofdtelefoon niet magisch beter maken, maar zal wel storingen doen verdwijnen en voor extra dynamiek zorgen dankzij de ingebouwde presets en 7.1 surround sound ondersteuning. Veel fabrikanten bieden bij hun gaming headsets natuurlijk soortgelijke features aan, maar met de GSX 300 krijg je ook toegang tot fysieke knoppen, wat zoveel makkelijker is. Een aanrader dus, maar enkel als je het echt nodig hebt. 

Lees zeker ook onze review van de EPOS GSP 670 gaming headset.

accessoireeposgamingsennheiserslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren