Reviews

Review Fitbit Sense: Bijna, maar nog niet helemaal

Fitbit Sense gebruik
Voordelen
Gebruiksvriendelijk OS
Leuk en mooi design rond je pols
Batterijduur tot 6 dagen
EDA, ECG én SpO2
Nadelen
Touchknop reageert niet altijd goed/verkeerde plek
OS kan wel wat snelheid gebruiken
Google Assistant nog niet beschikbaar
Aanbevolen prijs: €329,00
Waar te koop?
Totaalscore 7
Is de Fitbit Sense nu een waardig – en goedkoper – alternatief voor Apple Watch? Na een maand gebruik hebben we een goed beeld van deze nieuwe belofte.

Na de overname van Pebble drie jaar geleden, is Fitbit in actie geschoten. We kregen al snel een reeks nieuwe modellen te zien waarvan de Fitbit Versa toch wel één van de populairste is. Het najaar van 2020 bracht ons heel wat nieuwe smartwatches; we zagen Apple met de Watch 6 & SE, Withings lanceerde eindelijk zijn nieuwe ScanWatch en ook Fitbit kopte met een hele reeks nieuwe modellen.

Wij gingen aan de slag met de Fitbit Sense, het paradepaardje. De Sense combineert alle functies die je ook in de Versa 3 en Inspire 2 hebt. Het doel van de Sense? Je actief houden. Maar dat is niet alles. Sinds dit jaar wil Fitbit je ook geestelijk wat meer bijstaan. Het bedrijf heeft de focus daarom meer op stress en geestelijk welzijn gelegd dit jaar.  

Nog niet beschikbaar, maar komt er dit jaar nog aan.

Features

Net zoals bij de Apple Watch, wil ook Fitbit dat je een duidelijk beeld van je lichamelijke gezondheid krijgt. De mobiele applicatie is daar het perfecte middel voor. Net zoals bij de Apple Watch zien we in de nieuwe Sense de functies ECG & SpO2 terugkomen. Die zitten overigens ook in de nieuwe Withings ScanWatch. Dat klinkt allemaal heel cool, maar wat doe je ermee? Het grootste nadeel van de SpO2-meting is dat hij alleen beschikbaar is in een specifieke Watch-face. Je kan dus geen andere interface gebruiken in combinatie met SpO2, meteen een jammer minpuntje.

Op zich is er niets verkeerd aan die interface, alle benodigdheden zijn meteen beschikbaar, maar het is gewoon spijtig dat je beperkt bent in het aanpassen van de Sense voor die ene functie. Voor de ECG was ik wel positief verrast. De app is meteen beschikbaar vanuit je Sense en heeft maar een eenvoudige instelling nodig. Vanuit de mobiele applicatie kan je onder het tabje ontdek de ECG activeren. Fitbit geeft je eerst nog extra duiding en informatie mee. Het bedrijf wil je zoveel mogelijk bewust maken dat de Sense natuurlijk niet perfect is. Het kan zijn dat het toestel je een positief beeld van je gezondheid geeft, terwijl dat zo niet aanvoelt. In dat geval geeft de Sense je dan ook de raad om toch een doktersbezoek in te plannen.

De ECG-functie werkt als volgt. Je tikt op het appje op de Sense, de watch vraagt dan meteen om je wijsvinger en duim op de aangewezen hoeken te leggen. Op die manier kan de Fitbit Sense alle data van je hartritme vastleggen. Deze stap is op zich wel opvallend aangezien dat niet nodig lijkt bij een Apple Watch of Withings ScanWatch.

Niet te opvallend en mooi afgerond.

Design

Als je het verschil niet kent, zal je het ook nauwelijks zien. De Sense verschilt daarmee ook bijna niet van de Versa 3. Als je ze naast elkaar legt zijn er minieme verschillen, de Sense lijkt iets gestroomlijnder, maar daar stopt het dan ook. Aan de linkerkant zit een soort touch-knop waarmee je de smartwatch kan bedienen. Bekijk het als een alternatief voor de Digital Crown die op de Apple Watch zit. Persoonlijk vond ik de knop én de locatie ervan een slechte keuze. Je moet onhandige bewegingen maken en je hand bedekt daardoor ook het display. Het had een stuk logischer geweest als de touchknop aan de rechterkant zat. Als je bijvoorbeeld veel gebruikmaakt van Fitbit Pay om in de winkel te betalen, moet je 2 maal op de touchknop duwen. Maar vaak reageerde die eerder niet dan wel, een functie die me heel erg stoorde en na research blijken heel wat gebruikers hierover te vallen.

Verder is de Sense best een knappe smartwatch rond je pols. Hij oogt ook strakker dan de Apple Watch. Het display bestaat uit een OLED-scherm met een pixelresolutie van 336 x 336. Het zal je misschien ook al opgevallen zijn, rond het display zit een redelijk grote rand. Maar die zit daar niet zomaar. OM gebruik te maken van de EDA-sensor moet je je handpalm hierop leggen. Op die manier kan de Sense je stressniveau analyseren.

De Fitbit Sense is beschikbaar in twee hoofdkleuren: zwartgrijs en een soort zachtroze kleur. Net zoals bij zijn voorgangers biedt Fitbit een hele reeks aan alternatieve bandjes in verschillende materialen en kleuren. Wil je bijvoorbeeld het Pride-regenboogbandje? Dan is dat voor 35 euro van jou. Een stuk goedkoper dan bij de concurrentie dus, tenzij je graag op AliExpress shopt.

Fitbit Sense SpO2
Dit is de interface die je nodig hebt om een SpO2-meting uit te voeren.
Fitbit Sense hardware
We weten niet welke hardware Fitbit gebruikt in de Sense.

Gebruiksvriendelijkheid

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een Fitbit aan de slag ging. Het besturingssysteem op de smartwatch oogt en is ook gebruiksvriendelijk. Het doet je wat denken aan de Apple Watch. Links zitten alle snelle instellingen zoals always-on-display, geluid, helderheid, niet storen en ga zo maar door. In het midden staat natuurlijk je Watch-face en als je verder naar rechts gaat krijg je toegang tot de belangrijkste applicaties. Bij vandaag krijg je bijvoorbeeld meteen een handig overzicht van je doelen, er zit een snelknop naar het weer, alarmen/timers en natuurlijk ook Fitbit Pay of Spotify. Vooral die laatste heb ik ook heel vaak gebruikt. Terwijl je in huis rondloopt en je andere muziek wil opzetten of een liedje wil pauzeren, kan dat in een snelle handeling vanop je Fitbit Sense. Een goede toevoeging dus.

Waar ik me helaas wel vaker aan gestoord heb is de prestaties van de Sense. Je merkt dat het besturingssysteem nog niet helemaal klaar is en vaak reageert de watch ook gewoon niet op je handelingen. We weten niet welke processoren of chipset Fitbit gebruikt, maar het valt op dat de snelheid van de Sense en/of het OS echt wel beter kan. Ook in de Fitbit app liep het in mijn geval ook redelijk vaak mis. Toen ik bijvoorbeeld de Spotify-app wilde updaten heb ik de applicatie en Sense een aantal keer opnieuw moeten opstarten omdat ik steeds een foutmelding kreeg. Dingen waar je je na verloop van tijd wel echt aan begint te ergeren.

Iets voor jou?

Ik ben ervan overtuigd dat de Fitbit Sense een heel goede tegenhanger is voor Apple Watch. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Het bedrijf moet meer inzetten op de optimalisatie van zijn software als het op een hoger niveau wil gaan spelen. De performance van de Sense kan beter en dat voel je ook. Het loopt nog te vaak fout, vooral door het onhandige gebruik en de slechte feedback die de touchknop geeft.

Toch hoeven we deze smartwatch helemaal niet af te breken. Hij levert voor een stuk minder geld topfuncties als EDA, ECG en SpO2. De tools werken, en de app geeft je dagelijks duidelijke inzichten. En waar deze smartwatch helemaal in uitblinkt is zijn batterijduur. Zelfs bij een dagelijkse workout kom je gemakkelijk aan 5 tot 6 dagen. Verkies je het always-on-display? Ook dan gaat de Sense met gemak 4 dagen mee. Afhankelijk wel van hoe je hem gebruikt, maar je hoeft ‘m dus niet elke dag aan de oplader te hangen. Binnenkort krijgt het slimme horloge ook  ondersteuning voor Google Assistant waardoor je gemakkelijk al je apparaten aan de pols kan bedienen. Verder zal Fitbit ook een functie uitrollen waarbij je – net zoals bij Apple Watch – telefoons kan bedienen en bellen op je pols. We zijn alvast benieuwd!

Extra: als je vandaag een Fitbit Sense koopt, krijg je er 6 maanden gratis Fitbit Premium bij.

ontspanningreviewssmartwatches

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken