Review OPPO Reno4 Pro 5G: een smartphone die een Oscar verdient
Het smartphonemerk OPPO zal misschien nog niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Want hoewel het Chinees bedrijf internationaal al jarenlang haar sporen verdient, maakte het merk onlangs pas zijn intrede in de Belgische markt. Dat wil het merk wel met stijl doen, want na het vlaggenschip Find X Pro lanceerde OPPO op 1 oktober de Reno4 Series, de eerste echt ‘grote’ lancering voor ons land. De Reno4 bevindt zich binnen in een iets lagere prijsklasse dan de Find X2 (al is een kostprijs van 799 euro nog altijd wel niet niks), maar volgens OPPO kan deze smartphone op vlak van beleving wel haar voet daar naast zetten. Wij krijgen de Reno4 Pro 5G in handen, de meest luxueuze variant van de Reno4. En het toestel wist ons snel te overtuigen.
De regenboog
Als je 799 euro neerlegt voor een smartphone, dan wil je dat die klasse uitstraalt. Dat doet de OPPO Reno4 ook. Het eerste wat je opvalt als je de smartphone uit de doos haalt, is hoe licht die wel niet is. In zijn geheel is de smartphone slechts 7,6mm dik en weegt die 172 gram. Door de gebogen schermranden voelt de smartphone zeer comfortabel in je hand, iets wat we met de Find X2 Pro toch een beetje minder hadden door diens enorm formaat. Maar de OPPO Reno4 Pro 5G weet vooral te imponeren met haar afwerking op de achterkant. Zowel de Galactic Blue-uitgave die wij hadden, als de Space Black- en Green Glitter-kleur hebben een speciaal regenboogtint in de afwerking, die met een speciale diamant-slijptechniek is verwerkt. Het kan zijn dat je dat minder mooi vindt, over persoonlijke smaak valt niet te twisten, maar het is niet enkel voor de show. De afwerking zorgt er ook voor dat de smartphone veel minder gevoelig is voor krassen en vingerafdrukken. Het camera-eiland steekt een beetje uit, een hoes rond de smartphone doen is aan te raden als je hem neerlegt. Een beetje jammer, want buiten dit detail is de smartphone een lust voor het oog. Naar een aansluiting voor een koptelefoon moet je niet zoeken. Wil je een premium smartphone, dan moet je daar ook draadloze oortjes bijnemen. Een trend waar we als consumenten in zullen mee moeten.
Ook over het display zelf zijn we positief. De combinatie van een 6,5” display met een verversingsgraad van 90Hz zorgen voor een fijne ervaring als je video’s bekijkt of games speelt. Je mag hier gerust opmerken dat er smartphones in dezelfde prijsklasse zijn met een verversingsgraad van 120Hz zoals de OnePlus 8T, maar in de praktijk is dat verschil minder groot als het op papier lijkt. De vingerscanner zit ook in het display ingebouwd, en net als de gezichtsherkenning werkt die prima én bovendien zeer snel.
Opladen in een ogenblik
Dan komen we bij de punten waarmee Reno4 Pro 5G zich echt kan onderscheiden van de concurrentie. Er bestaat niets vervelender dan ’s ochtends opstaan en vaststellen dat je je batterij bent vergeten op te laden. Dankzij de revolutionaire 65W SuperVOOC 2.0 snellaadtechnologie ontwikkelde is dat probleem definitief verleden tijd. In bijna letterlijk enkele ogenblikken is de batterij van je smartphone weer volledig opgeladen: van 0% spring in je nog geen 40 minuten naar een volledig volle batterij. Je telefoon ’s ochtends even insteken en je kan dus een volledige dag verder. Veel beter voor je energieverbruik thuis! Kom je toch in batterijnood, dan kan je de Super Power-besparingsmodus inschakelen. In deze energiezuinige stand kan je uit de laatste 5% toch 1,5 uur gebruik puren. Naar je batterijniveau hoef je dus echt niet te kijken (het is ook niet zichtbaar op het display tenzij je dit instelt, wat niet zo handig is).
Film als een regisseur
Dan zijn we aan de camera’s gekomen, iets waar een smartphone mee staat of valt tegenwoordig. Camera-eilanden beginnen er steeds spectaculairder uit te zien, maar OPPO Reno4 Pro houdt het wat dat betreft met drie camera’s nog vrij sober. Kwaliteit boven kwantiteit luidt het devies, want de verschillende camera’s hebben wel heel wat te bieden. We overlopen even het rijtje: een 48MP hoofdcamera, een 12MP breedhoekvideocamera en een 13MP telelens. De camera’s worden versterkt met LDAF-camerasensoren. Alleen al met het ontdekken en uitproberen van alle verschillende cameramogelijkheden ben je een volledige dag zoet. Één van de voor mij meest uit het oog springende is de nachtmodus. De Ultra Night Modus is één van de betere nachtmodus waar ik zelf al foto’s mee heb genomen. De AI van deze filter zal je foto’s van kunstmatig licht voorzien, zodat je ook bij weinig tot geen daglicht objecten en personen mooi in beeld kan brengen. De Ultra Dark Modus zorgt er dan juist weer voor dat het mooie en mysterieuze van het donker extra geaccentueerd worden. Wie er graag ’s nachts op uittrekt om het stadsleven in beeld te brengen, zal met de OPPO Reno4 Pro 5G zich eindeloos kunnen uitleven. Daarnaast heeft de smartphone ook een zeer sterke portretmodus, die close-ups er zeer stijlvol laat uitzien. Aan te raden om deze te gebruiken in combinatie met de 32MP selfiecamera om warme selfies te maken. Die camera heeft sensoren die je gezicht volgen zodat je altijd centraal in de foto !!komt te staan.
Met de Reno4 Pro 5G zet OPPO ook meer dan ooit in op video-opnames. De camera’s zijn zodanig uitgerust dat je beelden kan maken waar zelfs Steven Spielberg jaloers op zou zijn. Oké dat misschien nog net niet, maar neem maar van ons aan dat je met trots naar je eigen video-opnames zal terugkijken. De IMX708 sensor zorgt voor ’s nachts voor heldere kleuren en verhoogt de lichtgevoeligheid. Net als voor het maken van foto’s is de OPPO Reno4 een smartphone die begint uit te blinken wanneer andere smartphones beginnen af te haken. Maar ook overdag wordt de belichting geoptimaliseerd met het inschakelen van het HDR-videoalgoritme. Een ander knap huzarenstukje is de beeldstabilisatie. Met de Ultra Steady Video (Pro)-modus kan je bewegingen en actiebeelden opnemen zonder dat je enige schokken waarneemt. Ideaal voor bijvoorbeeld sportwedstrijden. Je kan dit effect zelfs al ervaren door simpelweg je smartphone tijdens het filmen rond te bewegen. Je zal zien hoe het beeld ondanks alle schokken amper een krimp geeft. Wil je na het opnemen nog speciale effecten toevoegen? Dat kan met de voorgeïnstalleerde app Soloop, en eenvoudige videobewerkingssoftware waarvoor geen enkele voorkennis vereist is. Laat je creativiteit maar volledig de vrije loop.
ColorOS wordt beter
Een laatste puntje besteden we aan de algemene gebruikerservaring van de OPPO Reno4 Pro. De motor is de krachtige Snapdragon 765G-processor, waarmee 5G-ondersteuning verzekerd is. Met die processor werkt de smartphone zeer vlot: apps haperen zo goed als nooit, en het swipen en scrollen voelt fijn aan. Het besturingssysteem heet ColorOS 7.2, een afgeleide van Android 10. ColorOS was vroeger eerder een beperkt besturingssysteem, maar met de nieuwste versie ColorOS 7 heeft OPPO grote stappen gezet. Een leuke handigheid is de voorladingsfunctie. De smartphone houdt bij welke apps je het meest gebruikt en optimaliseert de laadtijd voor deze apps. Toch is het ergens jammer dat OPPO de stap naar Android 11 nog niet heeft gezet voor de Reno4 Series. Het geeft toch enigszins de indruk dat de smartphone wat achter loopt op de rest, al kan het ook een voordeel zijn om de update naar Android 11 pas te zetten als de eerste groeipijnen zijn weggewerkt.
Verdict
We willen dat OPPO vergeven, want de Reno4 heeft ons zeker weten te overtuigen. Wie zijn smartphone als camera gebruikt, zal zijn of haar plezier niet op kunnen met alle features die je kan uitproberen. We zijn er van overtuigd dat we zelfs na drie weken nog lang niet alles ontdekt hebben. Maar ook als je minder met film bezig bent, krijg je met OPPO Reno4 een prachtig en technisch hoogstaand toestel. Het zal niet lang meer duren vooraleer de Belgische consument weet wie OPPO is.