Reviews

OnePlus 8T review: “Never Settle” waargemaakt

OnePlus 8T Header
De OnePlus 8T
Voordelen
OxygenOS 11
Warp Charge 65W
120Hz AMOLED-display
Nadelen
Geen Snapdragon 865+
Macrolens over telelens?
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 9
Op 14 oktober heeft OnePlus de OnePlus 8T gelanceerd, een smartphone die bewijst dat vele kleine updates samen één sterk geheel kunnen vormen.

In deze review hebben we het over de OnePlus 8T, meteen ook de enige smartphone in de OnePlus 8T-serie. Op het eerste zicht een ietwat verrassende keuze van OnePlus. De laatste drie grote releases (Nord niet meegerekend) bestonden immers steeds uit twee toestellen, een standaard model en een pro-model. Bovendien weten we ook dat de OnePlus Pro enorm populair is bij de fans. Waarom dan maar één model? De reden is simpel: Never Settle.

Smartphone evoluties gebeuren in kleine stappen die elkaar vrij snel opvolgen. Schermen worden steeds beter en krijgen een hogere verversingssnelheid, processoren worden zo ongeveer twee maal per jaar een beetje sneller. Op eender welk moment kan je dus wel een nieuw model uitbrengen met daarin iets nieuws, maar is dat wel altijd nodig? OnePlus besloot ditmaal van niet. De theoretische OnePlus 8T Pro zou een snellere Snapdragon 865+ gehad kunnen hebben en misschien een net iets betere camera, maar het scherm had ongetwijfeld 120Hz gebleven. Dan is het verschil met de vorige generatie wel heel beperkt. Geen 8T Pro dus en dat is wat ons betreft oké als er zo meer tijd en budget naar de volgende generatie (laten we ze de OnePlus 10-serie noemen) kan gaan. En dan zijn er ook nog geruchten over goedkopere Nord-toestellen. 

Ontwerp 

Terug naar de 8T dan, want daar was wel nog ruimte voor de nodige upgrades. Zo heeft het Full HD+ AMOLED-display van 6,55 inch (met 20:9 aspect ratio) nu een 120Hz verversingssnelheid in plaats van de 90Hz van de OnePlus 8. Een wijziging die ervoor moet zorgen dat alles nog net dat beetje meer fast and smooth gaat dan voordien. De sprong is niet zo groot als van 60Hz naar 90Hz, maar het is een welkome verbetering. A+ op dat vlak en dat vond DisplayMate ook in hun beoordeling. 

OP 8T lunar silver
De OnePlus 8T in Aquamarine Green.

Bovenaan links vinden we nog steeds een notch terug en er werd deze keer gekozen voor een edge-to-edge ontwerp met vlakke randen. De meningen over deze keuze zullen enorm verdeeld zijn, maar wij vinden het de juiste beslissing, want het voorkomt accidentele aanrakingen. Met een case rond je telefoon zijn vlakke randen ook makkelijker te bedienen. Over cases gesproken, de nieuwe Cyborg Cyan case ziet er helemaal geweldig uit en past perfect bij de OnePlus 8T in Aquamarine Green. Het is leuk om OnePlus wat meer gedurfd uit de hoek te zien komen op dat vlak. 

De verschillende knoppen en de slider zitten nog steeds waar je ze gewoon bent, maar achteraan zien we wel een ingrijpende verandering. Het camera-eiland ligt immers niet langer in het midden en zit nu rechtsboven en is heerlijk symmetrisch. Over de vier camera’s zodadelijk meer. Wat de rest van de achterkant betreft hebben we een nieuwe CMF (Color, Material, Finish) gekregen die het licht op zo’n manier manier verdeeld dat vingerafdrukken een pak minder opvallend zijn. Kies je voor de OnePlus 8T in Lunar Silver, dan komt die met een matte-frosted glass achterkant.  

Specificaties OnePlus 8T

Intern vinden we een Snapdragon 865, 8 of 12GB LPDDR4X RAM en 128 of 256GB RAM. Stiekem hadden we hier graag een 865+ gezien, maar dat had dan ongetwijfeld voor een aardige meerprijs gezorgd. Less is more in dit geval en zelfs tijdens het gamen merk je geen enkele vertraging in prestaties.

We moeten zeker ook even stilstaan bij de batterij, want deze is opnieuw gegroeid en is nu 4500mAh groot. Dat is altijd mooi meegenomen, maar de introductie van Warp Charge 65W snelladen is nog beter. In zo’n 40 minuten kan je de OnePlus 8T volledig opladen. Om dit te voorzien heeft OnePlus gekozen voor twee aparte batterijen. Dat zorgt natuurlijk voor wat hitte, maar er werd ook nieuwe vapor chamber koeling toegevoegd, waardoor de temperatuur van je telefoon laag blijft. De lader zelf is ook vernieuwd en heeft nu aan beide kanten een USB-C-aansluiting. De batterijduur is bovendien prima en lijkt naar onze indruk zelfs hoger te liggen dan bij de OnePlus 8. Opnieuw halen we vlot één dag en bij gemiddeld gebruik zelfs twee. 

OxygenOS 11

Als we onze favoriete nieuwigheid van de OnePlus 8T moeten kiezen, dan is de keuze snel gemaakt. OxygenOS 11 introduceert naast een hoop verbeteringen die in Android 11 terug te vinden zijn ook een volledig nieuw ontwerp van het besturingssysteem. De vorige layout ging immers al een hele tijd mee en het was tijd voor wat vernieuwing. Centraal staat de gebruikservaring met één hand. Niet door het scherm digitaal te verkleinen zoals we dat bij sommige smartphones zien, maar daar na te denken over de indeling ervan. 

OnePlus 8T Home screen

Neem bijvoorbeeld de instellingen (of de statusbalk, rekenmachine, galerij,…). Open je deze dan valt er meteen op dat er bovenaan het scherm best wat ruimte terug te vinden is. Het gevolg is dat je daardoor zeer eenvoudig met je duim aan alle items in het menu kan en deze niet moet forceren om helemaal bovenaan iets te selecteren. Het is even wennen want het ziet er anders uit, maar al snel heb je door dat dit echt wel beter is dan de oude manier. Het zijn zulke zaken dan ook die van OxygenOS mijn favoriete besturingssysteem maken. Deze layout past ook bij het nieuwe ontwerp van de rest van het OS, dat er een pak moderner uitziet. 

Andere leuke nieuwigheden zijn de Always On Display-klokopties, waarvan sommige je tonen hoe vaak je je telefoon per dag unlockt. Zen Mode heeft verder een update gekregen naar 2.0 en kan nu zelfs in groep gebruikt worden. We merkten wel een bug op met de chatbubbles voor apps zoals Messenger en Whatsapp, maar dit lijkt na wat onderzoek een gekend probleem met Android 11 te zijn. Wachten op een patch dus. 

Quad-camerasysteem

Op het vlak van camera’s is er niet al te veel veranderd, maar net genoeg om het verschil te maken. Voor de hoofdcamera wordt nog steeds de Sony IMX586-sensor gebruikt van 48MP, de ultra-wide angle gebruikt een Sony IMX481 van 16MP en ook dit is dezelfde als die van de OnePlus 8. De breedhoek is echter groter geworden en is nu 123 graden in plaats van 116. Een monochrome lens is ook aanwezig voor leuke effecten. De tweede verbetering zit hem in de macrocamera, deze komt van 2MP bij de OnePlus 8 en is nu 5MP. De kwaliteit is inderdaad beter, maar het gebrek aan beeldstabilisatie maakt het met de macrocamera in veel gevallen wel moeilijk om echt scherpe foto’s te krijgen. De telefoon extra ondersteunen kan daar helpen.

De discussie of een telefoto hier niet beter had geweest kunnen we telkens opnieuw voeren, dus laten we ze deze keer overslaan, want het hangt echt van je eigen voorkeur af. Wat belangrijker is, is dat de foto’s er nog steeds prima uitzien en de nodige kleurverzadiging hebben zoals we dat van OnePlus gewoon zijn. 

Prijzen en beschikbaarheid OnePlus 8T

De OnePlus 8T is te pre-orderen vanaf 14 oktober om 17.00 uur en zal vanaf 20 oktober te koop zijn via OnePlus.com en bij Fnac, Proximus, Vanden Borre en Coolblue. De OnePlus 8T in Aquamarine Green en Lunar Silver met 8 GB + 128 GB is verkrijgbaar voor 599 euro, terwijl de OnePlus 8T in Aquamarine Green met 12 GB + 256 GB een kostprijs van 699 euro heeft. 

OP 8T lunar silver
De OnePlus 8T in Lunar Silver.

Eindoordeel

Ondanks het feit dat hij slechts 188 gram weegt, heeft de OnePlus 8T duidelijk heel wat te bieden. Het toestel positioneert zichzelf prima tussen de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro, waardoor je als consument zelf kan kiezen wat je belangrijk vindt. Displaymatig kunnen we eindelijk genieten van 120Hz verversingssnelheid en 65W Warp Charge is heerlijk snel. OxygenOS 11 zorgt dankzij een verfrissend ontwerp dan weer voor een gebruikservaring die stock Android 11 overtreft.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business