Reviews

OnePlus Nord N10 5G review: Prima, maar niet genoeg

Header OnePlus Nord N10 5G
Voordelen
Vertrouwd OnePlus design
Hoofdtelefoonaansluiting
Tweede speaker
Nadelen
5G-ondersteuning boven alles
Veel opofferingen voor een kleine prijsdaling
Overschaduwd door de OnePlus Nord
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?
Totaalscore 7
Hoewel de OnePlus Nord N10 5G een prima toestel in in het middensegment, raakt hij moeilijk uit de schaduw van de beter uitgerustte Nord.

De Nord N10 5G is ondertussen het vijfde toestel (of zesde als je de N100 meetelt) dat OnePlus dit jaar op de markt brengt. De smartphoneproducent heeft hier dan ook alle reden toe, want de introductie van de Nord in augustus was een enorm succes. De vraag naar meer budgetvriendelijke smartphones is er dus zeker, maar hoe ver kan OnePlus gaan voor ‘Never Settle’, ‘Settle’ wordt? 

OnePlus Nord N10 5G

Het antwoord op die vraag ga je voor een groot deel kunnen ontdekken in deze review, want hoewel de Nord N10 5G op zich een prima telefoon is, heeft OnePlus aardig wat moeten opofferen in ruil voor de aanwezigheid van 5G-connectiviteit. En laat dat nu net een van de meest overroepen functies van een smartphone zijn in 2020. Zeker hier in België betalen we al een heel jaar een premium voor onze (voornamelijk high-end) smartphones en dat door de hoge kost van de 5G-Snapdragon processoren. In Nederland en Duitsland is het bereik beter, maar in veel andere Europese landen beperkt het zich nog steeds tot grote steden. Niet echt interessant dus voor een groot deel van de populatie, maar genoeg voor merken zoals Motorola, Google en Xiaomi om toch al volop in te zetten op de toestellen. OnePlus moet dan natuurlijk mee met de markt, maar we hadden hen liever in de voetsporen van Apple zien treden door net wat langer te wachten dan de rest. Het had de prijs/kwaliteit-verhouding van de Nord N10 ongetwijfeld ten goede gekomen. 

Hoogwaardig ontwerp

Gelukkig heeft de OnePlus Nord N10 5G nog voldoende sterke punten. Een van die punten is het ontwerp van de smartphone. Tijdens onze unboxing viel meteen op dat het toestel er zeer goed uitziet, zoals we dat van OnePlus zijn komen te verwachten. Met zijn zwarte Midnight Ice kleur, mogen we opnieuw een donkere OnePlus-smartphone verwelkomen, een keuze die niet bestaat bij de de OnePlus Nord en OnePlus 8T. 

Voor- en achteraan vinden we Gorilla Glass 3, bij elkaar gebracht via een metalen frame. Het geheel meet 163mm x 74.7mm x 8.95mm en weegt 190 gram. De smartphone doet visueel meteen denken aan de Nord, maar is ook zeer vergelijkbaar met de OnePlus 8T. Zo vinden we achteraan een camera-eiland van twee kolommen met daarin een quad camera set-up. Nieuw is echter de vingerafdruksensor die zich net boven het OnePlus-logo bevindt. Meteen de eerste opoffering, want een in-display exemplaar blijft superieur en dat werd ook bewezen wanneer we geregeld een tweede of derde poging moesten ondernemen om onze smartphone te unlocken. Face unlock is in dit geval de snelste en meest betrouwbare manier om toegang te krijgen tot je telefoon. 

OnePlus Nord N10 5G
De hoofdtelefoonaansluiting vind je enkel op de Nord N10 en N100.

Volgen we de rand van de N10, dan merken we op dat de alert slider voor de eerste keer in de geschiedenis van OnePlus ontbreekt. Jammer, want het is een van die elementen die OnePlus-telefoons uniek maken en iets dat we steeds missen wanneer we een concurrerende smartphone reviewen. Er zijn echter ook zaken toegevoegd en dan hebben we het over de hoofdtelefoonaansluiting die een terugkeer maakt. Hoe budgetvriendelijker je gaat, hoe meer gebruikers hier hun voordeel uit halen. Hoewel, met draadloze oortjes zoals de OnePlus Buds Z zeer sterk geprijsd, denken we dat het tijd wordt om toch eens definitief vaarwel te zeggen. Een dongle toevoegen als tussenoplossing kan voor ons nog wel. 

90Hz display

Het LCD-scherm van de OnePlus Nord N10 5G meet 6,49 inch en heeft een FHD+-resolutie van 1080×2400, wat zich vertaalt in een 20:9 aspect ratio. Op het vlak van verversingssnelheid moet de N10 met zijn 90Hz bovendien niet inboeten op de Nord. Dat zien we graag, want het zorgt voor de ‘fast and smooth’-ervaring die we ondertussen gewend zijn. De kleurweergave is bovendien prima en je zal dan ook met plezier wat YouTube of Netflix kijken. De twee speakers (dat is er één meer dan de Nord), helpen daarbij. De hole-punch camera in de linkerbovenhoek zit hiervoor ook niet in de weg.

OnePlus Nord N10 5G

Verder heeft de N10 dezelfde vlakke randen als de 8T, maar heeft hij wel grotere schermranden onderaan, wat zorgt voor een dikkere kin. Als iemand die vaak de Android 10 gebaren gebruikt (in dit geval die om tussen apps te wisselen) was dit even wennen, want er is net wat meer ruimte te overbruggen voor je het gebaar activeert. Upgrade je echter van een ouder toestel en kom je niet van de 8T (dat zou een vreemde keuze zijn), dan zal je ervaring ongetwijfeld vlotter zijn dan voordien. 

Vier camera’s

Op cameravlak kan je maar liefst vier camera’s verwachten. Het gaat om een 64MP hoofdcamera, een 8MP ultra-wide met beeldhoek van 119 graden (tegenover de recentere 123 van de OnePlus 8T), 2MP macro camera en een 2MP monochrome camera. Vooraan vinden we geen twee camera’s zoals bij de Nord (deze had een extra ultra-wide optie), maar een enkele selfie-camera van 16MP.  

Achterkant
Vier camera’s en de vingerafdruksensor.

De foto’s die we maakten resulteerden in een verhaal dat vergelijkbaar is met dat van andere OnePlus-toestellen. De standaard en ultra-wide camera’s zijn prima, met mooi verzadigde kleuren. De macro camera blijft zeer niche in gebruik en het is niet eenvoudig om een scherpe foto te krijgen tenzij je je smartphone goed kan ondersteunen. De monochrome camera tenslotte zorgt voor de nodige creatieve vrijheid, maar persoonlijk verkiezen we de standaard camera om foto’s te nemen en bewerken we deze dan liever zelf in onze favoriete foto app. 

Goede prestaties, ondanks de chipset

Binnenin de OnePlus N10 5G vinden we een Snapdragon 690 chipset, 6GB RAM en 128GB opslag, die uitbreidbaar is met een microSD-kaartje. Het is de eerste keer dat we deze chipset zien in een OnePlus-smartphone. Op papier is de CPU minder capabel dan de Snapdragon 765G die we in de Nord terugvinden. In de praktijk is het verschil echter helemaal niet groot. De N10 kan zeer goed overweg met de meeste apps en games, maar we merkten toch wel eens hier en daar een hapering op tijdens het gamen, wisselen van apps of scrollen door onze Twitter-feed. 

We vroegen ons dan ook af hoe lang de telefoon deze prestaties kan volhouden met het oog op de toekomst. Apps worden namelijk steeds zwaarder en dat zorgt voor nieuwe uitdagingen. OnePlus lijkt ook niet helemaal overtuigd dat je N10 5G heel lang zal meegaan, want er wordt maar één Android-update belooft en dat terwijl de telefoon standaard met OxygenOS 10.5 (Android 10) komt en OxygenOS 11 (Android 11) al beschikbaar is op de OnePlus 8T. In de komende maanden zal je dus een update kunnen verwachten, maar buiten twee jaar aan beveiligingspatches blijft het daar ook bij. Andere OnePlus-smartphones krijgen standaard ondersteuning voor twee grote versies van Android. Jammer. 

Batterijduur van meer dan één dag

Wat de batterijduur betreft maakt de N10 zich wel weer sterk, want de batterij van 4.300mAh is net iets groter dan de 4.115mAh van de Nord. In de praktijk is de batterijduur dan ook vergelijkbaar. Een goede maatstaf voor OnePlus-toestellen is zoals steeds één dag (twee bij licht gebruik) en dat haalden we opnieuw zonder problemen. Met Warp Charge 30T kan je bovendien je batterij in een half uur weer voor 50 procent opladen. Genoeg dus om nooit zonder te vallen. 

OnePlus Nord vs OnePlus Nord N10 5G

Welke OnePlus-smartphone moet ik kopen? Het is een vraag die ik steeds vaker krijg nu de verschillende smartphones van de producent dichter dan ooit bij elkaar liggen. Dit keer kan ik echter makkelijk antwoorden: De OnePlus Nord. 

Zoals ik eerder al aanhaalde, heeft OnePlus heel wat opofferingen gemaakt om een goedkopere N10 5G van 349 euro te kunnen aanbieden. Het eindresultaat is uiteindelijk een verschil van slechts 50 euro met de goedkoopste Nord (399 euro voor 6GB/128GB). Voor die 50 euro geef je echter wel de super handige alert slider en de superieure in-display vingerafdruksensor op. Je stelt je bovendien tevreden met minder RAM, een minder krachtige processor (al is het verschil niet enorm) en laat Android 12 aan je voorbij gaan. Verder komt de Nord N10 5G niet met een hoesje, heeft hij geen pre-applied screenprotector en is de onderste schermrand groter dan die van de Nord.

De OnePlus N10 had een fantastische 4G-smartphone kunnen zijn met een prijskaartje van 300 euro, maar door de markt te volgen is het een toestel geworden dat enorm moeilijk aan te raden is. Voor een kleine meerprijs krijg je met de Nord zoveel extra functionaliteit dat het absurd is om niet net dat beetje langer te sparen voor een beter toestel. De helft van die meerkost geef je trouwens al snel uit aan een third party hoesje en screenprotector. 

Moet je de OnePlus Nord N10 5G dus kopen? Nee. Het is absoluut een prima toestel en zal je niet teleurstellen, maar tenzij je budget exact 349 euro is of een hoofdtelefoonaansluiting voor jou de doorslag geeft, zal de Nord altijd de betere keuze zijn. 

Op zoek naar een OnePlus smartphone? Bekijk het assortiment op de OnePlus-website of raadpleeg de scherpste prijzen bij CoolBlue.

mobielNord N10 5Goneplusslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren