Nokia 3.4 review: Android One voor een scherpe prijs
De Nokia 3.4 is een van de twee smartphones die HMD Global in september 2020 uit de doeken heeft gedaan. Zijn goedkopere kompaan, de Nokia 2.4, kwam later die maand al uit, terwijl de Nokia 3.4 op zich liet wachten tot medio oktober. De Nokia 3.4 is de opvolger van de Nokia 3.2, die in 2019 is verschenen.
Ten opzichte van zijn voorganger is de Nokia 3.4 onder meer uitgerust met een groter display, meer geheugen, grotere accu, en meer camera’s. Op papier dus een veelbelovend toestel, zeker als je de adviesprijs ziet van 149 euro. De hoogste tijd dus om de Nokia 3.4 nader aan de tand te voelen.
Herkenbaar design
HMD Global houdt vast aan het herkenbare Scandinavische design: simpel doch strak. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren Fjord (blauw en onze favoriet), Dusk (paars), en onze versie: Charcoal (zwart met bruin). Zelf zijn we niet echt fan van de bruinzwarte kleur, maar het ribbeltjespatroon op de achterzijde (wat op elke variant zit) is wel een leuke toevoeging. De smartphone is van plastic gemaakt en ondanks het ribbeltjespatroon voelt het wat goedkoop aan. De regendrupnotch aan de bovenzijde van de Nokia 3.2 heeft plaats gemaakt voor een losse uitsparing in de linkerbovenhoek. Daar zit de enkele frontcamera verstopt.
Verder zijn de randen wat afgeslankt, al is er nog altijd een wat grove ‘kin’ zichtbaar met daarop het Nokia-logo. Ook aan de achterzijde vinden we het logo terug, maar dan verticaal geplaatst onder de vingerafdrukscanner. De scanner werkt best rap en fungeert prima als veilige ontgrendelmethode. Iets daarboven zit de camerabult, met daarin drie camerasensoren en één flitser.
Met afmetingen van 161 x 76 x 8,7 millimeter gaat het om een vrij groot toestel, waardoor hij voor velen lastig te gebruiken zal zijn met één hand. De aluminium randen zorgen ervoor dat het toestel redelijk stevig aanvoelt, en van een flex onder druk is dan ook geen sprake.
Aan de rechterrand vind je zowel de aan/uit-knop als volumeregelaar terug, en aan de linkerrand zit de Google Assistant-knop en de simsleuf. In de sleuf passen twee simkaarten én een microSD-kaartje. Aan de onderkant zit een USB-C aansluiting met enkele speaker. De speakerkwaliteit is niet je van het en het klinkt nog al tinny (weinig diepte), en het maximale volume valt ook wat tegen.
Groot display met HD+ resolutie
De Nokia 3.4 is uitgerust met een 6,39 inch LCD-display. Dat klinkt ontzettend groot, maar vergeet niet dat de randen vrij minimaal zijn voor een budget smartphone. De resolutie van het scherm bedraagt 720 x 1560 pixels, wat neerkomt op HD+. Er zijn in dit prijssegment toestellen te koop die Full HD+ aanbieden, en zeker op een groot scherm zoals dat van de Nokia 3.4 is het verschil merkbaar. Kleuren zien er ietwat koeltjes uit, maar zeker niet misvormd.
De minimale schermhelderheid is duister genoeg om zonder zorgen in de avonduren de Nokia 3.4 te kunnen gebruiken. Zeker als je de blauwlichtfilter hierbij gebruikt. De maximale helderheid van 400 nits maakt het lastig om de smartphone te gebruiken in direct zonlicht. Automatische helderheid is eveneens aanwezig en presteerde best redelijk.
Mooiweercamera
De Nokia 3.4 is uitgerust met een primaire 13MP-camera (maximaal 6x digitale zoom), 5MP-groothoeksensor, en een 2MP-dieptesensor. In situaties waarbij de lichtomstandigheden optimaal zijn (buitenlucht, veel natuurlijk licht), vinden we de foto’s die de Nokia 3.4 schiet nog vrij aardig ook. Zeker in vergelijking met oudere budgettoestellen van Nokia zit er schot in de zaak. Zo zien de kleuren er op foto’s vrij natuurgetrouw uit, zij het af en toe wat koeltjes. HDR is aanwezig en kan hier en daar wat extra contrast toevoegen.
Als je niet inzoomt lijkt er zeker nog enige scherpte in de ‘makkelijke’ plaatjes te zitten, waardoor je ze met een gerust hart kunt delen met vrienden en familie. Zoom je wat verder in, dan zie je dat echte details ontbreken, maar dat is voor een telefoon in deze prijsklasse geen schande.
De interface van de camera-app is strak en overzichtelijk, waardoor je precies weet waar je moet zijn om iets aan te passen. Af en toe moet je een extra keertje tikken om de focus goed te leggen, maar dat is nog te overzien. De 5MP-groothoeksensor is een leuke gimmick om landschapsfoto’s mee te maken, maar de algehele kwaliteit is ‘zo zo’.
De videokunsten van de Nokia 3.4 zijn vrij basic gehouden. Filmpjes neem je op in maximaal 1080p met 30 frames per seconde. Zoals gezegd is er geen stabilisatie aanwezig. De 8MP-frontcamera zit verstopt in de uitsparing aan de voorzijde, en presteert respectabel. Beelden zien er wat zacht uit en ook een tikkeltje bleek, maar het kan er zeker mee door.
Prestaties en software
Bij de Nokia 3.4 bevindt zich onder de motorkap een Snapdragon 460. De octa-core chipset is geklokt op 1,8Ghz en is niet de snelste processor die je in deze prijsklasse kunt vinden. Hoewel de Nokia 3.4 simpele taken makkelijk verdraagt, voelt alles gewoon niet zo soepel aan. Dit gevoel wordt erger wanneer je gaat proberen te multitasken. Luisteren we op de achtergrond naar muziek terwijl we willen chatten als er berichtjes binnenkomen, dan ben je verzekerd van (input) lag, wat de algehele gebruikerservaring niet ten goede komt.
Het gebrek aan multitaskkracht zit hem niet alleen in de chipset, maar ook lijkt 3GB werkgeheugen wat aan de magere kant. Voor simpele taken is dit wel voldoende. Een gaming smartphone is de Nokia 3.4 door deze specificaties logischerwijs niet te noemen, maar dat is ook niet de doelgroep.
De Nokia 3.4 draait uit de doos op Android 10 en neemt deel aan het Android One-programma. Dit houdt in dat het toestel minstens twee grote systeemupdates krijgt (Android 11 en 12), en drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates. Dat is zeker een indrukwekkende eigenschap voor een toestel wat zich qua prijs in de onderste regionen bevindt, en we juichen deze actie van HMD Global dan ook zeker toe. Android One betekent eveneens dat je getrakteerd wordt op een schone schil van Android krijgt, exact zoals bij de Google Pixel-serie.
Puike batterijduur
De Nokia 3.4 is uitgerust met een flinke accucapaciteit van 4000mAh. In de praktijk zien we resultaten die overeenkomen met onze verwachtingen; bij regulier gebruik met ongeveer 3 tot 4 uur schermtijd (met chat-apps, Spotify, Google Maps en Chrome die het merendeel van de aandacht opeisen), houdt de Nokia 3.4 het zeker anderhalf tot twee dagen vol op één cyclus.
Ook bij een dag intensief gebruik met veel multitasken, videobellen en het bekijken van YouTube-video’s kregen we de Nokia 3.4 met geen mogelijkheid leeg aan het einde van de dag. Wij konden rekenen op ongeveer 20 tot 30 procent aan accusap na een lange, intensieve dag. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je je oplader niet bij hebt wanneer je een dagje eropuit gaat. De Nokia 3.4 ondersteunt 10W snelladen, maar er wordt een 5W adapter meegeleverd. Daardoor duurt het volledig opladen wel wat lang (meer dan 3 uur).
Nokia 3.4 Eindoordeel
De Nokia 3.4 is op het eerste gezicht een zeer degelijk toestel, en de belofte van drie jaar lang beveiligingsupdates voor een telefoon in deze prijsklasse is vrij uniek. Ook het design is, mits je de juiste kleurversie hebt, zeer prettig om naar te kijken. De veeleisende gebruiker zal echter niet zo snel voor deze smartphone kiezen, aangezien de chipset in combinatie met slechts 3GB RAM niet heel soepeltjes aanvoelt. Dat gezegd hebbende, voor de casual gebruiker die houdt van een telefoon met een lange adem is de Nokia 3.4 het overwegen waard.