OPPO Watch review: alles wat je van een smartwatch verlangt
We kennen OPPO natuurlijk vooral als een smartphonefabrikant, maar dit jaar heeft het bedrijf haar productassortiment stevig uitgebreid. Met de lancering van de OPPO Watch heeft het bedrijf nu ook de markt van de smartwatches betreden. En net als zowat elke WearOS-smartwatch wil OPPO met haar smartwatch de Androidgebruiker een goedkoper, maar evenwaardig alternatief geven voor de Apple Watch. Slaagt deze smartwatch ook in die missie? Ik droeg de OPPO Watch enkele weken rond onze pols, en dit is mijn verdict.
Het broertje van de Apple Watch
Toen we de eerste officiële beelden van de OPPO Watch zagen, moesten we meteen aan de Apple Watch denken. Want het design en de vierkantige vorm van het display lijken wel erg op wat we van Apple gewend zijn. Gezien het nog maar het eerste smartwatchmodel is dat OPPO uitbrengt, zullen we het ze dat nog niet te hard aanrekenen. Met een smartwatch wil je luxe en smaak uitstralen naar de buitenwereld, en de OPPO Watch voelt dan ook zeer luxueus aan rond je pols. De smartwatch rond mijn pols krijgen verliep de eerste keren wel wat stroever, gezien de polsband naar mijn aanvoelen niet de meest soepele is.
Je hebt de keuze tussen een 46mm-model (die ik heb) en de iets kleinere en goedkopere 41mm-uitgave. Grote fundamentele verschillen zitten er niet tussen beide modellen. De 41mm-versie heeft een iets kleiner display en een lagere batterijcapaciteit.
Display
De OPPO Watch weet te verbluffen met de helderheid van het 1,91” AMOLED-display. Het display heeft een prachtig 3D-design met gebogen zijkanten, een trucje dat OPPO voor haar smartphonedisplays ook graag uit haar hoge hoed tovert. Ik vind dat zelf wel een mooi premiumgevoel geven aan een display. OPPO toont dat het beeldscherm een cruciale component is waarmee een smartwatch zich kan onderscheiden, en dat de OPPO Watch niet gewoon een Apple Watch-kopie is. De weergave van de beelden en kleuren zijn bovendien van een schitterende kwaliteit.
De standaard interface van het startscherm is een X-vorm die je sportieve vooruitgang toont. De groene balk zijn het aantal stappen dat je al gezet hebt, de olijfkleurige balk de tijd die je al in beweging bent geweest, rood hoeveel calorieën je verbrand hebt en blauw het aantal ‘activiteitensessies’. Hoef je daar niet te allen tijde mee geconfronteerd te worden, dan kan je de interface naar eigen smaak aanpassen. Dat kan ofwel rechtstreeks via het instellingenmenu (swipe naar boven in het startmenu), ofwel via de bijhorende WearOS-app die je op je smartphone moet downloaden. Je kan kiezen tussen in totaal 24 wijzerplaten, van ballonnen tot dansende eenden. De Wear OS-app gebruik je ook om je instellingen te optimaliseren, de verbinding tussen je smartwatch en smartphone te controleren en een screenshot te maken.
Een gezond lichaam
De voornaamste bestaansredenen van smartwatches zijn nog altijd om je aan te sporen gezonder te leven, en vooral meer te bewegen. We bespreken dan ook eerst de gezondheidsfeatures die de OPPO Watch biedt. Die open je door je startscherm naar rechts te swipen. Te beginnen het overzicht van je dagelijkse activiteit, onderverdeeld in de vier componenten die we al bespraken. Hoe hoog je de lat voor jezelf legt, dat bepaal je helemaal zelf (enkel het aantal stappen en aantal calorieën dat je dagelijks wil verbranden). Je doelstellingen kan je wel enkel via de HeyTap Health-app op je smartphone aanpassen, en dus niet rechtstreeks via de smartwatch. In die app kan je per dag bekijken of je je doelstellingen gehaald hebt.
Naast je aantal sport- en bewegingsessies, monitort de OPPO Watch ook je hartslag via de sensoren onder het display. Je hartslag de klok rond monitoren vergt wel wat van de batterij, dus als je zuinig wil zijn kan je deze functie beter enkel aanzetten tijdens het sporten. Hou je je horloge ’s nachts om, dan registreert hij ook je slaap. Dit gebeurt wel pas wanneer je de toestand van lichte slaap bereikt. Het zou een goede toevoeging zijn moest je deze handmatig kunnen inschakelen zodat je ook kan zien hoe lang je wakker hebt gelegen alvorens in slaap te vallen. Het is wel aan te raden om ’s nachts de theatermodus in te schakelen om niet onbedoeld het scherm te activeren en een lichtflits in je ogen of die van je knuffelpartner te schijnen. Zuurstof- of stressmeters heeft de OPPO Watch niet.
OPPO Watch ondersteunt ook vijf verschillende soorten trainingen: fitness (binnen en buiten), vetverbranding, buiten wandelen, fietsen en zwemmen. Daarvoor heeft de smartwatch een ingebouwde bluetooth-gps die je parcours registreert. Daag jezelf uit om je records te verbreken, je vooruitgang bij te houden via het trainingslogboek in de app, en je aflegde routes te herbeleven met de GPS.
Meer dan enkel sporten
Wat smartwatches echt leuke gadgets maakt, is wat je er na het sporten nog mee kan doen. Ook op dit vlak doet de OPPO Watch volledig wat je verlangt van een smartwatch. Door de goede integratie tussen WearOS en Android zet je je contacten en compatibele apps probleemloos over. De smartwatch heeft een opslaggeheugen van 8GB, wat zeker volstaat bij normaal gebruik. Je kan zelf sms-berichten schrijven of inspreken en contacten opbellen, maar berichten die je via andere chatapps krijgt, heb je ook zo beantwoord (swipen naar onder).
Omdat WearOS het besturingssysteem is, zal je ook je favoriete Google-diensten kunnen synchroniseren zoals je agenda, Google Assistant en Google Pay om contactloos te betalen. Dat er nog steeds geen Gmail-app lijkt te zijn, vind ik toch een groot gebrek in WearOS. Via de Play Store kan je nog enkele apps toevoegen. Spotify is zeker en vast een aanrader tijdens het sporten. De regel geldt wel: hoe meer apps je gebruikt, hoe sneller de batterij leegloopt. Je doet ongeveer een ruime dag in ‘smart modus’, en rustmodus zou je tot drie weken verder kunnen. De batterij laadt wel zeer snel weer op.
Verdict
Met de OPPO Watch heeft OPPO een zeer geslaagde intrede gemaakt in de smartwatchmarkt. Het apparaat kan en doet alles waarvoor je een smartwatch zou kopen nagenoeg feilloos. Op vlak van design zou OPPO nog wat gedurfdere keuzes mogen maken, en zich wat minder spiegelen aan de Apple Watch. De biologische metingen zouden nog uitbreidingen naar het zuurstofgehalte en stressniveau kunnen krijgen. Maar gezien de vergelijking met Apple toch nooit veraf is geweest, durven we dit toestel wel tot een evenwaardig alternatief met een lager prijskaartje uitroepen.