ASUS ZenBook Flip S UX371 review: 4K laptop in luxueus jasje
ASUS wist ons in 2020 te charmeren met de ultracompacte ZenBook 14, een laptop die eigenlijk alles heeft dat we maar kunnen wensen. Of dat dachten we tenminste, want in het geval van de ZenBook Flip S UX371 doet het merk er nog een schepje bovenop. Is het 4K NanoEdge OLED-display een meerwaarde? Heb je er iets aan dat je de laptop in allerlei hoeken kan plooien? En hoe goed presteert de nieuwe generatie Intel-processoren? Het zijn vragen waar wij de voorbije week een antwoord op zochten.
Minimalistisch en stijlvol ontwerp
Voor we de laptop nog maar aanzetten, konden we niet anders dan hem te bewonderen voor zijn ontwerp. Om duidelijk te maken dat het hier om een laptop van hoog niveau gaat, werd er gekozen voor bronzen accenten die een zeker elegantie toevoegen aan het ontwerp. Als we terugdenken aan de ZenBooks die we in 2019 in onze handen hebben gehad, dan moeten we toegeven dat we totaal geen fan waren van het donkerblauwe ontwerp met bronzen accenten. Gelukkig werd er deze keer gekozen voor een grotendeels zwart design (jade black) en dat zorgt meteen voor een heel andere presentatie.
De accenten zijn zeer minimalistisch gehouden. Zo zijn er koperen randen voorzien rondom het scherm en toetsenbord die elkaar tegenkomen als de laptop gesloten is. Open je de ZenBook Flip S, dan trekt een bronzen rand onderaan het scherm vooral de aandacht en dat in combinatie met het verlichte edge-to-edge toetsenbord met dezelfde kleuraccenten. Verder werd er aan de buitenkant niet overdreven en werden de scharnieren netjes zwart gelaten. Enkel het ASUS-logo is daar nog koperkleurig, wat prima bij het geborsteld aluminium design past dat we ook bij de andere ZenBooks zien.
Wat ook opvalt zijn de vele vingerafdrukken die we achterlaten op de ZenBook Flip S. Dit komt natuurlijk omdat je deze 2-in-1-laptop in zowat elke positie kan gebruiken en je hem dus niet strategisch kan vastnemen om afdrukken zo veel mogelijk te vermijden. We willen dit er echter wel bijnemen in ruil voor de extra flexibiliteit en hetzelfde geldt voor het touch screen, dat zeker helpt bij het verhogen van je productiviteit.
Connectiviteit en draagbaarheid
ASUS lijkt goed te weten welke aansluitingen ik het meeste nodig heb. Zo zien we twee razendsnelle Thunderbolt 4-poorten en een HDMI-aansluiting aan de linkerkant en een enkele USB-A-poort aan de rechterkant, waar we ook de aan/uit-knop vinden. Ontbreekt daar niet iets? Naar onze mening niet, want we vinden dat we ondertussen lang genoeg geklaagd hebben over het gebrek aan hoofdtelefoonaansluitingen op telefoons en laptops. ASUS voorziet in dit geval een dongle en dat is naar onze mening meer dan voldoende. Gebruik je toch geregeld oortjes dan is het naar onze mening geen probleem om deze permanent van een klein verlengstuk te voorzien.
Het is niet dat je er geen ruimte voor hebt in je laptoptas of rugzak, want met zijn dunne 13,9 millimeter en gewicht van amper 1,2 kilogram neem je de ZenBook Flip S makkelijk overal mee naartoe. Of je blijft voornamelijk thuis zoals dat nu het geval is, maar zelfs dan is de draagbaarheid een plus. Het is immers enorm handig wanneer je de laptop met één hand kan optillen en met je andere hand je kop koffie kan meenemen om zo even van locatie te veranderen.
4K OLED-display maakt indruk
Hoewel de 2-in-1-functionaliteit een leuke meerwaarde is, zal vooral de optie om voor een 4K NanoEdge OLED-display te kiezen bij velen van jullie de doorslag geven. Helemaal terecht ook, want het scherm is heerlijk om naar te kijken. De 100 procent DCI-P3 ondersteuning (een kleurengamma vaak gebruikt in de filmindustrie), zorgt voor een prachtige kleurweergave en ook met de scherpte zit het helemaal goed. De kwaliteit van het scherm vraagt wat gewenning, zeker als je huidige beeldscherm niets speciaal is, maar na enige tijd wil je niet meer terug. In ons geval was foto’s bewerken in Adobe Lightroom dan ook een waar genot.
Hetzelfde was waar voor streamen van onze favoriete TV-series. Hiervoor zetten we de ZenBook Flip S in tentmodus en mocht onze televisie enkele dagen rusten. Met zijn maximale helderheid van 400 nits heb je zelfs bij direct licht weinig problemen om het scherm te zien. In een donkere omgeving kan de maximale helderheid zelfs pijn doen aan de ogen, maar dat komt natuurlijk door de echt witte (en zwarte) tinten die je kan verwachten van een OLED-display.
Dankzij een samenwerking tussen ASUS en Harman Kardon vind je in de ZenBook Flip S ook uitstekende luidsprekers terug. Films en series, muziek en podcasts klonken allemaal zeer goed, iets dat nog steeds niet vanzelfsprekend is bij laptop speakers. Onze soundbar misten we dan ook niet terwijl we Netflix keken. Wie controle wil kan bovendien aanpassingen maken via de DTS Audio Processing tool.
Productiviteit
De nieuwste ZenBooks zijn uitgerust met ASUS’ nieuwe edge-to-edge toetsenbord en zo ook de UX371. De beschikbare ruimte wordt hier optimaal benut, waardoor er voldoende ruimte is tussen de toetsen. Persoonlijk vonden we de typervaring zeer goed en konden we zeer comfortabel enkele reviews schrijven zonder meteen terug te willen wisselen naar ons favoriete Logitech MX Keys toetsenbord. De toetsenbordverlichting is zeer handig, maar we merkten wel op dat de LED’s van de bovenste rij zichtbaar zijn als je erop neerkijkt. Dat zorgt er dus voor dat je steeds recht in de lampjes kijkt, wat best vervelend is. Omdat we in een andere hoek naar de lettertoetsen kijken, hadden we er daar geen last van. Een werkpuntje voor de volgende generatie.
Het ASUS NumberPad 2.0 tenslotte zorgt ervoor dat je je NumPad niet hoeft te missen en is makkelijk te activeren. Bovendien hoef je niet te kiezen tussen navigatie of cijferinvoer, want het NumberPad is slim genoeg om door te hebben wat je probeert te doen. We blijven dit een goede toevoeging vinden aan de nieuwe ZenBook line-up, want zo verspil je de ruimte ook niet als je steeds met een aparte muis werkt. Voor de momenten waar dat niet is, zorgt het touchpad voor zeer nauwkeurige navigatie.
Je hebt ook de mogelijkheid om de ASUS Pen apart aan te schaffen. Voor de prijs van de ZenBook Flip S hadden we deze wel graag deel zien uitmaken van het pakket, maar natuurlijk zal niet iedereen hier evenveel aan hebben. Persoonlijk vonden we de gebruikservaring wat tegenvallen in vergelijking met onze iPad Pro en Apple Pencil. Zo werd bij het aantikken van een link de actie niet steeds geregistreerd en gelijkaardige problemen zagen we bij het verschuiven van sliders in Lightroom. Tekenen leek nauwkeuriger, maar mogelijk hebben professionals hier hogere eisen voor dan wij als Paint-kunstenaar. We hebben ASUS om meer informatie gevraagd over de werking van de pen, want de prestaties ervan staan in sterk contrast met die van de rest van de laptop.
Prestaties
De ZenBook Flip S UX371 wist voor enkele firsts te zorgen tijdens onze testperiode, want het is de eerste laptop die we mochten reviewen met een 11e generatie Intel-processor én de eerste met het Intel EVO-certificaat.
Intel EVO stelt minimumvereisten voor laptops met een 11e generatie processor en Intel Iris Xe grafische kaarten. Zo moet een laptop met FHD-display minsten 9 uur meegaan en moet je minimum voor 4 uur batterij kunnen bijladen in 30 minuten. De laptop moeten ook binnen 1 seconde uit de slaapstand kunnen komen.
Geen van deze zaken bleek een probleem, want je kan dankzij fast-charge voor 60 procent opladen in 49 minuten. Een batterijduur van 9 uur haalden we met ons 4K OLED-scherm niet, omdat we zelf een hogere helderheid verkiezen, maar 7-8 acht uur bij een variabele workload is zeker prima. Met de helderheid op 50 procent vul je het verschil aan. De ZenBook Flip S komt ook zeer snel uit slaapstand, al was de ervaring soms minder door de onbetrouwbaarheid van Windows Hello in combinatie met de beperkte kwaliteit van de ingebouwde HD webcam, waardoor we toch nog geregeld onze pincode moesten ingeven.
Naast de Intel i7-1165G7 processor en Iris Xe grafische kaart, heeft ons reviewexemplaar ook 16GB LPDDR4X RAM en 1TB PCIe 3.0 opslag aan boord. We waren vooral benieuwd hoe deze processor zich vergelijkt met de AMD Ryzen 5 4500U van de ZenBook UM425, een processor die zichzelf al meermaals bewezen heeft.
Gelukkig bleef de schade enigszins beperkt voor Intel en wist deze i7-1165G7 een single-core score van 1376 neer te zetten in GeekBench die zoals verwacht hoger ligt dan de 1049 van de Ryzen 5. Multi-core is het echter een ander verhaal, want daar lagen de scores met 4244 voor Intel en 4280 voor AMD zo goed als gelijk. Als je dus veel van je tijd spendeert aan het bewerken van video’s of foto’s, dan kan je opteren om single-core prestaties op te geven in ruil voor de meer budgetvriendelijk 4500U. Zeker als je geen behoefte hebt aan een 4K-display.
Tot slot halen we ook nog even tabletmodus aan, want we merkten op dat we niet de volledige prestaties van de Flip S konden benutten in deze modus. Bij het omvormen naar tablet kregen we een melding van MyASUS dat het High Performance-profiel niet beschikbaar is in tabletmodus en de benchmarkprestaties lagen duidelijk lager. Waarschijnlijk wordt er hier ingezet op de gebruikservaring door de temperatuur van de laptop laag proberen te houden. Bij het kijken van Netflix ga je hier niets van merken, maar in Lightroom viel de impact veel harder op en de laptop richt zich nu eenmaal op professionals. Zeker iets om rekening met te houden. We vroegen ASUS alvast om verduidelijking.
ASUS ZenBook Flip S UX371: Eindoordeel
Wie kiest voor de ZenBook Flip S, zal dat ongetwijfeld doen voor het prachtige 4K OLED-display en de flexibiliteit die het 2-in-1-formaat te bieden heeft. De laptop is de meest premium ZenBook op de markt en straalt dat ook uit. Dankzij de interne hardware, waaronder de 11e generatie Intel-processor, ben je meteen ook klaar voor de toekomst.