Reviews

Logitech MX Master 3 & MX Keys review: De ideale productiviteitscombo

Voordelen
Voelen beide goed aan
Achtergrondverlichting MX Keys
Twee scrollwielen op MX Master 3
Ondersteuning tot 3 apparaten
Nadelen
MX Master gebaren soms onhandig
MX Master kliks zijn vrij luid
MX Keys polssteun kost extra
Aanbevolen prijs: €109/119
Waar te koop?
Totaalscore 8
Zorgen je huidige muis en toetsenbord ook voor een hoop frustratie, maar weet je niet meteen hoe het beter kan? Dit zijn de MX Master 3 en MX Keys

Wie op zoek is naar een professionele muis en toetsenbord, heeft maar een beperkte keuze op de markt en Logitech springt dan ook al snel boven de rest uit. We waren dan ook meteen enthousiast toen Logitech ons tijdens een mediabriefing voorstelde aan de twee nieuwste leden van hun familie: de MX Master 3 muis en het MX Keys toetsenbord.

MX Master 3

De MX Master 3 is de opvolger van de MX Master 2, een professionele muis die zich net het origineel wist te onderscheiden van de concurrentie door middel van het extra scrolwiel dat zich aan de zijkant bevindt. Handig om door Excel-bestanden te scrollen bijvoorbeeld of bij videobewerking. Hoewel de MX Master 2 zeer geliefd was, zijn er altijd dingen die beter kunnen. Zo heeft de MX Master 3 een USB-C-aansluiting gekregen en is dit de eerste muis met het elektromagnetische Magspeed scrolwiel. Dit scrolwiel is volledig opgebouwd uit stainless steel en dat zorgt ervoor dat je tot 90 procent sneller kan scrollen. Dit kan zeer nauwkeurig en regel per regel of je kan ook kiezen voor ‘freewheeling’ waarbij je snel een hele hoop regels verder zit. Deze laatste is vooral handig bij lange websites of documenten. Wisselen doe je via de knop onder het scrolwiel. Hoewel wij vooral de voorkeur gaven aan het nauwkeurig scrollen en de aangename feedback die je krijgt bij elke tik, kwamen we geregeld in situaties terecht waar even wisselen de beste optie was. Het scrolwiel aan de zijkant heeft zo ook zijn toepassingen, al vergaten we al eens snel dat het er was. Eens je er echter aan went, kan je niet meer zonder. Door tabs scrollen in Google Chrome hebben we enorm vaak gebruikt en ook in- en uitzoomen in een Word-document was heel praktisch. Het scrolwiel bestaat eveneens uit stainless steel en voelt bijgevolg even aangenaam aan als het bovenste. In vergelijking met de MX Master 2 steekt het ook wat meer naar buiten, waardoor je een groter draaioppervlak hebt. Net daaronder vinden we bovendien de verbeterde toetsen voor vooruit en achteruit, met een beter design dat makkelijk herkenbaar is met je duim. Net zoals het scrolwiel, kunnen deze twee toetsen zich aanpassen aan het programma dat je gebruikt, zoals Photoshop of Chrome.

De MX Master 3 ligt perfect in de hand en biedt veel mogelijkheden.

 

 

Muisgebaren met Gesture-knop

Tenslotte is er ook nog de Gesture-button die je aan de linker rand tegenkomt. Om tussen apps te wisselen was deze niet zo heel praktisch en met tijden een beetje ongemakkelijk in gebruik door zijn positie, maar voor functies die je niet zo vaak gebruikt, zoals mediabediening, is het een praktische toevoeging (je kan verschillende profielen instellen via de Logitech Options-software). In een toekomstig model zouden we de locatie echter wel graag elders zien, zoals onder de vooruit knop. Op het vlak van design hebben we verder weinig te klagen, de MX Master 3 ligt goed in de hand en de muisknoppen zijn groter dan in vorige generaties. Het geluid dat een klik maakt hadden we wel graag iets zachter gehad, want dit is vrij opvallend, zeker tijdens vergaderingen waar er weinig geklikt wordt en het best opvalt.

Het feit dat we de MX Master 3 tijdens vergaderingen konden gebruiken, is te danken aan de ingebouwde ondersteuning voor drie verschillende apparaten. De muis gebruiken met je workstation (via de Logitech receiver) en vervolgens meenemen om te gebruiken in combinatie met je laptop (via Bluetooth) lukt perfect en daar maakten we dan ook gretig gebruik van. Zo kan je overal gebruikmaken van de precieze 4000 DPI-sensor van de MX Master 3, dezelfde die we zagen in de MX Master 2. Zorgen over de batterijduur hoef je je al niet te maken, want met 70 dagen heb je meer dan genoeg en doe je zelfs met 1% batterij enorm lang.

 

MX Keys

De MX Master 3 is natuurlijk maar de helft van deze productiviteitscombo en hoewel beide apparaten apart verkrijgbaar zijn, raden we ze zeker aan als pakket. Het MX Keys draadloze toetsenbord is gebaseerd op het Craft-toetsenbord van Logitech. Deze keer ontbreekt de grote draaiknop echter en krijg je dus een veel compacter ontwerp van 13,1 cm x 43 cm x 2,0 cm. De comfortabele type-ervaring is alvast gelijk aan die van de Craft en zal opnieuw gebruikers kunnen bekoren die houden van stille toetsenborden zoals je die vooral bij laptops terug kan vinden. De kuiltjes in elke toets maken die ervaring nog beter. Elke kantooromgeving zou voorzien moeten zijn van een verzameling MX Keys, voor optimale concentratie en productiviteit.

Voor de late avonden op kantoor is de MX Keys bovendien voorzien van adaptieve achtergrondverlichting die zich automatisch aanpast aan je omgeving en uitgaat als je het toetsenbord even niet gebruikt. Kom je in de buurt met je handen? Dan gaat ze opnieuw aan. Dat is natuurlijk enorm praktisch en het helpt om het maximum uit de batterij te halen, die ergens tussen de 10 dagen (met verlichting) en 5 maanden (zonder) meegaat. Opladen kan ook hier weer via USB-C. Net als bij de MX Master 3 kan je tot drie apparaten aansluiten en ook hier is dat enorm praktisch, al is MX Keys met zijn 810 gram net iets lastiger om met je mee te nemen naar een vergadering. Aan de andere kant staat hij natuurlijk wel heel stabiel op je bureau en daar hielden we ook wel van.

Als iemand die de Logitech Craft al lange tijd gebruikt heeft zonder polssteun, had ik geen problemen met de MX Keys, maar zij die het lage toetsenbord minder aangenaam vinden, kunnen voor 20 euro extra een polssteun aanschaffen en dat via het MX Master Plus-pakket. Deze voelt aangenaam aan biedt voldoende ondersteuning, ook tijdens langere sessies.

 

Flow

Zowel de MX Master 3 als de MX Keys ondersteunen eveneens Flow, de Logitech toepassing die je toelaat om bestanden tussen verschillende computers te verplaatsen. In het verleden probeerden we deze functionaliteit al eens met beperkt succes, maar deze keer hadden we er meer geluk mee. Ten tijde van cloudopslag is het echter maar de vraag hoe vaak je er effectief gebruik van gaat maken. Voor kleine bestanden is het vaak even makkelijk om een bestand via Slack te delen, maar we kunnen situaties bedenken waarin er continu bestanden heen en weer worden gestuurd tussen twee computers en dan biedt Flow wel een meerwaarde.

Prijs

Zowel de MX Master 3 als de MX Keys kosten standaard 109 euro. De MX Master 3 is beschikbaar in het gekende zwarte design, maar ook in het grijs. Het MX Keys Plus-pakket met de bovenvernoemde polssteun, zal je 119 euro kosten. Je spendeert dus behoorllijk wat geld aan een toetsenbord en muis, maar daarvoor heb je dan wel wat in ruil. Gamers betalen al jaren een premium voor de beste muistechnologieen en ook daar haalt men een voordeel uit die meerprijs. Als iemand die doorheen de jaren verschillende Logitech-toetsenborden en muizen gebruikt heeft, vertrouw ik er bovendien in dat de levensduur enorm hoog ligt, net zoals bij mijn Craft-toetsenbord, waarop ondertussen 13 edities van Clickx en honderden TechPulse-artikels zijn geschreven en dat allemaal zonder dat er sporen van slijtage te zien zijn.

Oordeel

Wie zijn efficientie en productiviteit wil opschroeven, haalt heel wat voordeel uit deze combinatie van producten. Gedaan zijn de dagen dat je met twee muizen en toetsenborden op je bureau moet zitten knoeien en de warboel aan kabels die daarbij hoort. Het zijwaartse scrolwiel van de MX Master 3 voegt daar nog extra gebruiksgemak aan toe en ook de Gesture-knop kan een meerwaarde bieden. MX Keys bouwt dan weer verder op de succesvolle Craft en levert een compactere versie van dit reeds geweldige toetsenbord. Met polssteun deze keer, wat wil je nog meer?


Geïnteresseerd in de MX Master 3? Koop hem via Bol.com. Ook interesse in MX Keys? Die vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business