Reviews

Plume HomePass review: een pluim voor Plume

Voordelen
Snelle installatie
Goede verbindingskwaliteit
Overzichtelijke app
Beveiligingsfeatures
Goede abonnementsprijs
Nadelen
Storing kan ontstaan met vast internetnetwerk
Meerdere SuperPods nodig
Aanbevolen prijs: €99 p/j
Waar te koop?
Totaalscore 8
Niets vervelender dan een instabiele internetverbinding. Met Plume HomePass heb je een wifinetwerk dat zich aan jouw noden aanpast.

Hoewel de Plume HomePass wifiservice al een jaar geleden haar intrede maakte in ons land, zou het niet vreemd zijn als je er nog nooit van gehoord hebt. De wifidienst was enkel beschikbaar voor klanten van de Waalse internetprovider VOO. Sinds kort staat Plume op haar eigen benen, waardoor ze nu hun wifinetwerk in heel België aanbieden en wij het ook eens kunnen uitproberen.

Plume is een buitenbeentje in de internetmarkt. Je krijgt als gebruiker het beheer van je wifinetwerk grotendeels zelf in handen. Het uitgangspunt is dat het netwerk zich volledig aanpast aan het aantal apparaten dat je er op aansluit om de verbindingskwaliteit voor elk device te optimaliseren. Zo geniet je als gebruiker altijd van een stabiel en snel internet op elk apparaat dat je gebruikt. Daarbovenop heeft het netwerk ook een eigen ingebouwd detectiesysteem om bedreigingen op te sporen. En dat allemaal voor een scherpe prijs van 99 euro per jaar. Dat zijn althans de beloftes op papier, maar worden die ook waargemaakt in de praktijk?

SuperPod

Wanneer je een HomePass-abonnement neemt, dan krijg je een SuperPod opgestuurd. Dit metalen object dat er wat uitziet als een vijfhoekige paddenstoel neemt de rol van de modem op. Een SuperPod aansluiten vergt niet meer werk dan het apparaat in een stopcontact pluggen. Er komt dus geen boor- en timmerwerk aan te pas, en de SuperPod neemt niet veel ruimte in beslag. Om deze ook te activeren, moet je deze via een ethernetkabel verbinden met de modem van je vaste internetprovider.

De HomePass kan voorlopig dus enkel nog maar als een vervanging van je vaste internetnetwerk gebruikt worden, en niet als een standalone internetdienst. Hopelijk kan Plume dat in de toekomt wel realiseren, want in een volledig draadloos netwerk zou voor mij juist de grote meerwaarde voor een dienst als Plume liggen. Er lopen al genoeg kabels door de gemiddelde huiskamer. Het is ook aan te raden je internetmodem eerst te herstarten alvorens je de SuperPod er op aansluit. Na de installatie schakel je de wifi van je modem best uit om ruis tussen de verschillende netwerken te vermijden.

De SuperPod heeft niet veel ruimte nodig.

Eens de kabels gelegd zijn, dan moet je de gratis app van HomePass downloaden. Eerst zal je de SuperPods moeten activeren in de app. Dat proces neemt gelukkig niet al te veel tijd in beslag. Daarna kan je een originele naam verzinnen voor je wifinetwerk en een wachtwoord aanmaken. De installatie van het wifinetwerk is eenvoudig en verloopt zeer vlot. Nu kan je je devices gaan aansluiten. Ik heb zelf mijn smartphone, laptop, PlayStation en televisie aangesloten op het netwerk, maar in principe kan je elk slim apparaat in je huis verbinden met het netwerk. De meeste van mijn devices kon ik vlot verbinden met het netwerk, alleen de laatste kende wat moeilijkheden. Ik hou rekening met het feit dat mijn televisie al enkele jaren oud is, maar ik moest uiteindelijk wel een tweede SuperPod via een ethernetkabel op mijn decoder aansluiten.

Eens dat laatste ongemak weggewerkt was, konden de SuperPods hun werk doen. De eerste uren na aansluiting zal je in de app zien dat de modems zich regelmatig opnieuw configureren. Het netwerk is tijdens dat proces de verbinding met elk apparaat aan het analyseren om de kwaliteit te optimaliseren. Daar zal je als gebruiker snel de voordelen van ondervinden, want connectiviteitsproblemen ga je met het Homepass-internet zo goed als niet meer voorhebben.

Alle functies in één overzicht

We gaan nu dieper in op de besturingsapp waarmee je je netwerk zelf kan beheren. In het menu Personen kan je jezelf en je huisgenoten als vaste gebruikers registreren, en toestellen aan de gebruikers toewijzen. In het menu Devices zie je welke toestellen aangesloten zijn en kan je als beheerder van het netwerk bepalen of bepaalde content moet geblokkeerd worden op dit apparaat, het verbruik bekijken, de beveiliging en privacy optimaliseren of een leuke grap uithalen en het internet tijdelijk uitschakelen. In dit menu kan je ook onbekende apparaten van je netwerk verwijderen.

Er zijn nog heel wat andere menu’s die de moeite zijn om te bespreken. In Adapt kan je de naam van het wifinetwerk veranderen en nieuwe SuperPods aansluiten en een naam toekennen. Via Access beheer je de wachtwoorden van je netwerk. Ter verhoging van de beveiliging kan je voor elk aangesloten apparaat een nieuw wachtwoord aanmaken, en een tijdelijk gastwachtwoord aanmaken voor bezoekers als je hen liever niet toegang geeft tot je vast wachtwoord. Guard is het securitypanel van je netwerk. Hier optimaliseer je je beveiligings- en privacyinstellingen. Zo spoort het netwerk autonoom naar ongewenste advertenties, maar ook potentieel schadelijke malwarelinks. Open Manage Security Events om te kijken hoeveel bedreigingen HomePass voor jouw heeft kunnen uitschakelen. Het menu Sense bevat de instellingen om de verbindingskwaliteit bij te schroeven. Door de uitgebreide functies en de overzichtelijke weergave in de app heb je als gebruiker een gevoel van controle over je surfervaringen dat je bij traditionele internetdiensten toch vaak mist.

Verdict

Homepass by Plume biedt een unieke wifiservice. Een wifinetwerk dat zich aanpast aan jouw thuissituatie is waar we allemaal van dromen. Door de vele slimme apparaten in onze huiskamers wordt ons internetgebruik steeds meer belastend voor wifinetwerken. Met Plume HomePass creëer jij het perfecte netwerk-ecosysteem dat voor elk apparaat in je huis een perfecte habitat vormt. Het netwerk is kritisch voor zichzelf en voert voortdurend analyses uit om de verbindingskwaliteit te blijven verbeteren. Ook de grote aandacht die wordt gevestigd op online veiligheid en privacy zijn een enorm pluspunt. Veilig internet is minstens even belangrijk als snel internet. De afhankelijkheid van een internetmodem kan wel voor problemen zorgen. Je hebt er meer kabels voor nodig en er kan ruis optreden als je je thuisnetwerk zou laten aanstaan. Om de dienst optimaal te kunnen gebruiken, zal je ook meerdere SuperPods moeten aanschaffen (99 euro per stuk). In een groot huis kan dat al snel een dure aankoop worden.

Interesse in de Plume HomePass? Neem dan een kijkje op de website van Plume.

Networkingplumewifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken