Logitech C505e review: Weg met je laptopwebcam
Sinds maart is de vraag naar webcams exponentieel gestegen en zelfs nu nog is de beschikbaarheid ervan zeer beperkt. Met de recent gelanceerde C505e zorgt Logitech gelukkig voor een extra keuze, waardoor je eindelijk permanent je laptopwebcam kan voorzien van een post-it.
De Logitech C505e wordt gepromoot als een webcam voor zakelijke gebruikers, maar is dankzij zijn plug-and-play functionaliteit super eenvoudig te gebruiken door iedereen. Je hoeft immers niet meer te doen dan hem aan te sluiten op je computer of laptop. Heb je nog geen webcam, dan zal je favoriete videochat-applicatie automatisch de C505 selecteren. Heb je al een ingebouwde webcam, dan is het simpelweg een kwestie van even in de instellingen van Teams, Zoom, Skype,… te duiken en je nieuwe camera te selecteren.
Uiterlijk ziet de Logitech C505e er niet speciaal uit. Het ontwerp kennen we immers al van de Logitech C270 en opnieuw kan je de webcam dus eenvoudig aan je scherm bevestigen of hem ergens neerzetten op zichzelf. Er werd voorzien in een lange usb-kabel van twee meter die zowat alle posities mogelijk moet maken. Let wel dat de C505e met zijn 75 gram snel uit positie raakt wanneer je de kabel beweegt.
Prima geluidskwaliteit
De reden dat de webcam een zakelijk label meekrijgt, is omdat hij zich beperkt tot een kijkhoek van 60 graden. Dit zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk van je achtergrond zichtbaar is, waardoor de focus op jouw komt te liggen. Voor ons was het even aanpassen na lange tijd de Razer Kiyo gebruikt te hebben die een kijkhoek heeft van 82 graden, maar het wende snel en werkt bovendien prima met de persoonlijke achtergronden die je kan instellen in Teams of Zoom.
Een tweede belangrijk onderdeel van deze webcam is de ingebouwde langeafstandsmicrofoon. Deze zorgt voor heldere gesprekken tot op een afstand van maar liefst drie meter. Zoals je in bovenstaand geluidsfragment kan horen, blijft de audiokwaliteit inderdaad behouden en wist de microfoon zelfs op een afstand van 4 meter nog steeds heldere stemgeluiden af te leveren. Dit lijkt dan ook meer dan voldoende en komt van pas in grotere ruimtes. Van de geadverteerde ruisonderdrukking merkten we echter weinig, waardoor achtergrondgeluiden al snel opgepikt werden. Blaft er buiten een hond of kraakt je stoel, dan zal je gesprekspartner dat zeker horen. Ook ons getyp op een stil toetsenbord zoals de Logitech MX Keys werd opgepikt.
Voldoende verlichting nodig
Omdat het hier gaat om een webcam die beelden maakt met een 720p/30 fps-resolutie, mag je geen beeldkwaliteit verwachten die in de buurt komt van die van een Full HD-webcam (1080p). Toch vonden wij de kwaliteit voldoende voor onze verschillende digitale meetings en dat zeker bij meetings met verschillende personen, waardoor je webcam niet in volledig scherm getoond wordt. Op dat moment merk je immers al snel ruis op, zeker als je omgeving minder dan optimaal belicht is. De automatische lichtcorrectie doet nochtans goed zijn best, maar je loopt al snel tegen de limieten aan van de camerasensor.
Voor een webcam van slechts 54,99 euro hoeft natuurlijk niet alles er superscherp en piekfijn uit te zien. Logitech levert voor die prijs een webcam af die beter is dan de gemiddelde 480p camera’s die je in laptops vindt en voorziet meteen in een degelijke microfoon. Prima dus voor zij die enkele malen per week videochatten voor het werk en in het weekend de familie bellen.