Reviews

ASUS ROG Strix SCAR 17 review: Gaming en esports monster

ASUS ROG STRIX SCAR 17
Voordelen
Waanzinnige prestaties
Prachtig ontwerp met focus op gaming
Smakelijke RGB
300Hz display
Mechanisch toetsenbord
Nadelen
Blijft prijzig
Batterijduur is beperkt
Soms wat luid
Aanbevolen prijs: €3299
Waar te koop?
Totaalscore 9
Wie op zoek is naar een extreem krachtige gaming laptop heeft met de ROG Strix SCAR 17 zijn doel bereikt.

De ASUS ROG Strix SCAR G733 is een van krachtigste gaming laptops die je momenteel kan kopen en speelt dan ook elke moderne game zonder problemen. Zijn ontwerp ontkent op geen enkele manier dat het om een gaming laptop gaat. Dat is misschien niet door iedereen gewenst, maar als je de aandacht wil trekken met schitterende RGB-effecten, dan is deze laptop iets voor jou. Tenminste, als je kan voldoen aan zijn hoge prijskaartje.

Kort samengevat

Zoals we al aanhaalden is de ASUS ROG Strix SCAR 17 G733 gemaakt om echte gamers aan te trekken. Veel gaming laptops, zoals de ASUS ROG Flow X13, proberen dat net niet te doen zodat de laptop op elk moment kan ingezet worden zonder je te hoeven schamen. Soms wil je echter gewoon indruk maken.

Dat kan alvast, want deze laptop is voorzien van een RGB-toetsenbord, een unieke lichtbalk, aanpasbare faceplates en zelfs een behuizing die deels doorzichtig is. Indruk maak je echter ook door hoge prestaties te leveren en daarom is deze krachtpatser uitgerust met de krachtigste gaming hardware op de markt. Inclusief een AMD Ryzen 9 5900HX CPU, een NVIDIA RTX 3080 GPU en een 1080p-beeldscherm van 300Hz. 

Dat alles komt weliswaar met een even indrukwekkend prijskaartje van 2.999 euro. Een bedrag dat zeker niet voor iedereen binnen handbereik ligt. Nochtans krijg je wel heel wat in ruil voor je investering, zoals een game-ervaring van het hoogste niveau. En daarmee bedoelen we dat je alle instellingen gerust op het maximum mag instellen. De laptop wordt dan wat luider, maar dat is geen probleem met je headset op. 

Specificaties

  • CPU: 3.3GHz AMD Ryzen 9 5900HX (8-core, 16MB cache, tot 4.6GHz)
  • GPU: Nvidia GeForce RTX 3080 Mobile (16GB GDDR6)
  • RAM: 32GB DDR4 (3,200MHz)
  • Display: 17.3-inch Full HD (1,920 x 1,080) IPS, 300Hz
  • Opslag: 1TB SSD (PCIe)
  • Connectiviteit: 3 x USB 3.1 Gen 1, HDMI 2.0b, Gigabit Ethernet, 1 x USB-C, 1 x Mic-in, 1 x Headphone-out; Intel Wi-Fi 6 (802.11ax); Bluetooth 5.1
  • Gewicht: 2.70kg
  • Formaat: 39.5 x 28.2 x 2.83 cm

Met specificaties zoals deze krijg je dus inderdaad een van de krachtigste gaming laptops van het moment in je handen en dat maakt het een enorm aantrekkelijk toestel. De 32GB RAM zal je bijvoorbeeld niet alleen helpen tijdens het gamen, maar komt ook goed van pas bij content creation. Doe je beide, dan is de prijs plots een pak beter te verantwoorden. 

Ontwerp

Dat ASUS ROG weet wat goed design is merkten we ook al bij de ROG Zephyrus Duo SE 15. In dit geval mocht het echter wat meer gamer zijn en werd er extra aandacht besteed aan details die dat bevestigen. Zo kan je de Armor Cap in de linkerbovenhoek vervangen door één van de twee extra exemplaren die je in de doos vindt.

De behuizing onder het toetsenbord is dan weer deels doorzichtig, waardoor je de hardware eronder ziet zitten. Wat ons betreft is dit net iets te veel detail, maar het zorgt wel voor een goede reflectie van de dunne RGB-strip onderaan het scherm. Verder ziet de laptop er fantastisch uit en is hij bovendien goed voorzien van de nodige poorten, waaronder een hoofdtelefoonaansluiting. 

ASUS ROG STRIX SCAR 17

Rechts vind je ook de ROG Keystone-poort. Deze Keystone wordt meegeleverd in de vorm van een sleutelhanger en laat je toe om je persoonlijke Armoury Crate-instellingen op te slaan en over te zetten naar een andere PC. De Keystone heeft ook een ingebouwde Shadow Drive om gevoelige bestanden op op te slaan. Gamers met een focus op esports zullen hier best wat aan hebben, maar tijdens onze testperiode maakten we er geen gebruik van. 

Waar we wel volop gebruik van maakten was het toetsenbord, dat één van de beste is die we al gebruikten op een laptop. Het maakt gebruik van optische mechanische switches en zorgt voor een heerlijke ervaring die je normaal alleen maar vindt in speciale gaming toetsenborden. 

Het beeldscherm van ASUS ROG Strix SCAR 17 G733 is helder en levendig en voorzien van zeer dunne randen. Zo dun zelfs dat er geen ruimte was voor een webcam. Het blijft iets dat wij, net zoals ASUS zelf, niet essentieel vindt voor een gaming laptop, maar het kan zeker in deze tijd wel een gemis zijn. Aan de andere kant zullen veel esporters die ook livestreamen eerder opteren voor een kwalitatieve externe webcam of zelfs een camera. 

Prestaties

Net zoals de meeste recente gaming laptops komt deze SCAR 17 uitgerust met een grafische kaart uit de RTX 3000-serie. De RTX 3080 is in de mobiele line-up momenteel de beste kaart die je kan krijgen, met prestaties die in het vaarwater komen van een desktop 3060 TI of 3070.

Met de 8-core Ryzen 9 5900HX-processor heb je meteen ook de beste mobiele Zen 3 CPU van AMD. In de praktijk zorgt dat voor prestaties die de verwachtingen meer dan invullen.

Verwachtingen die de laatste tijd uiteraard uit het zo goed mogelijk draaien van Cyberpunk 2077 bestaan, want het blijft grafisch een van de meest indrukwekkende games van het moment. We waren dan ook zeer tevreden dat we makkelijk boven de 75fps bleven op ultra met ray tracing af. Op zich niet heel verwonderlijk omdat het hier gaat om een 1080p resolutie. Zetten we ray tracing ook op ultra dan bleef daar nog een 60fps van over, met dipjes tot 50fps afhankelijk van de omgeving. Ray tracing: Medium leek ons dan ook de sweet spot te zijn voor de ROG Strix SCAR 17, met gemiddeld zo’n 65fps.

Een andere favoriet is natuurlijk Assassin’s Creed: Valhalla. Voor deze game kan je gewoon de instellingen op ultra high zetten en aan de slag gaan zonder problemen. We sloten onze benchmark af met een gemiddelde van 72fps en dat is met het extra brede Field of View van 115 graden. We gebruikten voor Valhalla en Cyberpunk de Turbo preset van de ROG Strix SCAR, maar als je het liever wat stiller hebt dan raden we Performance aan. Het verschil is immers maar enkele fps (3 in AC:V om precies te zijn). 

Focus je vooral op esports-titels, dan zal je natuurlijk gebruik willen maken van de volledige capaciteit van het 300Hz-scherm van de SCAR. We denken dan aan Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, Overwatch,…  die allemaal aan hoge framerates gespeeld zullen kunnen worden voor extra vlotte gameplay. De 3ms reactietijd van het scherm en het heerlijke toetsenbord dragen daar alleen maar aan bij. 

Voor dagdagelijks gebruik zal je niets op te merken hebben aan deze enorm krachtige laptop. Hij is uitermate geschikt voor multitasking en dus de beste vriend van elke content creator. Ook streamen kan je zonder problemen. 

De prestaties werden verder bevestigd door de benchmarks die we op deze gaming laptop draaiden. Wat Geekbench betreft noteerden we scores die vergelijkbaar zijn met de resultaten van de ROG Zephyrus Duo SE met dezelfde hardware. Single-core lag de score van 1515 (tov 1499) wat hoger, en multi-core lag ze wat lager met 8536 (tov 8813). Ook in Cinebench was de single-core score gelijkaardig en zagen we opnieuw een licht lager multi-core resultaat. In PCMark 10 zagen we echter een stijging in prestaties bij het testen van dagdagelijkse taken. De score daar was 6972 ten opzicht van de 6647 van de Zephyrus Duo. In 3DMark TimeSpy waren de scores zo goed als gelijk.

ASUS ROG STRIX SCAR 17

Wat nog meer?

De laptop is voorzien van de Armoury Crate software die we ondertussen kennen uit andere ROG-laptops en makkelijk toegankelijk is via een sneltoets net onder het scherm. Naast prestatie-gerelateerde instellingen kan je er ook je RGB-verlichting met aanpassen. De SCAR is op dat vlak goed voorzien, maar dat stoorde ons absoluut niet. De lichtbalk aan de onderkant zorgt voor leuke kleuren zonder af te leiden. De implementatie is ook een pak beter dan bij de MSI GE66 Raider, waarbij je steeds direct op de lichtbalk kijkt. Wat de McAfee antivirussoftware betreft vragen we ASUS nog een keer om deze er in de toekomst af te laten. Dat spaart ons weer wat werk om er vanaf te geraken. 

Over de batterijduur kunnen we zoals bij elke gaming laptop vrij kort zijn. Je zal tevreden moeten zijn met 4-5 uur voor dagdagelijkse taken en veel minder als je ook nog wat wil gamen. De prestaties zullen in dit laatste geval uiteraard een pak lager liggen, dus eigenlijk laat je de laptop best gewoon aan de lader hangen wanneer dat kan. Gelukkig is deze aan de compacte kant en makkelijk op te bergen. 

ASUS ROG STRIX SCAR 17

De audiokwaliteit is dan weer uitstekend, zelfs op het maximale volume. Dolby Atmos is aanwezig en zorgt voor een 5.1.2 virtual surround sound-ervaring zodat het lijkt of je midden in de actie zit. ASUS heeft de Strix SCAR ook uitgerust met noise-cancellation in twee richtingen (je leest het goed) via de MyASUS-app, maar door het gebrek aan een webcam zal je deze waarschijnlijk zelden gebruiken. 

Eindoordeel

Het zal je ondertussen al duidelijk zijn, de ASUS ROG Strix SCAR 17 is een absolute aanrader. De gaming laptop komt met een hoog prijskaartje, maar je krijgt in ruil één van de krachtigste toestellen momenteel op de markt. Zijn 300Hz-scherm maakt hem enorm geschikt voor esports, maar ook content creators zullen er optimaal gebruik van kunnen maken. Het knappe ontwerp met smakelijke RGB-verlichting is de kers op de taart. 

asusgaminglaptopRepublic of Gamersrogslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken