Reviews

ASUS ROG Flow X13 review: Laptop voor veelzijdige gamers

ROG Flow X13
Voordelen
Compact en zeer draagbaar
Twee-in-één functionaliteit
Premium design dat ook in een zakelijke setting past
Beter voor gaming dan de meeste ultradunne laptops
Krachtige Ryzen 5000-serie CPU
Nadelen
Draagbaarheid en uitbreidbaarheid komt met prijskaartje
Wordt aardig warm tijdens het gamen
Aanbevolen prijs: €1599
Waar te koop?
Totaalscore 8
De ASUS ROG Flow X13 is een ultradunne en draagbare laptop die dankzij een externe GPU kan omgevormd worden tot een krachtige gaming machine.

Op CES 2021 kondigde Republic of Gamers de ASUS ROG Flow X13 aan. Het gaat om een lichte en draagbare twee-in-één gaming laptop voorzien van een krachtige nieuwe Ryzen 5000-processor. Grafisch is er dan weer voorzien in een NVIDIA GTX 1650 grafische kaart. Dat lijkt misschien een vreemde keuze, zij het niet dat je de Flow X13 kan uitbreiden met de XG Mobile, een unieke externe GPU die speciaal voor deze laptop werd ontworpen. 

Omdat het nog even wachten is op review exemplaren van deze laatste, gingen wij alvast aan de slag met de ROG Flow X13. Je bent immers niet verplicht om deze gaming laptop samen met de XG Mobile aan te schaffen. Of doe je dat beter wel? We komen er later op terug.

Ontwerp

Laten we eerst de Flow X13 van wat dichterbij bekijken. Er valt immers heel wat te zeggen over een unieke gaming laptop zoals deze. Kijken we naar het ontwerp, dan merken we op dat hij veel weg heeft van de ROG Zephyrus G14 die we vorig jaar reviewden, minus dan het matrixrooster op het deksel. ASUS heeft gekozen voor aluminium legering voor de behuizing die goed aanvoelt en door de extra textuur niet snel uit je handen zal slippen. De laptop weegt 1,3 kilogram, wat heerlijk licht is. 

ASUS ROG Flow X13

De laptop ziet er heel goed uit zonder nodeloos de aandacht te trekken zoals vele andere gaming laptops dat doen. Er is geen RGB aanwezig en er lichten ook geen logo’s op. Het toetsenbord is wel verlicht, maar de keuze beperkt zich tot wit. De laptop kan zich dus perfect vermommen als een zakelijke laptop in een professionele setting en dat was ongetwijfeld de bedoeling van ASUS. De twee-in-één-functionaliteit voegt daar verder aan toe, want je kan de Flow X13 makkelijk omvormen tot tablet om snel iets aan een collega te laten zien. Tegelijkertijd kan je hem onderweg of ‘s avonds op de bank ook in tentvorm gebruiken om een film te kijken. De laptop is dus uitermate geschikt voor zij die één enkel toestel willen met de nodige flexibiliteit en draagbaarheid. 

ROG Flow X13

Helaas komt die eis meestal met een verlies in (grafische) prestaties. Een AMD 5000-processor kan je nog wel verwerken in zo’n compacte laptop, maar een 3000-serie grafische kaart is nog wat anders. Zelfs als dit wel zou lukken, zou de temperatuur van beide componenten samen ongetwijfeld voor problemen zorgen. Als gamer betekent dit dat je toch nog steeds moet beschikken over een desktop als je de laatste nieuwe games in volle glorie wil kunnen spelen. We denken dan aan titels zoals Cyberpunk, die op deze GTX 1650 maar net speelbaar zijn op de laagste settings. Maar, wat doe je dan als je al eens graag naar een LAN gaat? Steeds je desktop meenemen? Dat doet dan weer afbreuk aan het nut van een gaming laptop te hebben. 

XG Mobile zorgt voor extra prestaties

Het is voor deze niche groep gamers die constant van omgeving wisselt dat ASUS de XG Mobile ontwikkeld heeft. Hiervoor werd een speciale connector voorzien aan de linkerkant van de ROG Flow X13 die sneller is dan Thunderbolt 3 en je toelaat om de maximale prestaties uit een kaart zoals de (mobiele) RTX 3080 te halen. Je sluit beide onderdelen simpelweg op elkaar aan en kan genieten van een ervaring die hoger ligt dan die van veel moderne desktop-pc’s. Bovendien kan je via de eGPU meteen ook je laptop opladen en doet hij dienst als een volwaardige hub met USB-aansluitingen, een DisplayPort en HDMI-poort en zelfs een netwerkpoort. Hoe dat allemaal presteert bekijken we in detail op een later moment. 

XG Mobile

Wat de Flow X13 betreft is het vooral belangrijk om weten dat je voor deze speciale aansluiting wel wat opgeeft. Waar de Zephyrus G14 nog twee USB-A-poorten had en twee USB-C exemplaren, heb je in dit geval nog maar één USB-A-poort en twee USB-C-poorten. Eén van die twee USB-C-poorten is voorzien voor de connector, waardoor je wel steeds het stukje rubber dat de opening afsluit er moet uithalen (en er in moet slagen om het niet kwijt te raken).

Displaykeuze: Creator of gamer?

Wat het display betreft is er gekozen voor een 13,4-inch FullHD touch screen met een 120Hz verversingssnelheid. Je kan ook opteren voor het model met 4K en 60Hz, maar deze raden we eerder aan als je ook veel met visuele content werkt en zo die hogere resolutie optimaal kan benutten. 4K gaming op laptops is nog steeds maar beperkt mogelijk tenzij je de grafische instellingen enorm terug schroeft. Voor meer over wat je kan verwachten op het vlak van 4K-gaming, raden we je onze review aan van de ROG Zephyrus Duo SE 15 aan. Tot slot moeten we nog even vermelden dat het gaat om een resolutie van 1920×1200 met dus een 16:10 aspect ratio. Hierdoor heb je in de hoogte iets meer werkruimte dan normaal, wat altijd van pas komt tijdens het werk en zelfs tijden het gamen. 

ROG Flow X13

Prestaties ROG Flow X13

Intern vinden we in dit model een AMD Ryzen 7 5800HS CPU terug. Het 4K-model is voorzien van een Ryzen 9 5800HX, wat opnieuw de productiviteit ten goede zal komen. RAM verschilt van 16GB tot 32GB en opslag krijg je in 512GB of 1TB. Alle modellen komen met een NVIDIA GeForce GTX 1650, maar zijn dankzij de XG Mobile te upgraden naar een mobiele RTX 3060, 3070 of 3080. Het is opvallend dat er niet voor de GTX 1650 TI werd gekozen die in de Zephyrus G14 al aanwezig was, al is het verschil in prestaties tussen beide niet heel groot. 

In onze benchmarks presteerde de Ryzen 7 5800HS zoals verwacht. In Geekbench 5 zagen we een single-core score van 1369 en multi-core score van 7566. Dat is in beide gevallen zo’n 9 procent minder dan we zagen bij de Ryzen 9 5900HX van de Zephyrus Duo SE 15. Vergeleken met de Intel i7-1165G7 zijn de single-core prestaties gelijk, maar multi-core presteerde AMD maar liefst 44 procent beter. Het is dan ook meteen duidelijk waarom ASUS volop voor AMD gekozen heeft in hun line-up voor 2021. Vergelijkbare resultaten zagen we in Cinebench, terwijl PCMark 10 een productiviteits score van 5945 produceerde. Opnieuw 9 procent lager dan die van de Ryzen 9 en  27 procent hoger dan Intel i7-1165G7 uit de ASUS Duo 14. Hoewel gamers deze resultaten zeker zullen kunnen smaken, tonen ze opnieuw aan dat de Flow X13 ook enorm geschikt is voor content creators en andere professionals.

Grafisch wisten we uiteraard minder te scoren, al is de GTX 1650 nog wel stukken beter dan Intel Iris Xe Graphics die we in de Duo 14 vonden. De Time Spy scores lagen dan ook ver uit elkaar met 1841 en 3501. De Zephyrus Duo SE 15 met zijn RTX 3080 haalde in vergelijking een score van 11136.

Resultaten terzijde, wat betekent dit in de praktijk? Wij ondervonden dat het perfect mogelijk was om lichte games zoals Hearthstone te spelen en zelfs World of Warcraft haalde nog vlot de 60 fps op hoge instellingen (preset 7). In Doom Eternal leek de sweet spot bij de ultra-instellingen te liggen. Cyberpunk was echter een ander verhaal en daar haalden we slechts 40 fps op de laagste instellingen. Recente AAA-titels zullen dus al eens vaker een probleem vormen en dat is waar je nood hebt aan een eGPU. 

ROG Flow X13

Wat ons ook opviel was dat de laptop enorm warm wordt tijdens het gamen of draaien van benchmarks, zelfs in de Turbo-modus. We merkten vooral hitte op onder het toetsenbord, waardoor je bij het indrukken van de toetsen steeds in aanraking komt met de onaangenaam warme behuizing. Ook het gebied boven het toetsenbord werd zeer warm, al is dat minder een probleem. Zoals we eerder al aanhaalden is dit een gevolg van het zo dun mogelijk willen maken van de laptop. Ook hier is de enige oplossing overschakelen op de XG Mobile voor langdurige speelsessies. 

Batterijduur ROG Flow X13

In onze videotest speelden we deze 10 uur lange video van een haardvuur af met het beeldscherm op een helderheid van 50 procent en de laptop in Silent. Na een goede zes uur liep de batterij op zijn einde. Een volledige werkdag zonder bijladen zal dus niet lukken zonder heel zuinig te zijn, maar de oplader is gelukkig heel compact gehouden en meet slechts 7×7 centimeter. 

Wat mag dat kosten?

De beschikbaarheid van de NVIDIA 3000-serie grafische kaarten en de laptops die er met uitgerust zijn is nog steeds beperkt en prijzen liggen dan ook vaak hoger dan gehoopt. We baseren ons daarom op de MSRP, die voor dit model 1.599 euro is. Dat is best aardig en je moet al enorm veel belang hechten aan de draagbaarheid en het ontwerp van Flow X13 om niet voor de ROG Strix G15 te kiezen. Voor deze laatste zijn prijs van 1.649 euro krijg je immers een Ryzen 7 5000-serie processor, gekoppeld aan een ingebouwde RTX 3060. Maar je kan ook de Zephyrus G14 van vorig jaar overwegen, die een oudere maar zeer sterke Ryzen 4800HS CPU heeft, gekoppeld aan een GTX 1660 Ti grafische kaart die de GTX 1650 op alle vlakken achter zich laat. Je hebt dus aardig wat alternatieven die een sterkere prijs/kwaliteitverhouding kunnen bieden. Aan de andere kant betaal je voor de ROG Flow X13 wel 200 euro minder dan voor een vergelijkbare Razer Blade Stealth.

ROG Flow X13

Het hangt er dus van af waar jij het meeste belang aan hecht. De XG Mobile gaat een belangrijk rol spelen in die beslissing. We hebben momenteel geen individuele prijs daarvoor, maar de combinatie van een 4K Flow X13 en RTX 3080 kost je 3.299 euro. Op dat prijspunt heb je de keuze uit zowat de hele ROG line-up (inclusief de Zephyrus Duo SE 15) en moet je dus enorm veel belang hechten aan de niche functionaliteit van de Flow en XGM combinatie om deze te kiezen boven een gaming laptop uit één deel voor een veel lagere prijs. 

De niche bestaat echter en ASUS weet deze te vullen met een uniek product. Bijgevolg kan het dan ook zijn eigen prijs zetten. Zoals we echter zagen met het tweede scherm van de Duo-laptops, stromen deze innovaties vaak door naar nieuwe toestellen in de jaren volgend op de introductie. Meer toestellen betekent een lagere prijs, tot het een product is dat binnen het bereik ligt van elke gamer die geregeld onderweg is. Zegt de Flow X13 je nu dus nog maar weinig, dan hopen we wel dat je net zoals ons het potentieel ziet van de combinatie met de XG Mobile.  

Interesse in de ROG Flow X13 en XG Mobile? Raadpleeg de beste prijs bij Alternate.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business