Reviews

ASUS ZenBook Duo 14 2021 UX482 review: Extra scherm, extra productiviteit

ASUS ZenBook Duo 14 2021 UX482
Voordelen
Extra schermruimte met ScreenPad Plus
Krachtige 11e generatie Intel-processor
Verbeterde scharnier en koeling
Nadelen
Ingebouwde ondersteuning voor ScreenPad Plus nog beperkt buiten Adobe Suite
Stylus niet de meest aangename in gebruik
Microfoon kan beter
Aanbevolen prijs: €TBD
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de ZenBook Duo 14 tilt ASUS multitasken naar een nieuw niveau dankzij een extra scherm in de vorm van de ScreenPad Plus. Een meerwaarde, zo blijkt.

De voorbije twee weken mochten wij alvast aan de slag met de nieuwe ASUS ZenBook Duo 14 (UX482) die zonet werd voorgesteld op CES 2021. Het gaat om de opvolger van de UX481 die in 2019 gelanceerd werd. Dat model wist zich net als de krachtigere ZenBook Pro Duo (UX581) te onderscheiden door de aanwezigheid van een tweede scherm boven het toetsenbord. Uiteraard waren wij meteen benieuwd naar de verbetering die deze nieuwe generatie met zich meebrengt.

ZenBook Duo vs Pro Duo

De allereerste ZenBook Duo hebben we niet gereviewed, maar we kregen wel de Pro Duo in onze handen. Die laptop wist zeker een positieve indruk na te laten. Hij was nochtans niet perfect: De kijkhoek van het extra scherm kon beter en hij was nogal zwaar. Bovendien was de batterijduur met 3-4 uur ook beperkt (al was de dedicated grafische kaart hier natuurlijk deels verantwoordelijk voor). Allemaal elementen waarmee we konden leven in ruil voor extra schermruimte, maar het hoeft niet bij de nieuwe ZenBook Duo 14. 

ASUS ZenBook Duo 14 2021 UX482

Net zoals bij de vorige generatie heb je geen dedicated grafische kaart of 4K-display, maar er is meer dan genoeg om enthousiast over te worden. Zo is de laptop voorzien van een 11e generatie Intel i7-1165G7-processor, Intel Iris Xe graphics. Een nieuw scharniersysteem zorgt dan weer voor een betere kijkhoek en koeling. Bovendien heeft de ZenBook Duo 14 het Intel Evo certificaat gekregen, dat een batterijduur van meer dan 9 uur garandeert. 

Vertrouwde ZenBook, met wat extra

Kijken we naar een gesloten Duo 14 (2021), dan zien we het gekende ZenBook-ontwerp van geborsteld aluminium dat we blijven appreciëren. Traditiegetrouw zijn ook alle mogelijke poorten aanwezig, van twee razendsnelle Thunderbolt 4 USB-C-poorten en een enkele USB 3.2 Gen1 tot een HDMI-poort, MicroSD-kaartlezer en (voor de liefhebbers) een hoofdtelefoonaansluiting. 

Eens open ziet de layout er echter helemaal anders uit dan je zou verwachten. Zo zit het (verlichte) toetsenbord helemaal onderaan om plaats te maken en bevindt het touchpad zich aan de rechterkant ervan. Beide zijn even wennen. De toetsen staan wat dichter bij elkaar, maar zorgen desondanks voor een aangename typervaring. Hoe je het touchpad zal ervaren hangt af van je manier van werken. Zit je vaak aan je bureau dan is de positionering rechts logischer dan in het midden, omdat je daar normaal ook de muis vastneemt. Werk je al eens graag op de zetel, dan ondervonden we dat het wat lastiger was om comfortabel de cursor te bedienen. Graag had ik ook nog het touchpad zien omvormen tot NumPad, zoals dat bij verschillende andere ZenBooks kan (al kan je hier natuurlijk ook de ScreenPad Plus voor gebruiken). 

ScreenPad Plus

Boven het toetsenbord vinden we de ScreenPad Plus, het 12.6-inch 1920×515 anti-glare touch screen met een helderheid van 400 nits, met daarboven een 14-inch FHD NanoEdge display met anti-glare touchscreen, 100% sRGB kleurweergave en een helderheid van 400 nits. Zowel de ScreenPad Plus als de achterliggende mechanische elementen hebben voor deze generatie een update gekregen.

Alles draait om het Active Aerodynamic System (AAS+). Open je de laptop dan zal de laptop zich van de tafel tillen en tegelijkertijd de ScreenPad Plus de hoogte in duwen. Dit zorgt voor een handige kijkhoek van maximaal 7 graden. Het scharnier dat voor deze beweging gebruikt wordt is 30 procent kleiner dan bij de vorige generatie, wat de laptop met zijn 16,9mm 3 millimeter dunner maakt. AAS+ zorgt ook voor een betere koeling. Volgens ASUS is de luchtdoorstroom maar liefst 49 procent verbeterd en dat kan natuurlijk geen kwaad als je geregeld al eens zwaardere programma’s draait. 

ASUS ZenBook Duo 14 2021 UX482

De helderheid van de ScreenPad Plus is hoger en de nieuwe kijkhoek maakt duidelijk een verschil. Er is echter nog ruimte voor verbetering. Dat merkten we toen we onze mailbox op het extra scherm plaatsten en onszelf er geregeld op betrapten dat we voorover bogen om de tekst wat beter te kunnen lezen. De bovenkant van de ScreenPad Plus raakt de onderkant van het scherm nog niet, dus er mogen zeker nog enkele graden bij.

ASUS leek deze opmerking alvast geanticipeerd te hebben en voegt in de doos nog een extra standaard toe die je onderaan je laptop kan bevestigen en openvouwt voor extra ondersteuning en een betere kijkhoek. Een soortgelijke toevoeging zagen we ook al bij de ExpertBook B9400 en het is positief dat ASUS nadenkt over de verpakking, die bovendien ook een lederen hoes en stylus bevat. Geen extra kosten dus.

Control Center UI

Voor de bediening van het extra scherm maak je gebruik van de Control Center UI. Deze reageert deze keer veel vlotter en je kan de knoppen nu ook van plaats veranderen, waardoor ze rechts of onderaan komen te staan. Verder kan je alles meer naar eigen smaak aanpassen, bijvoorbeeld door de knoppen van plaats te verwisselen. Wat we ook handig vinden zijn de taakgroepen. Hierbij kan je uit verschillende layouts kiezen voor je hoofdscherm en de ScreenPad Plus, waarna je deze vult met apps die open staan. Dit is enorm handig als je manier van werken er steeds hetzelfde uitziet.

Quick Key is eveneens een handige toepassing en toont sneltoetsen die je vaak gebruikt. Je kan ze ook zelf koppelen aan een bepaalde app. Denk daarbij aan het herstellen van een gesloten tabblad in Chrome of het activeren van je adresbalk. Het zijn kleine zaken die je workflow vergemakkelijken. Wij gebruikten dan ook vaak de ScreenPad Plus met Quick Key rechts en Spotify links. 

ASUS ZenBook Duo 14 2021 UX482

De echte meerwaarde van de ScreenPad Plus voor content creators zit hem natuurlijk in de ondersteuning voor apps zoals Photoshop en Lightroom, die aan de hand van ASUS ScreenXpert het tweede scherm omtoveren tot een handig overzicht van druk- en draaiknoppen dat naar wens aan te passen is en je helpt bij zaken zoals inzoomen, wisselen tussen lagen, en het ongedaan maken van je laatste edit. De ondersteuning beperkt zich helaas wel tot een handvol Adobe apps en de voorgeïnstalleerde Corel Multicam-app. 

Prestaties

Zoals we al aanhaalden is de ASUS ZenBook Duo 14 voorzien van een 11e generatie Intel i7-1165G7 processor. Zo haal je meteen heel wat rekenkracht in huis. Ook grafisch valt er niet te klagen dankzij de Intel Iris Xe graphics en is er ook de optie om voor een NVIDIA GeForce MX450 GPU te kiezen. Ons testmodel was voorzien van 32GB RAM-geheugen en 1TB opslag, wat ervoor zorgde dat ook de meest veeleisende programma’s probleemloos draaiden en multitasking geen enkel probleem was. 

ASUS ZenBook Duo 14 2021 UX482

We draaiden enkele benchmarks en zagen daarin zeer goede resultaten. Zo behaalden we een score van 4891 in PCMark10, zo’n 9,5 procent beter dan die van de ASUS ExpertBook B9400 en bijna 11 procent beter dan de ZenBook Flip S. Allemaal hebben ze vergelijkbare 11e generatie Intel configuraties, maar het lijkt erop de optimalisatie in dit geval het beste is. 

Batterijduur

Voor de ZenBook Duo 14 adverteert ASUS een batterijduur tot maar liefst 17 uur. Net zoals bij elke fabrikant moet je dit met een korreltje zout nemen. De test werd gedaan met het i5-model waarbij de ScreenPad Plus uitgeschakeld was en de helderheid van het beeldscherm op 150 nits stond. Het is een scenario dat zeker kan voorkomen, maar wij zien geen reden om het extra scherm langdurig uit te schakelen (dan zit je beter met een andere ZenBook) en verkiezen ook de maximale helderheid van 400 nits. Ons testexemplaar kwam ook met een i7-processor. Deze configuratie vertaalt zich in een batterijduur van zo’n 7 uur op de instelling betere batterij. In de meeste gevallen kan je dus een werkdag doorkomen, zeker als je extra spaarzaam bent en voor de modus ‘beste batterij’ gaat. 

Eindoordeel

Creatievelingen die op zoek zijn naar een laptop die hun workflow vereenvoudigt, zitten bij de ASUS ZenBook Duo 14 UX482 aan het juiste adres. Het ScreenPad+ display is verbeterd sinds de vorige generatie en ook op het vlak van prestaties krijg je een stevige boost dankzij nieuwe componenten en het Intel EVO-certificaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business