Reviews

AMD Radeon RX 6700 XT review: Goed, maar niet uitstekend

AMD Radeon RX 6700 XT Graphics Card_2
Voordelen
Ideaal voor 1440p
Minder zwaar dan de rest van de 6000-serie
SAM zorgt vaak voor prestatieboost
Nadelen
Net te hoog geprijsd
Geen DLSS alternatief
Aanbevolen prijs: €489,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De AMD Radeon RX 6700 XT grafische kaart richt zich op gamen in 1440p en maakt de RDNA 2 architectuur beschikbaar aan een redelijke prijs. Maar is de kaart momenteel de beste keuze?

Met de Radeon RX 6700 XT boort AMD nu ook het middensegment aan door te voorzien in een (scalpers uitgezonderd) betaalbare grafische kaart. Deze nieuwe grafische kaart moet zich ergens tussen de NVIDIA GeForce RTX 3060 TI en RTX 3070 positioneren. Het prijskaartje van 489,99 euro wijst eerder in de richting van deze laatste.

In de praktijk is dat echter niet altijd het geval, zo blijkt. De RX 6700 XT heeft het immers moeilijk om consistent beter te doen dan de RTX 3060 TI en komt op enkele uitzonderingen na nooit echt in de buurt van een RTX 3070. Dat wil echter niet zeggen dat de RX 6700 XT geen goede kaart is. Het is immers belangrijk om een grafische kaart te kiezen die past bij de games die jij van plan bent te spelen. Heb jij vooral een voorliefde voor AAA-titels zoals Assassin’s Creed: Valhalla of World of Warcraft die geoptimaliseerd zijn voor AMD-kaarten, dan is de RX 6700 XT een goede keuze. De prijs van de kaart ligt echter te hoog om echt een no-brainer te zijn op het vlak van prijs/kwaliteit. Tegelijkertijd kan je met de huidige tekorten niet te kieskeurig zijn.

Waar kan je de AMD Radeon RTX 6700 XT kopen?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag van het moment. Officieel kan je de kaart vanaf 18 maart kopen via de website van AMD voor 489,99 euro (479 dollar). AMD heeft echter laten weten dat de kaarten van board partners zoals ASUS, Gigabyte, MSI,… op hetzelfde moment beschikbaar zullen zijn via retailers. Deze kaarten zullen echter wel flink wat duurder zijn met dank aan de vele cryptominers en scalpers. 

AMD beloofde tijdens de aankondiging wel meer exemplaren beschikbaar te stellen van deze kaart dan het geval was bij de RX 6800, 6800 XT en 6900 XT, maar de kans dat er voldoende kaarten te krijgen zullen zijn is heel klein. 

AMD Radeon RX 6700 XT Graphics Card_3

Het is dan ook enigszins zinloos om verschillende kaarten te vergelijken aan hun MSRP, maar voor de volledigheid gaan we het toch doen, gebruikmakend van de dollarprijs bij lancering. Te beginnen bij AMD zelf is de dichtstbijzijnde concurrent voor de RX 6700 XT van 479 dollar de RX 6800 die 579 dollar kost. Een aantrekkelijk prijsverschil, dat wel. We moeten echter rekening houden met Team Green, dat de RTX 3070 wist te lanceren aan 499 dollar. Wie fan is van DLSS en Ray Tracing, krijgt voor zijn 20 dollar een aardig verschil in prestaties. Aan de andere kant heb je tenslotte nog de RTX 3060 TI van 399 dollar. We haalden al aan dat de RX 6700 XT eerder nek aan nek gaat met deze kaart (we kijken hieronder in meer detail naar de prestaties) en de kaart lijkt dan ook te hoog geprijsd te zijn. 

Update: Het lijkt erop dat kaarten van board partners beginnen bij een minimum van 800 euro bij enkele online retailers. We raden je af om aan deze prijzen een kaart te kopen.

AMD Radeon RX 6700 XT Die Shot_1

Of toch niet? Het is belangrijk dat we ook even stilstaan bij het globale tekort van halfgeleiders die nodig zijn voor de productie van grafische kaarten. Het aanbod is beperkt en een logisch gevolg daarvan is een stijgende aankoopprijs. Bij de eerste reeks kaarten uit de 6000-serie (en de NVIDIA 3000-serie) werd hier duidelijk geen rekening mee gehouden. Ondertussen zijn we echter 6 maanden verder en is er nog geen verbetering op komst. Het lijkt dan ook een logische beslissing dat AMD hun prijs bijstelt. Onze gok is dat de kaart daarom zo’n 10 procent duurder is dan ze normaal zou zijn geweest, wat ze dichter in de buurt van de 3060 TI zou gebracht hebben. 

Functionaliteit

Net zoals de 6000-serie kaarten die we vorig jaar al leerden kennen, is de AMD RX 6700 XT gebouwd op de RDNA 2-architectuur, ook wel bekend als Big Navi. Dat wil zeggen dat alle verbeteringen die deze high-end kaarten gekregen hebben ook hier van toepassing zijn. Denk daarbij aan beter energiebeheer en natuurlijk ook ray tracing. 

Ray tracing wordt mogelijk gemaakt door Ray Accelerators op een RDNA 2 grafische kaart. Elke Compute Unit heeft er één, voor een totaal van 40 voor de RX 6700 XT. Dat is best een groot verschil met de RX 6800, die er maar liefst 60 heeft. Verwacht je dan ook aan een sterke daling in ray tracing prestaties. Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat dit nog maar de eerste generatie hardware-accelerated ray tracing is voor AMD, vergelijkbaar met de 2000-serie kaarten van NVIDIA. Ook daarbij was het mogelijk ray tracing te ervaren, maar ten koste van de prestaties. AMD is weliswaar bezig met de ontwikkeling van FidelityFX Super Resolution (AMD’s versie van DLSS), maar over die technologie is nog maar weinig geweten.

AMD heeft echter ook zijn sterke punten en één daarvan is Smart Access Memory (SAM). Om hier gebruik van te maken heb je een Ryzen 3000 of 5000-serie CPU nodig, die dan directe toegang krijgt tot het grafisch geheugen. Dit zorgt ervoor dat het renderen van omgevingen veel sneller kan gebeuren. Wij testten SAM in Assassin’s Creed: Valhalla en zagen een verbetering van bijna 10fps. Uit tests van Hardware Chanucks blijkt echter dat SAM niet voor elke titel een even positieve impact heeft, dus het is aan te raden om wat te experimenteren met de functionaliteit. 

Nieuw in de Radeon software is de mogelijkheid om een stresstest uit te voeren op je kaart, wat handig is als je van plan bent om te overklokken. De interface bleef wel geregeld hangen op onze pre-release drivers, maar hopelijk wordt dit snel opgelost. 

Andere verbeteringen komen er via FidelityFX, dat een aantal instellingen verzamelt om je game er beter te doen uitzien en vlotter laat draaien. Contrast Adaptive Sharpening (CAS) bijvoorbeeld helpt wanneer je speelt met een non-native resolutie (Cyberpunk in 1080p in plaats van 1440p bijvoorbeeld) en voegt extra scherpte toe. Radeon Boost zorgt er dan weer voor dat je framerate stabiel blijft ten koste van bepaalde visuele effecten wanneer er veel bewogen wordt. 

Tot slot is het belangrijk dat we de 12GB VRAM van de RX 6700 XT even onder de aandacht brengen. Zoveel geheugen zorgt er immers voor dat de kaart toekomstbestendiger is dan andere kaarten met 6 of 8GB GDDR6 VRAM. Zeker als je aan 1440p wil spelen kom je al snel in de buurt van die hoeveelheid, met Call of Duty: Black Ops Cold War waarschijnlijk het beste voorbeeld. De hoeveelheid VRAM zal dus zeker geen beperkende factor zijn bij de RX 6700 XT.

Twee fans in plaats van drie

Wat het ontwerp van de kaart betreft, volgt de RX 6700 XT dat van de andere 6000-serie kaarten. Opvallend is natuurlijk wel dat er slechts twee fans voorzien zijn in plaats van de triple-fan configuratie van de andere kaarten. De kaart is even lang als de RX 6800 XT, maar het valt meteen op dat ze gevoelig lichter is. 

Om de kaart van stroom te voorzien wordt er gebruik gemaakt van een 8+6 pin stroomkabel voor een theoretisch maximale TBP van 230W. Dat is slechts 20W minder dan de RX 6800, maar in de praktijk gebruik je eerder rond de 190W. Het gevolg is dat de temperaturen van de kaart ook nooit extreem hoog waren en nooit de 90 graden overschreden. Zelfs 100 graden zou in dit geval nog prima zijn, want dat is nu eenmaal hoe RDNA-kaarten werken. 

Voor connectiviteit wordt je voorzien van drie DisplayPorts en een enkele HDMI-poort. Dat is voldoende voor de meeste gamers, maar we missen wel de USB-C-aansluiting die we zagen bij de RX 6800 XT.

We merkten bij onze kaart wel wat coil whine op in bepaalde games, maar niet tot het niveau dat het echt storend was. Bij dagdagelijkse taken was het bovendien niet aanwezig. Coil whine kan bij elke kaart voorvallen en kan zelfs binnen hetzelfde model verschillen van intensiteit. Wij hebben het al voorgehad bij kaarten van AMD én NVIDIA. Of jij er last van zal hebben is niet te bepalen. Het is gewoon hopen dat jij een stille kaart toegekend krijgt. 

Prestaties

Met de Radeon RX 6700 XT richt AMD zich op 1440p gaming, het snelst groeiende segment van het voorbije jaar. In de meeste games is het geen probleem om op de hoogste instellingen aan de benodigde 60fps te geraken die we beschouwen als de minimum vereiste voor een vlotte ervaring. Met enkele uitzonderingen weliswaar, want Cyberpunk 2077 blijft een enorm veeleisende game en je zal hier en daar enkele instellingen moeten bijschaven om aan je doel te geraken. In veel andere titels zal dat echter geen probleem zijn. Denk daarbij aan Assassin’s Creed: Valhalla dat 93 fps noteerde (2560×1080 weliswaar) of Shadow of the Tomb Raider dat 147fps liet noteren. 

In Shadow of the Tomb Raider merkten we wel wat visuele glitches op bij de rendering van bepaalde effecten en in Call of Duty: Black Ops Cold War zagen we geregeld fps stevige fps drops. Beide zijn bekend bij AMD en worden hopelijk opgelost in de nieuwste drivers. 

Zoals we eerder al aanhaalden zal de beperkende factor vaak ray tracing zijn, dat onnodig veel druk zet op je prestaties. Watch Dogs: Legion bijvoorbeeld daalde van 74fps in 1440p zonder ray tracing naar 28fps met ray tracing. Amper speelbaar dus. We raden je dan ook niet aan om deze kaart aan te schaffen als ray tracing bovenaan op je lijstje van belangrijkste eigenschappen staat. Wil je echter je favoriete AAA-titels spelen in 1440p, dan doet de Radeon RX 6700 XT wat AMD belooft.

Eindoordeel AMD Radeon RX 6700 XT

Dat brengt ons dan terug naar de prijs/kwaliteitsverhouding van de kaart. Het lijkt er immers op dat het bij de RX 6700 XT belangrijker dan ooit is om te weten welke games je wil spelen. In sommige titels, zoals AC: Valhalla, kan de kaart (mede dankzij SAM) immers prestaties leveren die hoger liggen dan wat je zou verwachten van een RTX 3070. In andere games wordt de kaart dan weer verslagen door de RTX 3060 TI. 

Hoe een game geoptimaliseerd werd is dus van cruciaal belang. Over het algemeen kunnen we stellen dat de RTX 3070 voor een kleine meerprijs bijna altijd de betere keuze zal zijn. Een keuze die je waarschijnlijk niet zal hebben door het huidige chiptekort. Bekijken we het op die manier, dan besluiten we dat we absoluut de RX 6700 XT zouden aanschaffen als we daar de kans toe kregen en niet zouden wachten tot er een RTX 3070 beschikbaar komt. Het is namelijk een perfecte kaart voor zij die in 1440p willen gamen en dankzij SAM sowieso een goede keuze als je al een AMD CPU op de kop hebt weten tikken (waaronder de Ryzen 9 5900X, wat één van de beste CPU’s van het moment is). Ligt de prijs je toch nog wat te hoog, dan is het wachten op de onvermijdelijke RX 6500 XT van AMD, of je kan opteren voor de sterke RTX 3060 TI of goedkope, maar veel minder krachtige, RTX 3060.

Op zoek naar een 6700 XT? Waag je kans bij Alternate!

amdgrafische kaarthardwareslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken