Reviews

ASUS ROG Phone 5 review: 16GB RAM en heel veel mogelijkheden

ROG PHONE 5
Voordelen
Indrukwekkende prestaties
Heel veel mogelijkheden voor gamers
Design dat iedereen kan aanspreken
Veel accessoires
Nadelen
Camera is niet de allerbeste
Aan de zware kant
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 9
De ASUS ROG Phone 5 is de beste gaming smartphone op de markt. Zijn ontwerp spreekt gamers én non-gamers aan en ook softwarematig zorgt hij voor de ultieme spelervaring.

Na onze tests is het moeilijk om de ROG Phone 5 niet de titel van beste gaming smartphone te geven. We gingen aan de slag met een telefoon die bovendien ook een geweldige media-ervaring aflevert dankzij zijn geweldige scherm, sterke luidsprekers, grote batterij en de mogelijkheid tot 65W snelladen. Oh, en de hoofdtelefoonaansluiting is terug van weggeweest. 

In ruil lever je wel wat in op camera vlak, maar dat is sowieso iets waar ROG minder aandacht aan besteed, zoals we konden zien bij de ROG Strix SCAR 17 gaming laptop die geen ingebouwde webcam heeft. Verder kan de telefoon echter prima de strijd aan met andere Android-vlaggenschepen en heeft hij zelfs enkele voordelen. 

Om op alle vlakken te concurreren heeft ASUS ROG deze keer maar liefst drie verschillende modellen uitgebracht: de standaard versie, de ASUS ROG Phone 5 Pro en de 5 Ultimate. De laatste twee hebben licht betere specificaties en een OLED-display op de achterkant om je eigen gaming stijl uit te drukken. 

De 5 Ultimate heeft bovendien een waanzinnig 18GB RAM, al is dat eerder een leuk marketingidee dan effectief impactvol tijdens het gamen. Je kan bijgevolg wel wat meer apps tegelijkertijd open hebben. Andere zaken waarmee de ROG Phone 5 indruk maakt zijn de 6.000mAh batterij en de vele extra peripherals die je kan aanschaffen. Denk daarbij aan de ROG Cetra oortjes, de ROG Kunai 3 Gamepad of de Gaming Clip die je de telefoon samen met een PlayStation 4 of Xbox-controller laat gebruiken. Er is ook nog de gekende Aeroactive Cooler, maar die zit deze generatie enkel nog maar inbegrepen bij de Pro en Ultimate, wat best jammer is.

ROG Phone 5

Prijs

De beslissing houdt de kostprijs natuurljk wel beperkt en de ROG Phone 5 is al verkrijgbaar vanaf 799 euro voor het model met 8GB RAM en 128GB opslag. Dat is vergelijkbaar met andere telefoons voorzien van een Snapdragon 888 processor. 12GB/256Gb kost je 899 euro en 16GB/256GB kost je 999 euro. Dit laatste model raden we je niet meteen aan, want op dat punt kan je beter 200 euro extra betalen voor de ROG Phone 5 Pro met 16GB RAM en 256GB opslag. Of je gaat voor het ultieme model met 18GB en 512GB opslag voor 1.299 euro. 

ROG Phone 5

Ontwerp

De ROG Phone 5 komt beschikbaar in de kleuren Phantom Black en Storm White, terwijl de Pro enkel in het zwart beschikbaar zal zijn en de 5 Ultimate enkel in het wit met een matte finish. Verder is het ontwerp vergelijkbaar met dat van de ROG Phone 3 (4 is een ongeluksgetal in China en werd daarom overgeslagen). Het ROG-logo is wel wat meer in lijn gebracht met wat je ook ziet op ROG-laptops zoals de Zephyrus G14, waardoor het meer een 8-bit uitstraling heeft. 

De volumeknop bevindt zich rechts boven de aan/uit-knop, terwijl er zich boven en onderaan ook Air Triggers bevinden die als schouderknoppen dienen tijdens het gamen. Links vinden we een USB-C-poort die perfect gepositioneerd is voor horizontaal gamen en daarnaast vinden we een extra aansluiting om accessoires op hun plaats te houden. Het stukje rubber dat deze beschermt van stof kan je makkelijk verliezen, maar daarom vind je in de doos twee extra exemplaren. 

ROG Phone 5

De ROG Phone is aardig groot, want naast het 6,78-inch display moet je ook rekening houden met de bezels aan de boven en onderkant. Knap zijn de misschien niet, maar je verliest er wel geen schermruimte door tijdens het gamen. De achterkant van de telefoon is plastic, wat jammer is, maar helaas ook de laatste nieuwe trend bij andere merken. 

Achteraan zien we ook dat het ontwerp wat minder futuristisch is geworden en er geen heatsink meer aanwezig is (die sowieso toch maar een beperkt nut had). De telefoon ziet er wel nog steeds gamer uit en daar draagt ook het RGB logo aan toe, maar heeft wat minder weg van een Transformer dan de ROG Phone 2 of 3. Een goede evolutie vinden wij, al hebben de rechte hoeken van het camera-eiland ook wel iets. Het blijft immers een ROG-product. 

De smartphone heeft ook vier microfoons, verspreid over de telefoon. Zo wordt je zeker gehoord, hoe je de telefoon ook vast hebt. Echt indrukwekkend zijn echter de luidsprekers: Het gaat om dual lineaire 12x16mm front-facing speaker met GameFX en Dirac HD geluid. Deze klinken absoluut geweldig en dat ook weer in eender welke positie. Je kan de telefoon bijvoorbeeld prima neerleggen op je bureau en zo genieten van ruimtelijk geluid. Veel beter dan de gemiddelde smartphone met een enkele speaker onderaan die alle audio in dezelfde richting stuwt. 

Ook voor de verpakking werd het onderste uit de kan gehaald.

Display

Het 6,78-inch FULL HD Plus AMOLED-display (2440×1080 resolutie) van de ROG Phone 5 heeft een HDR10+ certificaat en zorgt voor scherpe beelden en levendige kleuren. Standaard  is de telefoon wat koel ingesteld, maar je kan naar smaak een kleurprofiel kiezen in de instellingen. Een WQHD Plus scherm had natuurlijk nog beter geweest, maar je kan niet alles willen. Je krijgt immers ook al een verversingssnelheid van 144Hz, wat meer is dan de meeste telefoon op de markt. Het verschil is wel kleiner geworden met 120Hz vaak als standaard en de volgende generatie hopen we dan ook iets meer te zien. Het scherm heeft een 300Hz tocuh sampling rate en reageert snel op je aanraking, wat natuurlijk cruciaal is in een gaming smartphone. 

Camera

De ROG Phone 5 is wat meer bescheiden op het vlak van camera’s. Een telephoto lens zal je dan ook het meeste missen; want ontdanks dat je aardig kan inzoomen is de kwaliteit toch niet vergelijkbaar. Verder kan je wel rekenen op een 64MP hoofdcamera, 13MP ultra-wide van 125 graden en een 5MP macro lens. Vooraan kan je selfies nemen met een 24MP exemplaar.

Foto’s in daglicht zijn voldoende scherp en kleurrijk, maar verwacht eerder resulaten zoals we die van OnePlus kennen en minder zoals foto’s gemaakt met de iPhone 12 of Google Pixel 5. In weinig licht wordt het wat moeilijker, maar foto’s blijven er respectabel uitzien en dat is voldoende voor een gaming smartphone. Video’s kan je maken in maximaal 8K tegen 30fps. 

Gamen op de ROG Phone 5

Iedereen kan genieten van de ROG Phone 5, maar je wil er natuurlijk vooral op gamen. In dat segment heeft de ROG Phone momenteel weinig concurrentie: Razer maakt ondertussen geen telefoons meer en de Lenovo Legion Phone, hoewel uitstekend, dateert alweer van eind vorig jaar. 

De ROG Phone 5 scoort op vlak van software én hardware. De schouderknoppen reageren sneller dan in het verleden en zijn makkelijk in te stellen afhankelijk van de game die je speelt aan de hand van het Game Genie menu dat je tijdens het spelen kan activeren. Armoury Crate kennen we ondertussen ook al even en daar kan je game-specifieke instellingen regelen en (net zoals bij een laptop) de prestaties van je telefoon aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor X-mode waarbij alles gegeven wordt in functie van maximale prestaties. 

ROG Phone 5
De AeroActive Cooler 5.

Zoals we eerder al aanhaalden heb je de keuze uit een hele reeks accessoires voor de ROG Phone 5. De nieuwe AeroActive Cooler 5 bijvoorbeeld. Ten opzichte van zijn voorganger heeft deze twee extra fysieke knoppen gekregen, waar je bepaalde acties aan kan verbinden. Als trigger zijn ze minder geschikt, maar voor minder gebruikte zaken zijn ze ideaal. De koeler zelf zorgt voor een verschil van 10 graden in de temperatuur van de telefoon. 

Batterijduur

De batterij van de ROG Phone 5 is opgesplitst in twee delen om zo optimaal te kunnen opladen. De individuele batterijen van 3000 mAh bevinden zich langs weerszijde van de CPU in het midden, wat ook de temperatuur verlaagt zodat het steeds aangenaam is om de telefoon vast te houden. Wie wil kan ook opladen aan een lager tempo om de temperatuur extra laag te houden. De lader levert dan net voldoende energie om je batterijpercentage stabiel te houden. Aan het andere uiterste kan je ook kiezen voor extreme batterijbesparing, moest je je lader niet bij de hand hebben. 

Hoe lang de ROG Phone 5 zal meegaan hangt natuurlijk volledig af van hoeveel tijd je aan het gamen bent, maar bij normaal gebruik zou je geen problemen mogen hebben om twee dagen door te komen. Dat wil meteen ook zeggen dat je half je batterij kan leeg-gamen doorheen de dag zonder je zorgen te hoeven maken. 

Eindoordeel: ASUS ROG Phone 5

De ASUS ROG Phone 5 is een absolute aanrader voor elke mobiele gamer. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de beste vlaggenschepen van het moment en ook het ontwerp ziet er heel premium uit. De telefoon is op dat vlak zijn gaming roots niet vergeten, maar is doorheen de jaren wel geëvolueerd naar een design dat iedereen kan aanspreken.

asusgamingmobielRepublic of Gamersrog

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken