Reviews

Lenovo Legion Phone Duel review: Heerlijk mobiel gamen

Lenovo Legion Phone Duel
Voordelen
Uniek ontwerp voor gamers
Prestaties van het hoogste niveau
Opladen in 30 minuten
Groot scherm, zonder notch
Komt met dongle
Nadelen
Soms last van ghost touches
Automatische helderheid mag vlotter
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?
Totaalscore 8
De markt van de gaming smartphones breidt zich uit met de komst van de Lenovo Legion Phone Duel en zijn scherm van 144Hz.

De Lenovo Legion Phone Duel is de allereerste gaming smartphone van Lenovo. Met het toestel komen hoge verwachtingen, want de gaming laptops van het merk, waaronder de Legion 5i, weten steeds indruk te maken. Dit doet de Legion Phone Duel gelukkig ook meteen. De smartphone is ontwikkeld met horizontaal gebruik in het achterhoofd, met enkele unieke functies tot gevolg. Denk daarbij aan een horizontale pop-up camera en maar liefst twee USB-C-poorten voor dubbel opladen. Wij gingen er enkele weken mee aan de slag.

Design

Bij gaming smartphones is het belangrijk dat we lang genoeg stilstaan bij het ontwerp ervan. Ze zien er nu eenmaal wat futuristischer uit dan de gemiddelde telefoon van OnePlus of Samsung. Kijk maar naar de ASUS ROG Phone als voorbeeld. Ook bij de Legion Phone Duel is dit het geval en voor veel gebruikers gaat dit de beslissende factor worden in hun aankoop, hoe goed de prestaties ook mogen zijn. Je moet je immers tevreden stellen met een telefoon die gamer schreeuwt.

De Lenovo Legion Phone Duel is beschikbaar in rood of blauw, afhankelijk of je voor de standaard of premium versie kiest (899 vs 999 euro). Die keuze is belangrijk, want het bepaalt de accenten aan de voorkant en de kleur aan de achterkant. Het bepaalt ook de kleur van het LED Legion-logo op de achterkant van de smartphone. Dit kan je gelukkig naar smaak aanpassen in de instellingen, bijvoorbeeld met verschillende effecten voor telefoontjes en notificaties. Boven het logo vind je ook nog de tekst LEGION. Die is niet aan te passen van kleur en is dus blauw of rood, maar kan wel uitgeschakeld worden. Het zijn twee lichteffecten waarvan de meerwaarde naar onze mening beperkt is omdat je ze zelf niet vaak zal zien, maar wie graag de aandacht trekt zal ze kunnen gebruiken om een unieke stijl aan zijn smartphone te geven. 

Enorme batterij, lange batterijduur

Verder maakt Lenovo gebruik van futuristische lijnen en vormen die samenkomen in het midden van de smartphone. Links en rechts zorgen de lijnen voor extra reliëf dat moet dienen als antisliplaag tijdens het gamen. Leuk dat aan zulke dingen aandacht wordt besteed. Lenovo heeft ook nagedacht over de manier van opladen tijdens het horizontaal gamen en daarom werden er twee USB-C-poorten voorzien. Je kan deze samen gebruiken om de 5000mAh-batterij (die bestaat uit twee kleinere batterijen) dubbel zo snel op te laden tegen een snelheid van 90W. Met zo’n batterij kom je natuurlijk makkelijk een dag toe en zelfs met meerdere uurtjes gamen is twee dagen nog mogelijk. Door de lockdown gebruikten we wel minder mobiele netwerken, dus als je 4G of 5G vaak gebruikt kunnen je eigen ervaringen variëren. 

Over de pop-up selfiecamera in de zijkant

Verder vallen achteraan natuurlijk de camera’s van deze smartphone op. Dat zijn er twee en ze zitten bijna in het midden van de smartphone. Het gaat om een 64MP hoofdcamera en 16MP ultra-wide model. De plaatsing is op zijn minst uniek te noemen en kan in je voor- of nadeel spelen. Zo zal je al eens sneller je vinger over de lens houden bij het maken van een verticale foto, maar tegelijkertijd wordt het maken van landschapfoto’s wel eenvoudiger. Uniek is natuurlijk ook de 20MP pop-up selfiecamera die in de zijkant van de telefoon verwerkt zit. De positionering moet het mogelijk maken om jezelf makkelijk te filmen tijdens het livestreamen van games en maakt het eenvoudiger om je telefoon vast te nemen tijdens het maken van een selfie. Licht vervelend was dan weer dat de camera soms openspringt wanneer je het niet verwacht, omdat je foto- of sociale media-app nog in de selfiemodus stond. Dit went echter snel en het feit dat je geen storende notch hebt aan de voorkant maakt veel goed.

gaming

Extra groot AMOLED-display

De Lenovo Legion Phone Duel is voorzien van een prachtig 6.65″ FHD+ AMOLED-display (2340 x 1080), met een beeldverhouding van 19.5:9. Dit maakt van de smartphone een van de grootste telefoons die we al getest hebben en het verschil met de 6,55” van de OnePlus 8T is merkbaar. In ons geval betekende dit formaat dat de smartphone net niet in onze Razer Kishi controller past omdat hij enkele millimeters te breed was. Heb je een abonnement op clouddiensten zoals Xbox Game Pass, dan ga je best op zoek naar een aparte Bluetooth-controller. 

De verversingssnelheid van het beeldscherm kan opgetrokken worden tot 144Hz, wat zorgt voor een enorm vloeiende ervaring tijdens het navigeren door apps en natuurlijk tijdens het gamen. De kleurweergave is prima, met de nodige verzadiging zoals je bij een gaming smartphone zou verwachten en de maximale helderheid is meer dan genoeg. Occasioneel merkten we wel dat de smartphone in sprongetjes de automatische helderheid aanpast, iets dat we liever wat vlotter hadden gezien. 

Lenovo Legion Phone Duel

De smartphone heeft ook een touch sampling rate van 240Hz, waardoor je acties nog sneller geregistreerd kunnen worden. Een mogelijk gevolg hiervan is dat het scherm soms reageert op aanrakingen die je niet maakt. Zo openden we meermaals per ongeluk een link op Twitter tijdens het scrollen door onze feed en ook op het thuisscherm tikten we al eens per ongeluk een app aan terwijl we er zeker van waren dat we het scherm niet hadden aangeraakt. Zulke ghost touches zijn natuurlijk vervelend en hopelijk kan Lenovo hier een oplossing voor bieden aan de hand van een software-update. Tijdens het gamen viel dit minder op, maar het is natuurlijk belangrijk dat de timing van je aanrakingen goed zit. 

Topprestaties

Dat is dan meteen ook een van de enige opmerkingen die we hebben over de prestaties van de Lenovo Legion Phone Duel, want verder zijn deze van het allerhoogste niveau. De Snapdragon 865+ blijft nog verscheidene maanden de best beschikbare optie op de markt en kan makkelijk overweg met zware mobiele games, waaronder PUBG en Asphalt 9. Om komaf te maken met de hitte die vrijkomt bij het spelen van zulke games, ontwikkelde Lenovo een dual liquid-cooling oplossing en werd de processor centraal geplaatst zodat je dat gebied niet met je handen hoeft aan te raken tijdens het gamen. Dat wil niet zeggen dat de smartphone niet warm wordt, maar de temperaturen werden nooit onaangenaam warm tijdens het gamen. Bij het dubbel opladen lag de temperatuur wel gevoelig hoger, dus daar raden we je aan om even 30 minuten pauze te nemen en de telefoon zijn ding te laten doen. 

Verder zit deze gaming smartphone vol met de beste hardware, waaronder 12 of 16GB LPDDR5 RAM, 256 of 512GB UFS 3.1 opslag en ondersteuning voor het supersnelle WiFi6. Je zal dus zeker niets tekort komen en dat merkten we ook in onze benchmarks. We vergeleken deze keer met de OnePlus 8T (weliswaar met Snapdragon 865), een smartphone die absoluut prima is om op te gamen. De 8T was echter geen concurrentie en we zagen een Geekbench 5 score van 875 single-core en 2980 multi-core die vlot werden voorbijgestoken door de 969 en 3311 punten van de Legion Phone Duel.

Zelfs op audiovlak wist deze smartphone indruk op ons te maken, want de speakers produceren geluid van topniveau en blijven dat zelfs op een hoog geluidsniveau doen. Lenovo verstopte ze bovendien boven- en onderaan het scherm, waardoor je tijdens het gamen nooit je geluid blokkeert, iets dat ons vaak stoort bij traditionele smartphones. 

Software

De smartphone komt met de Legion Realm-software, vergelijkbaar met de Armoury Crate van de ASUS ROG Phone. De software dient als bibliotheek en geeft je toegang tot de nodige instellingen om je gameprestaties te verbeteren. Je kan de app makkelijk lanceren door de twee schoudertoetsen enkele seconden in te drukken (ja, die zijn er ook en komen met haptische feedback). Vervolgens kan je meteen een game kiezen. Tijdens het gamen kan je de Rampage Mode aanzetten voor nog betere prestaties, al bleek dat in ons geval meestal niet nodig. Verder kan je via Realm de kwaliteit van je verbinding nakijken, je RAM-geheugen leegmaken, je streaminstellingen configureren,… De software biedt dus voldoende opties en is makkelijk in gebruik. 

Lenovo Legion Phone Duel: Eindoordeel

Ben jij op zoek naar een telefoon die de de allerbeste prestaties kan leveren? En ben je daarbovenop ook nog eens een gamer die aan de hand van zijn telefoon wil laten zien wie hij is? Dan is de Lenovo Legion Phone Duel een uitstekende keuze. Het futuristische ontwerp zal lang niet iedereen aanspreken, maar past wel prima in het gaming segment. Opgepast ASUS ROG, je hebt er een concurrent bij. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business