OPPO Find X3 Pro review: wie zoekt, die Find
De Find X3 Pro is het nieuwste vlaggenschip van het Chinese smartphonebedrijf OPPO. De fabrikant heeft de wind in de zeilen en is ook in onze streken stilaan naam aan het maken. Ongeveer een jaar geleden arriveerde het toen nog onbekende smartphonemerk op de Belgische markt met de Find X2-reeks. Met dit vlaggenschip legde OPPO de lat voor zichzelf al zeer hoog, maar op een jaar tijd zijn technologische ontwikkelingen in de smartphone-industrie snel gegaan. De Find X3 moet de lat dan ook weer een niveautje hoger leggen.
De Find X3-reeks bestaat uit drie modellen: de Find X3 Lite, Find X3 Neo en Find X3 Pro. De Pro die wij getest hebben is het meest premium broertje van de drie. Dit toestel spiegelt zich aan de meest geavanceerde smartphones op de markt, genre Apple iPhone 12 Pro Max en de Samsung Galaxy S21 Ultra. Op papier maakt OPPO dan ook spectaculaire beloften voor de Find X3 Pro. Daar hangt bijgevolg dan ook een hoog prijskaartje aan vast. Redenen genoeg voor ons om extra streng te beoordelen of OPPO Find X3 Pro al dat moois waarmaakt.
Het kleurrijkste display
Awaken Colour. Met die slagzin stelde OPPO de Find X3 Pro voor. Het toestel komt gelukkig niet met veel geuren, maar wel met veel kleuren. Niet per se in de afwerking, daar houdt OPPO het eigenlijk nog vrij eenvoudig. De kleur zit vooral in het display. In de specificaties in het toestel lezen we dat het display een kleurdiepte van 10 bits kan ondersteunen. Dat is de kleurenstandaard voor een smarttelevisie. Via een complexe wiskundige formule kan je berekenen dat het display tot 1 miljard kleuren kan tonen. Het precieze aantal hebben we niet geteld, we hebben gewoon genoten van de beeldweergave. Want met de combinatie van de heldere kleurweergave met de beeldresolutie van 3216 x 1440 pixel en QHD+ beeldkwaliteit overbluft het display van de OPPO Find X3 Pro zelfs menig televisieschermen. Bovendien heeft het display ook enkele ingebouwde slimmigheden. De verversingsgraad schakelt automatisch tussen 60Hz en 120Hz in functie van wat je aan het doen bent, en je kan de helderheid en beeldtemperatuur ook automatisch laten bijstellen. Zo zal je doorheen de hele dag de optimale beeldweergave krijgen.
Qua design vind ik de Find X3 Pro meer weghebben van de Reno 4 dan van de Find X2. Die laatste was echt een gigant die amper in je broekzak paste. OPPO heeft deze keer gekozen voor een fijner design. Dat vind ik persoonlijk een goede keuze. De smartphone is met een gewicht van nog geen 200g vederlicht om vast te houden. Het compactere design zorgt er ook voor dat het 6,7” scherm ten volste wordt benut, zodat je tijdens het gebruik overal moeiteloos met je duim aankan (tenzij je kleine handen zou hebben). De lederen afwerking heeft plaats gemaakt voor een glazen afwerking. De blauwe kleur geniet hier onze voorkeur boven het zwart.
Kleurrijke foto’s
Het camera-eiland lijkt op het spiegelbeeld van de iPhone 12. Een leuke touch in de afwerking is dat de camera’s naadloos in de rug zijn verwerkt, zodat ze niet uitsteken wanneer je de smartphone neerlegt. In totaal telt de camera-setup vier lenzen. Een groothoeklens, ultragroothoeklens, telefotolens en microlens. De microlens is nieuw en ter vervanging van de periscopische telelens. Er is uiteraard ook nog de frontcamera. Laten we die één voor één eens onder de loep nemen. Zowel de groothoeklens als ultragroothoeklens kunnen fungeren als primaire camera; OPPO heeft besloten ze op hetzelfde niveau te zetten. Ze hebben beide een lens van 50MP en de Sony IMX 776 sensor. Met de groothoekcamera kan je al prima foto’s maken, om je gezichtsveld te verhogen tot 110° schakel je de ultragroothoeklens in. We stelden vast dat OPPO er in geslaagd is om een veel voorkomend probleem aan te pakken met ultragroothoeklenzen: er treedt minimale vervorming op aan de zijranden van je foto’s. Zo kan je groepsfoto’s, gebouwen en landschappen op een zeer natuurlijke wijze in beeld brengen.
Als derde is er de telelens. Deze bedraagt 13MP en je kan er tot 20x digitaal mee inzoomen, en tot 5x optisch inzoomen. De beelden die je met deze telelens kan maken voldoen voor de doorsnee fotograaf en het scherpteverlies is zelfs bij 20x digitaal inzoomen nog relatief beperk. Maar als je vergelijkt met concurrerende vlaggenschepen blaast de telelens ons ook niet van onze sokken. Wie graag met een periscopische telelens werkt, zal deze misschien wel missen. Een periscopische lens stelt je in staat nog dieper in te zoomen op een cameraobject.
Die focus op kleur zit natuurlijk ook verwerkt in de camera’s. De 10-bits ondersteuning staat niet standaard ingesteld. Je moet deze eerst activeren in de camera-instellingen. In de instellingen kan je nog wat kunstmatige trucjes activeren om een ideale mix tussen scherpte en kleurhelderheid te realiseren in je foto’s, zowel overdag als ’s nachts. De 10 bits-kleurdiepte zal wel enkel tot uiting komen als je de foto’s toont op een display die deze standaard ondersteunt. Door al die extra features zal ook de cinemafiel zich kunnen uitleven. Sinds de Reno 4-reeks legt OPPO meer focus op video-opnames, en de Find X3 Pro trekt die lijn verder. Je kan verschillende functies in de videomodus tegelijk activeren, van FHD-resolutie tot optische beeldstabilisatie. De kleurdiepte is voor video begrensd tot 8 bits, maar dat zal nauwelijks impact hebben op de kwaliteit van je video. We ontdekten nog een leuke nieuwe video-feature. Je kan simultaan filmen met je front- en groothoekcamera. Zo kan je tijdens het filmen van een gebeurtenis ook je reactie in beeld brengen. Dit mag van ons ook naar fotografie komen.
Onder de microscoop
De laatste camera bespreken we graag apart: de microcamera. Een microcamera is niet te verwarren met een macrocamera die je gebruikt om portretfoto’s te nemen. Met de microlens kan je tot op microscopisch niveau inzoomen op een object. Vind je een bloem fotograferen maar saai, dan kan je met deze camera inzoomen op de stempel. De microcamera activeer je in de extra camerafeatures. Je moet je camera dan zo dicht mogelijk bij het voorwerp brengen en indien mogelijk opleggen. Dat is de theorie althans, want in de praktijk slaagden we er zelden tot nooit in in om het beoogde effect te realiseren. Ons geklungel met de microcamera deed ons afvragen wat eigenlijk het praktisch nut van de lens is. We zien het vooral als een experimentele gimmick die nog niet helemaal ‘klaar’ aanvoelt. Leuk om te hebben, maar je gaat het niet vaak toepassen. Tenzij je wil zien hoeveel kruimels er na een jaar thuiswerk tussen je toetsenbord zitten.
Uitmuntende prestaties
Tijd om eens onder de motorkap te kijken. Van premiumsmartphones verwachten we de beste prestaties. Daarvoor moet de Qualcomm Snapdragon 888 Mobile Platform zorgen. Dat is de allernieuwste en meest geavanceerde smartphoneprocessor van Qualcomm. Die verhoogt op papier de snelheid en kracht van de CPU tot 25% en de grafische beeldweergave tot 35% in vergelijking met de Snapdragon 865 van 2019. Dankzij die krachtige processor draait de smartphone zeer vlot, ongeacht wat je doet. Schakelen van de ene naar de andere applicatie gaat moeiteloos, activiteiten als gamen en streamen zijn een waar genot (zeker als je de gamemodus aanzet). Ben je iemand die altijd met meerdere dingen tegelijk bezig is? Geen probleem voor de Find X3 Pro! Na een kleine maand intensief gebruik moeten we de eerste kleine hapering nog vaststellen. De processor garandeert ook optimale connectiviteit waar je bent en is klaar om 5G te verwelkomen in België. De 5G-modem zit deze keer ingebouwd op de chipset zelf zodat het geen apart onderdeel meer hoeft te zijn. Dat zou de 5G-connectie minder belastend moeten maken voor de batterij, iets waar de eerste 5G-processoren mee worstelden.
Over de batterijprestaties van de OPPO Find X3 Pro bestaat discussie. De 4500 mAh-batterij is meer dan krachtig genoeg om je moeiteloos een dag te doen overbruggen. Ik merkte toch op dat de batterij iets sneller lijkt leeg te lopen dan de OPPO Reno 4 die ik nog in bezit heb. Gelukkig kan je wel rekenen op OPPO’s geavanceerde snellaadtechnologie. Met de 65W SuperVOOC-technologie laad je je batterij in 30 à 40 minuten volledig op. ’s Ochtends even aan de lader (meegeleverd in de doos, dat is tegenwoordig het vermelden waard) hangen en je bent gerust voor de rest van de dag. Het blijft een groot comfort waar de concurrentie nog niet aan kan tippen. Met de OPPO Find X3 Pro kan je ook draadloos en omgekeerd opladen.
De ultieme Android-ervaring
De Find X3 is het eerste OPPO-toestel dat met Android 11 uit de doos komt. Dat krijg je in de vorm van ColorOS 11.2. Update na update zien we het besturingssysteem van OPPO beter worden. We durven zeggen dat ColorOS zelfs de beste Android-variant is die je kan krijgen. De laatste versie van ColorOS brengt weer wat nieuwe, unieke features. Zo biedt het je enorm veel opties om je gebruiksinterface te personaliseren naar eigen smaak. Dat gaat van wallpapers om je achtergrond aan te passen, het indelen van app-pictogrammen tot zelfs het imiteren van een explosie als je het scherm ontgrendelt met de (zeer snelle) vingerafdrukscanner. Hecht je veel belang aan privacy, neem dan het beheer van je data in eigen handen met het Private System.
Toch hebben we ook een puntje van kritiek op ColorOS. OPPO is karig als het aankomt op het uitrollen van updates. Zo lijkt ook dit vlaggenschip maar twee jaar voorzien te zijn van software-updates (kleine updates mogelijk iets langer). Nu meer fabrikanten het belang van ondersteuning beginnen in te zien en hun updatebeleid naar drie tot vier jaar verlengen, hadden we gehoopt dat OPPO zou volgen. Helaas.
Update 07/05/21: OPPO heeft besloten om de ondersteuning van de Find X3-reeks te verlengen tot drie jaar. Dat houdt in dat je tot 2024 reglmatige beveiligingsupdates zal ontvangen. Een extra grote software-update lijkt er wel nog niet in te zitten.
OPPO Find X3 Pro: verdict
Dat de OPPO Find X3 Pro een indrukwekkend toestel is, daarover zal niemand de discussie aangaan. Maar is het ook de beste smartphone van 2021? Daarover kan wél uren gedebatteerd worden. Op veel gebieden is de Find X3 Pro een klasprimus. Met het display heeft OPPO een nieuwe kwaliteitsstandaard voor beeldtechnologie gelegd die de concurrentie zal uitdagen beter te doen. De prestaties zijn wat je van een smartphone van deze klasse verwacht, niet beter of slechter dan andere vlaggenschepen. In de zoektocht naar de perfecte camera-setup moeten altijd keuzes gemaakt worden. Met de camera’s van de Find X3 Pro heeft OPPO goede keuzes gemaakt, maar ook betwistbare. Ook de prijs is een struikelblok dat veel smartphoneliefhebbers uitsluit. Als we alle factoren optellen, hebben we een totaalpakket dat absoluut top is, maar niet perfect.