AOC GH300 gamingheadset-review: beleef je game intenser
Veel gamers zullen het met me eens zijn: gamen is een dure hobby. Over de prijzen van consoles en gaming-pc’s gaan we het niet hebben, maar ook goede accessoires zoals headsets komen vaak met een hoog prijskaartje. AOC breidt daarom het gamingassortiment uit met de GH200 en GH3000, twee budgetvriendelijke over-ear gamingheadsets. De eerste koptelefoons die de monitorfabrikant gelanceerd heeft. Kunnen we spreken van een geslaagde intrede op de headsetmarkt van AOC? Ik speelde enkele games op mijn PlayStation 4 met een AOC GH300 op mijn hoofd en kwam tot de volgende conclusies.
Design: stevig gebouwd
Toen we de headset uit de doos haalden, merkten we meteen het robuuste ontwerp op. AOC GH300 is een stevige over-ear-koptelefoon die normaal gezien wel tegen een stootje moet kunnen. Ik vreesde dat de headset wat zwaar zou beginnen aanvoelen tijdens een langere gamesessie, maar dat valt best goed mee. De lederen oorkussens zijn zacht en worden ook niet te warm als je aan het gamen bent. De headset zit dus comfortabel op je hoofd; dat is geen onbelangrijk criterium.
Verder heeft AOC vooral voor een sober design gekozen. De afwerking is zwart en rood en met uitzondering van een paar AOC-logo’s zijn er niet te veel visuele elementen toegevoegd. Wat mij betreft is dat sober design geen probleem zolang de headset goed werkt. Wie een Kingston HyperX Cloud II heeft, zal wel een déjà-vu-gevoel hebben. Een leuke visuele touch zijn de oplichtende AOC-logo’s aan de oorkleppen. De microfoon kan je uitpluggen als je deze niet gaat gebruiken en is voldoende buigzaam. Tenslotte bengelt er nog een volumebakje aan de USB-kabel.
Plug & play
Om de AOC GH300 te gebruiken dien je deze simpelweg met de USB-kabel aan te sluiten. De standaard USB 2.0-aansluiting is compatibel met pc en consoleplatformen. USB-kabels hebben hun voor- en nadelen. Je hoeft geen begeleidende software te installeren om de headset te kunnen gebruiken (voor console althans). Langs de andere kant is je bewegingsvrijheid beperkt tot de lengte van de kabel. Die is twee meter lang. Voor de opstelling van mijn televisie en zetel was dat dus net te kort, waardoor ik altijd mijn woonkamer moest reorganiseren als ik met de headset moest spelen.
Buiten dat klein ongemak vond ik de AOC GH300 wel zeer eenvoudig in gebruik. De headset vraagt weinig bediening. In plaats van touchknoppen aan je oorkleppen krijg je een controlebakje mee aan je kabel. Dat ziet er wat onhandig uit, maar het bleek best praktisch te zijn. Met het bakje regel je met een draaiknop het volume en je kan het gebruiken om de microfoon en LED-verlichting aan en uit te zetten. De knoppen op het bakje heb je tijdens het gamen wellicht sneller gevonden dan knoppen aan je oren.
Gebruik je de GH300 met je pc, dan is het aan te raden om het begeleidende softwareprogramma AOC Audio Center te downloaden. Als je de juiste software kan vinden, want Audio Center terugvinden op de website van AOC is als zoeken naar Waldo. Dit programma is niet vereist om de headset met Windows te kunnen gebruiken, maar je kan er wel de kleur van LED-verlichting en microfooninstellingen mee aanpassen. Via de app schakel je ook de ondersteuning voor de 7.1 Surround in, die dus helaas door consolegamers niet helemaal kan benut worden.
Audiokwaliteit: beleef je games intenser
Het belangrijkste is natuurlijk de audiokwaliteit. De oorkleppen bevat elks een 50 mm-stereodriver die een prima audiokwaliteit levert. Deze zit niet op hetzelfde niveau als premiumheadsets, maar dat mag je van een koptelefoon van nog geen 60 euro ook niet verwachten. Het blijft jammer dat je als consolegamer niet helemaal van de surround sound kan genieten. Met surround sound komt er letterlijk niets of niemand tussen jou en je game. Je hoort zelfs geluiden die zich buiten je gezichtsveld bevinden zodat je een tegenstander die je langs achteren besluipt kan verrassen. Die intense ervaring zal je dus alleen op je pc kunnen beleven. Toch willen we niet zeggen dat AOC GH300 totaal niet geschikt is voor de PlayStation en Xbox-gamer. De audio is nog steeds goed en ook de microfoon werkt naar behoren om te communiceren met je online vrienden. Ook tot een avondje Netflix verleent deze headset zich meer dan prima. Meer moet het niet zijn, toch?
AOC GH300: eindverdict
AOC GH300 en GH200 zijn goede opties voor de pc-gamer die zijn budget liever besteedt aan onderdelen dan aan accessoires. Het is niet de meest verfijnde headset, maar de basisfuncties zitten goed. Ook de consolegamer zal zich kunnen amuseren met dit product, al lijkt AOC toch vooral het pc-publiek te willen aanspreken. Daar zijn ze met hun gamingmonitors ook het meest mee vertrouwd.
De AOC GH300 is momenteel nog niet verkrijgbaar bij Belgische retailers. Je vindt hem al wel bij amazon.nl voor 63,37 euro.