Reviews

Nokia X20 review: Veiligheid boven alles

Nokia
Voordelen
Drie jaar lang garantie
Drie jaar OS- en beveiligingsupdates
Sterke batterijduur
Nadelen
Onhandig groot
Camera-opzet stelt wat teleur
Matige hardware
Aanbevolen prijs: €379
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Nokia X20 is de eerste smartphone waar HMD Global de nieuwe 3-3-3 belofte aan verbindt, maar is het voldoende om te concurreren?

In 2021 mogen we weer een heleboel Android-smartphones verwachten van Nokia, de fameuze merknaam die nog altijd in beheer is van HMD Global. De Nokia G- en X-series slaan geen volledig nieuwe weg in, maar komen wel met enkele aanpassingen. Wij zijn aan de slag gegaan met de Nokia X20, de meest premium variant van het kwartet.

Mooi maar reusachtig

De Nokia X20 is minimalistisch en ziet er strak uit. We zijn iets minder te spre-ken over de alsmaar groter wordende formaten waarin Nokia zijn toestellen giet. Met afmetingen van 168,9 x 79,7 x 9,1mm hebben we te maken met een heuse phablet. Het is dan ook echt een smartphone die je met twee handen bedient, want met één reik je door-gaans niet verder dan de helft van het display. Door de breedte van het toe-stel kan het, zeker voor mensen met kleine handen, wat lastig zijn om het toestel voor langere tijd met één hand vast te houden en te gebruiken.

Een sterk aluminium frame houdt de voor- en achterzijde bij elkaar. De achterkant is gemaakt van glas en voelt vrij degelijk aan. Ons Nordic Blue-model (er is ook een Midnight Sun-versie) is voorzien van een matte glans, en het voordeel van de coating is dat je vingerafdrukken niet snel ziet.De rechterrand is voorzien van een volumeregelaar en aan/uit-knop. In laatstgenoemde zit tevens een vinger-afdrukscanner verwerkt. Deze is af en toe wat wispelturig, en het komt wel eens voor dat we alleen meldingen willen bekijken en door de scanner het toestel al volledig ontgrendelen.

Nokia X20 review
De Nokia X20 staat hier in de voorste rij aan de rechterkant.

‘Gewoon’ een 60Hz display

Het toestel maakt gebruik van een 6,67 inch FHD+ LCD-display. De resolutie bedraagt 1080 x 2400 pixels met een beeldverversing van 60Hz. Als je graag met hogere ververssnelheden werkt, dan kan je dat in deze prijsklasse zeker terugvinden, maar de X20 is dan niet de juiste smartphone voor jou.

De verdere kwaliteit van het LCD-display is redelijk. Kleuren zien er een tikkeltje flets uit. Hoewel je de witbalans kunt aanpassen, hebben we geen optie gevonden om echt onder de indruk te raken van het scherm. Het is prima te doen, maar verwacht geen wonderen.

De maximale helderheid van 450 nits vinden we wat aan de lage kant. Verwacht dat je in de felle zomerzon wat moet knijpen met je ogen om het scherm te kunnen aflezen. Met de minimale schermhelderheid zit het wel snor; in de avonduren konden wij, zeker met de blauwlichtfilter, zonder pijn aan onze ogen het scherm aflezen.

Camera’s

De Nokia X20 kent een 64MP hoofdcamera, 5MP groothoek, 5MP dieptesensor en 2MP macrocamera. Er is ook een 32MP frontcamera aanwezig. Overdag weet de Nokia X20 met de hoofdcamera best redelijke plaatjes te maken. Verwacht geen verzadigde foto’s waar-van de kleuren van je beeld afspatten; de X20 houdt het vooral realistisch. HDR is aanwezig, maar het dynamisch bereik is niet heel denderend. Scherpte is oké te noemen, mits je in goed be-lichte omgevingen foto’s schiet.

De 5MP groothoekcamera is handig om landschapsfoto’s mee te maken, maar verder is het toch een behoorlijk beperkte sensor. De 2MP macrocamera mist ook wat scherpte, maar kan ermee door. Video-opnames gaan tot 1080p met 60fps. De frontcamera kan zich iets beter meten met de concurrentie, al vinden we de geschoten selfies wat aan de grauwe kant.

Nokia X20: Snapdragon en Android 11

De Nokia X20 is uitgerust met de relatief nieuwe Snapdragon 480, een chip die onder meer 5G ondersteunt. In de praktijk merk je dat het toestel vrijwel alle taken gemakkelijk aankan, maar dat er af en toe een stotter of hapering tussen zit. Met name bij het multitas-ken verloopt het niet zo vlekkeloos als bij de concurrentie.

De Nokia X20 krijg je enkel en alleen met 128GB opslag, wat ook nog eens uitbreidbaar is. 128GB is echter door-gaans meer dan voldoende voor de doorsnee gebruiker. Verder is er 8GB RAM aanwezig, waardoor multitasken nu en in de toekomst niet voor geheugenproblemen zal zorgen.

Het toestel loopt op een stock-versie van Android 11. Dat is het besturingssysteem zoals Google het ‘bedoeld heeft’, zonder extra lagen of bloatware. De nieuwe midranger van Nokia be-hoort tot de eerste groep die valt onder de 3-3-3 belofte: drie jaar lang beveiligingsupdates, drie jaar lang garantie, en drie jaar lang software-up-dates. Met name dat laatste is interessant. De Nokia X20 zou in theorie dus nog Android 14 moeten meema-ken, iets wat vrij ongekend is in het Android-landschap, laat staan in het middensegment.

Batterijduur en eindoordeel

De batterij heeft een capaciteit van 4.470mAh. In de praktijk kan de Nokia X20 met gemak anderhalf tot twee dagen mee op één cyclus. We hebben het dan over gemiddeld gebruik met 3 tot 4 uur schermtijd per dag. Het is zeker een van de betere eigenschappen van deze telefoon.

De oplaadsnelheid is met een magere 18W iets minder indrukwekkend. Het duurt ongeveer 2 uur voordat de batterij weer volledig vol zit met accusap. Om e-waste tegen te gaan, levert Nokia geen adapter mee.

Onderaan de streep is de Nokia X20 een milieubewuste no-nonsense smartphone, die het vooral moet heb-ben van zijn unieke 3-3-3 belofte: drie jaar garantie, en drie jaar langs beveiligings- en software-updates. Verder is deze grote smartphone een grijze muis, met specificaties die in deze prijsklasse nu niet bepaald denderend zijn te noemen.

mobielnokiaNokia X20reviewsslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken