Nieuws

HMD Global lanceert nieuw Nokia-portfolio met X-, G- en C-series

De smartphones van Nokia zullen vanaf dit jaar een andere naam krijgen, maar de beloftes van degelijkheid en betrouwbaarheid blijven behouden.

New year, new me. De belofte maken we elk jaar op 1 januari, maar tegen begin april zijn onze goede voornemens al in de vuilbak beland. Nokia houdt echter wel voet bij stuk. HMD Global, een Fins bedrijf dat sinds 2017 over de licenties beschikt om Nokia-telefoons op de markt te brengen, kondigt vandaag een volledig vernieuwd portfolio Nokia-smartphones aan. In één klap lanceert het bedrijf zes nieuwe smartphones, verspreid over de X-, G- en C-series.

Wie Nokia de voorbije jaren gevolgd heeft, was vertrouwd geraakt met de productnamen die uit cijfercombinaties bestonden. Vanaf dit jaar maken de Nokia 8.3 en 5.4 dus plaats voor de Nokia X10 en G10. Maar de naam is volgens lokale Country Manager voor de BeNeLux en Frankrijk Stefan De Clerck het enige dat écht zal veranderen. Nokia blijft zijn gekende principes verder trouw: “De nieuwe naamgeving geeft consumenten een beter beeld van de belofte die wij als enig overgebleven Europese speler in de markt maken: degelijkheid en een betrouwbaar updatebeleid.”

X20 en X10

De X-series staan aan de top van dit nieuwe productportfolio en willen wedijveren met het topsegment. Dat doen ze aan de hand van een ‘3-3-3’-formule: 3 grote OS-upgrades, 3 jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en 3 jaar lang garantie. HMD Global wil daarmee duurzame consumptie promoten. In dat kader past ook de beslissing om geen lader meer mee te leveren in de doos maar deze apart te verkopen via de webshop va Nokia. Een beslissing waar minder eensgezindheid zal over bestaan onder consumenten.

Nokia blijft als één van de weinige merken vasthouden aan Android One. De X20 en X10 worden geleverd met Android 11. Ook op vlak van displaygrootte (met een 6,67” mag je je aan flinke smartphones verwachten) en processor (Qualcomm Snapdragon 480 5G) zijn de X20 en X10 elkaars evenknie. Wat is dan juist het verschil? Dat moet je in de camera-setup gaan zoeken. De Nokia X20 heeft een 32MP frontcamera en 64MP quad camera aan de achterzijde (64MP hoofdcamera, 5MP ultrabreedhoeklens, 2MP dieptecamera, 2MP macrolens).

De Dual Sight-functie activeert twee camera’s tegelijk om meerdere kanten of meerdere invalshoeken simultaan te kunnen vastleggen. Tevens biedt de smartphone een groot aantal opties om foto’s te personaliseren en creatief te bewerken. De Nokia X10 is voorzien van een 48MP quad-camera met Cinematic-opname, die wordt aangevuld met een reeks professionele bewerkingstools. De Nokia X10 heeft ook een iets beperkter werkgeheugen dan de X20 (6GB tegenover 8GB).

G20 en G10

Met de Nokia G-series zetten we een stapje terug op de smartphoneladder richting het middensegment. De G-serie bestaat uit de G20 en G10, twee modellen die streven naar de optimale mix tussen functionaliteit en betaalbaarheid. Je krijgt opnieuw drie jaar lang maandelijkse security-updates en twee grote software-updates. De meest opvallende specificatie is ongetwijfeld de batterijduur van drie dagen per oplaadbeurt. Daarmee troeven de G20 en G10 niet alleen de X-smartphones af, maar zetten ze een nieuwe standaard voor de industrie.

De G20 heeft een 48MP-quadcamerasetup, 64GB opslagruimte; 4GB RAM en OZO surround audio. G10 houdt het bij een 48MP-triplecamera (geen ultrabreedhoeklens) en iets minder werkgeheugen (3GB). Verder is het 6,5” display voor beide toestellen nog het vermelden waard.

De reeks aankondigingen werden afgesloten met de voorstelling van twee nieuwe budgetsmartphones, C20 en C10, en de wireless earbuds Nokia Lite Earbuds BH-205. Deze zijn getraind voor eenvoudige touchcommando’s te verwerken en zouden tot 36 uur muziek kunnen afspelen op een volle batterij.

Nokia
Nokia Lite Aerbuds. Image Credit: HMD Global

Prijzen en beschikbaarheid

De Nokia X20 heeft de eer om het nieuwe productportfolio feestelijk te openen. Dit is het lanceerschema voor alle aangekondigde producten:

1. De Nokia X20 is vanaf midden mei verkrijgbaar in België in de kleuren Midnight Sun en Nordic Blue en in de configuratie 8/128GB (uit te breiden tot 512GB) voor een gemiddelde verkoopprijs van € 379.

2. De Nokia X10 is vanaf de eerste helft van juni  verkrijgbaar in België in de kleuren Forest en Snow en in de configuraties 6/64 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van € 299 en 6/128 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van € 349.

3. De Nokia G20 is vanaf de tweede helft van juni verkrijgbaar in België in de kleuren Night en Glacier en in de configuratie 4/64 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van € 169.

4. De Nokia G10 is vanaf de tweede helft van juni verkrijgbaar in België in de kleuren Night en Dusk en in de configuratie 3/32 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van € 139.

5. De Nokia Lite Earbuds (BH-205) zijn vanaf midden juni verkrijgbaar in België in de kleuren Polar Sea en Charcoal voor een gemiddelde verkoopprijs van € 49.

Je merkt dat de C20 en C10 nog niet in dit overzicht staat. HMD Global zal deze toestellen later bij ons uitbrengen omdat de Nokia 1.4 hier nog moet verschijnen en zich in dezelfde prijsklasse bevindt. Een verwachte lanceringsdatum voor de Nokia C20 en C10 is ons nog niet gecommuniceerd. We updaten dit artikel van zodra dit bekend is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business