Reviews

Xiaomi Mi 11 Ultra review: een smartphone uit de toekomst

mi 11 ultra
Voordelen
Hoogtechnologisch
Geweldig primair display
Fantastische camera's
Supersnel opladen
Nadelen
Tweede display voegt weinig waarde toe
MiUI voelt soms onhandig aan
Duur
Aanbevolen prijs: €1199
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de Mi 11 Ultra wil Xiaomi demonstreren hoe voor hen de smartphone van de toekomst eruitziet. Hoe rooskleurig is die toekomst?

Xiaomi lanceerde de Mi 11 Ultra, het duurste model uit de Mi 11 vlaggenschipreeks, eind maart als een demonstratiemodel. Het Chinese technologiebedrijf stopte al haar technologische kennis en expertise in het ontwerpen in wat voor hen de ultieme smartphone hoort te zijn. Daarmee geeft Xiaomi zelf al duidelijk aan dat de Mi 11 Ultra niet op maat voor de doorsnee consument is. Dat toont zich ook al in het peperdure prijskaartje van 1199 euro, waarmee de smartphone zich tussen de allerduurste modellen in de markt parkeert. Toch wilden we graag de kans aangrijpen om eens met de ‘smartphone van de toekomst’ aan de slag te gaan. Dit zijn onze bevindingen.   

Design: een reuze-eiland

We kunnen het niet over de Xiaomi Mi 11 Ultra hebben zonder het over het enorme camera-eiland op de rug te hebben. Ik durf zonder aarzelen te stellen dat dit het grootste camera-eiland is dat ik zelf al in mijn handen vast gehad heb. De triple cameralenzen staren je aan als drie mensenogen wanneer je de smartphone omdraait. Toch zijn zij niet de meeste opvallende feature van het camera-eiland. De reden dat het zich over bijna de volledige breedte van de rug uitstrekt is omdat er een tweede mini-display in zit verwerkt. Hier komen we zo meteen meer in detail op terug. Het grote camera-eiland geeft de Mi 11 Ultra een futuristische look die je wel van dit type smartphone verwacht. Of het mooi of lelijk is dat laat ik in het midden, bijzonder is het zeker wel.

Mi 11 Ultra
Mi 11 Ultra is de belichaming van innovatie.

Twee displays voor de prijs van één

Zoals gezegd is er geen tekort aan schermruimte bij de Mi 11 Ultra. Het hoofddisplay is met 6,81” en een scherm-body ratio van 91% zeker niet te klein. Veel smartphonegebruikers vinden een display van deze omvang niet zo praktisch omdat je het niet vlot met één hand kan bedienen, maar een groot display biedt ook voordelen. Op vlak van specificaties heeft niemand reden tot klagen. De beeldresolutie bedraagt 1440 x 3200 pixels en de verversingsgraad 120Hz. Specificaties die we op dit moment ook wel verwachten van de allerduurste smartphones (al haalt de iPhone 12 niet meer dan 60Hz), maar dat maakt de visuele pret er niet minder op. De verversingsgraad kan je zelf aanpassen via de beeldinstellingen. Het is heel verleidelijk om altijd 120Hz in te schakelen om vlotter te scrollen, maar hou in gedachte dat dit veel vergt van de batterij. 60Hz is voor de meeste toepassingen ook gewoon voldoende. 120Hz zorgt wel voor een enorme meerwaarde als je Netflix streamt of games speelt. Verder heb je nog een heel pallet aan AI-trucs ter beschikking om de beeldkwaliteit kunstmatig op te krikken als je daar nog nood toe zou voelen.

Hoe prachtig het display aan de voorkant is, iedereen heeft het toch over dat mini-display aan de achterkant als ze over de Mi 11 Ultra praten. Het is de feature die de smartphone het meest onderscheidt van andere vlaggenschepen. En dat is jammer voor de Mi 11 Ultra, want laat ik nu niet echt overtuigd zijn van dit tweede display. Je moet er een paar keer op tikken (heel responsief voelt het ook niet aan) om het te activeren en meer als de datum, tijd en batterijniveau zie je er niet op. Het tweede display heeft geen praktische meerwaarde en zit meer in de weg dan dat het goed doet. Innovatie draagt niet altijd bij tot de gebruikservaring. Als dit de technologie van de toekomst is, dan blijf ik liever nog even in het heden.

mi 11 ultra display
Meer display is niet altijd beter.

Processor en batterij

We kijken verder onder de motorkap. De processor die de smartphone aandrijft is de Qualcomm Snapdragon 888 5G. Deze supergeavanceerde processor vind je terug in alle hedendaagse vlaggenschepen. Snapdragon 888 levert je de beste prestaties en stabiele connectiviteit die je van een smartphone kan wensen. De smartphone voegt daar nog eens 12GB intern werkgeheugen aan toe. We merken op dat Galaxy S21 Ultra en Find X3 Pro tot 16GB werkgeheugen gaan. Een verschil dat vooral op papier voelbaar is. Qua opslaggeheugen zet de Mi 11 Ultra zich met 256GB of 512GB wel naast haar concurrenten. Onder de motorkap is de Mi 11 Ultra een echte krachtpatser. Welke opdrachten je de smartphone ook geeft, hij zal ze wel tot een goed einde brengen. Daar kan je van gerust zijn.

Die krachtpatserij trekt de Mi 11 Ultra ook door naar haar batterij. Een flinke batterij van 5000 mAh die op één oplaadbeurt ongeveer twee dagen zou moeten meekunnen bij ‘normaal gebruik’. Om het effectief zo lang uit te houden dien je wel wat instellingen lager te zetten of volledig uit te schakelen, wat het gebruik van bepaalde applicaties dan weer kan beperken. In de instellingen kan je in geval van nood nog de besparende en zelfs ultrabesparende modus aanzetten om er toch nog wat extra minuten batterijduur uit te puren. Wij zijn echter nooit tot dat punt moeten komen. Xiaomi blinkt namelijk uit in oplaadtechnologie. In de doos zit een 67W snellader meegeleverd (de kabel dien je wel zelf te voorzien, gelukkig heeft de Mi 11 Ultra een standaard USB-C poort).

Laadt sneller dan zin schaduw

67W is anno 2021 één van de snelste snellaadstandaarden die al commercieel beschikbaar is. Je laadt je smartphone in minder dan veertig minuten volledig op, en na amper 10 minuten heb je al genoeg batterijsap om de dag door te komen. Dit zijn echt ongeziene laadsnelheden die enkel OPPO kan evenaren. Xiaomi doet het nog net iets straffer aangezien hun vlaggenschipsmartphones even snel draadloos kunnen opladen, waar het bij OPPO nog dubbel zo lang duurt om je smartphone draadloos op te laden. Zo snel kunnen laden is een enorme luxe. Je legt ’s ochtends je smartphone even aan de lader en je hoeft je de rest van de dag geen zorgen te maken.

67W is echter geen record. De Mi 10 Ultra kreeg een oplader van 120W meegeleverd waarmee je in 20-25 minuten je smartphone kon opladen. Uit praktijktests van Android Authority bleek die lader in de praktijk echter ‘slechts’ 80W te halen en de smartphone werd gevaarlijk warm tijdens het laden. Mi 11 Ultra blijft beter beter gekoeld tijdens het laden, dus de oplaadsnelheid terugschroeven lijkt de juiste beslissing.

Software: MiUI 12.5

Minstens even belangrijk als de technische kwaliteiten is het gebruiksgemak van het besturingssysteem. Bij de Mi 11 Ultra heet de software MiUI 12.5, dat Android 11 als basis heeft. Elke fabrikant geeft wel zijn eigen interpretatie aan de Android-schil en legt haar eigen focus. Bij MiUI 12.5 ligt die op snelheid. Omdat elke software anders aanvoelt, kan de overstap van het ene naar het andere Android-merk soms bijna even groot aanvoelen als de overstap tussen iOS en Android. Software moet je liggen. Wie Samsung gewend is, zal Samsung’s OneUI wellicht de beste software vinden terwijl OPPO gebruikers zweren bij ColorOS. Voor MiUI is dat niet anders en de software kreeg bij vroegere modellen vaak veel kritiek. Eens je wat gewend bent geraakt aan hoe MiUI 12.5 in elkaar zit, zal je zeker goede aspecten aan de laatste update ontdekken. Zo zijn er veel mogelijkheid om het menu van je smartphone te personaliseren en de Super Wallpapers voegen roterende 3D-effecten toe aan je achtergrond. Maar MiUI 12.5 veroorzaakt ook veel frustraties. Notificaties die ofwel dubbel binnenkomen ofwel onvindbaar zijn, een overdaad aan vooraf geïnstalleerde Xiaomi-apps, complexe instellingen,… Ik kan verschillende redenen opnoemen waarom MiUI niet snel mijn favoriete Android-schil zal worden.

wallpapers
De Super Wallpapers voegen dynamiek toe aan je interface.

Camera’s

Het laatste punt dat we in deze review bespreken is ook het eerste: het camera-eiland. We haalden het formaat al aan, maar hoe presteren die camera’s? Je krijgt er drie in totaal: een 50MP-hoodcamera, een 48MP-telefotolens en een 48MP-breedhoeklens. Je ziet aan de specificaties dat Xiaomi geen hiërarchie wil uitschijnen tussen haar camera’s. En dat zal je ook merken tijdens het maken van foto’s. Welke camera je ook gebruikt, je foto’s zijn haarscherp zelfs wanneer er minder natuurlijk licht is. Er zijn ook wel wat imperfecties op te merken. Xiaomi slaagt er nog niet in om vervormingen bij de breedhoeklens weg te werken en de 120x digitale zoom is leuk op papier maar nagenoeg onbruikbaar. Tot 10x kan je wel zonder enig kwaliteitsverlies inzoomen. De selfiecamera is ook meer dan behoorlijk en met hulp van het display op de achterkant kan je ook makkelijk selfies nemen met de hoofdcamera. Kijk, is dat tweede display toch niet helemaal nutteloos. Beperk je zeker niet tot fotografie als je een Mi 11 Ultra in je handen hebt. Deze smartphone is ook uitzonderlijk sterk in het maken van video-opnames. Xiaomi biedt heel wat leuke filmeffecten aan die je echt eens moet uitproberen. De eerste keer dat je de camera-app opent voelt het wat overweldigend, maar met wat kunst en oefening maak je zonder voorkennis prachtige beelden.

Xiaomi Mi 11 Ultra: Eindverdict

Xiaomi Mi 11 Ultra is een ode aan de technologie. De smartphone bevat alle hoogtechnologische snufjes en probeert er nieuwe uit te vinden. Dat is op tegenstrijdige wijze de sterkte en de zwakte van de smartphone. In al haar innovatiedrang verliest Xiaomi soms wel eens de balans met gebruiksgemak. Mi 11 Ultra is een smartphone uit de toekomst die nog zoekende is naar zijn plaats in het heden.

mobielreviewsslidersmartphonesxiaomi mi 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken