OPPO Reno6 5G review: altijd goed in beeld
Ongeveer een jaar geleden was de Reno4 de allereerste OPPO-smartphone die ik reviewde. Het toestel wist indruk te maken met zijn uitgebreide en innovatieve camera-functies. Onlangs lanceerde OPPO de opvolger Reno6 (Pro) in België en de nieuwe generatie trekt die lijn door. De Reno6 probeert je omver te blazen met een heel arsenaal aan nieuwe camerafuncties die zich vooral lijken te focussen op video. Zo moet de Reno6 zich onderscheiden van de technisch superieure Find X3 Pro waar hij zich in andere domeinen normaal niet mee kan meten. Slaagt de Reno6 in die opzet? Je leest het hier.
- Lees eerst onze review van de Reno4 Pro nog eens
Leg elke emotie vast
Laten we dan ook ineens maar beginnen met die camera’s. Het camera-eiland van de Reno6 bestaat uit drie lenzen: een 64MP-hoofdcameralens, 8MP-breedhoeklens en 2MP-macrolens (de Reno6 Pro voegt hier nog een 2MP-dieptelens aan toe). De hoofdcamera doet zeker wat hij belooft. Beelden zijn scherp en kleurrijk en dit kan je door het inschakelen van de juiste AI-functies nog wat optrekken. Ook de zoomfuncties zijn meer dan aardig. De breedhoeklens en macrolens springen hier minder in het oog. We zijn zeker niet ontevreden over hoe deze camera’s presteren, maar je mist soms toch wat scherpte in de details en bij de breedhoeklens merk je de gekende vervormingen. Aangezien de Reno6 zich voordoet als een camera-expert, mogen we dus ook wat strenger zijn, vinden we.
Uiteraard moet je eens aan de slag met de nieuwe videofuncties. Een heel leuke is de Bokeh Portrait-modus. Wie vertrouwd is met fotografietermen, weet dat je bokeh-effecten vaak inschakelt voor het maken van portretfoto’s. De achtergrond wordt kunstmatig wazig gemaakt, zodat het camera-object alle aandacht krijgt. AI Color Portrait beoogt hetzelfde doel door de achtergrond rond je object zwart-wit te maken. Reno6 is een van de eerste smartphones die dit effect ook naar video brengt. De Ultra Steady Video-modus wordt nu ook uitgebreid met een Focus Tracking om beweging nog beter te kunnen capteren.
Het klinkt allemaal overweldigend en zo kan het bij het eerste gebruik van Reno6 ook aanvoelen. Ik moest ook even zoeken hoe ik al die instellingen kon inschakelen en goed benutten. Eens je het onder de knie hebt, maak je prachtige video’s. Omdat de OPPO Reno al een geweldige nachtfilter had voor foto en video, komen al deze effecten ook ’s nachts goed tot hun recht. Leef je dus maar creatief uit!
Glow in the dark
OPPO weet vaak wel uit te pakken met een mooie afwerking voor haar smartphones, en daar zijn ze met de Reno6 opnieuw in geslaagd. De Reno6 heeft een glinsterende schijn als je hem in het licht houdt en bij het zwarte model dat ik getest heb komt dit zeer mooi tot uiting. De camerabobbel zit deze keer wat subtieler verwerkt in de rug.
Ook opvallend zijn de hoekige vormen die veel mensen aan een iPhone 12 doen denken. Door dit ontwerp ligt de Reno6 toch wat anders in de hand dan de Reno4 of Reno6 Pro, die meer gebogen hoeken hebben. De smartphone is een klein beetje zwaarder en vooral dikker. Dat kan het moeilijker maken om met één hand alle hoeken van het display te bereiken, dat met 6,4” nochtans niet overdreven groot is. Een kleine praktische zorg, maar verder imponeert de OPPO Reno opnieuw met het design.
Overige prestaties
OPPO Reno6 presteert over het algemeen zoals een smartphone die 400 euro kost moet presteren, maar er zijn toch enkele beperkingen die we moeten aanhalen. Te beginnen met het display. Een resolutie van 1080 x 2400 pixels en een verversingsgraad van 90Hz zijn aanvaardbaar, maar ook niet bijzonder. Er is echter geen displayupgrade doorgevoerd ten aanzien van de Reno4 en dat is toch een kleine teleurstelling. Zeker omdat OPPO’s A-budgetmodellen inmiddels ook een verversingsgraad van 90Hz hebben.
Voor de processor is de keuze gevallen op de MediaTek Dimensity 900. Deze processor mag dan wel iets beter zijn dat de MediaTek Dimensity 720 die we in de budgetsmartphones van OPPO zien, maar er zijn voldoende middenklassers te bedenken die beter presteren. De OnePlus Nord 2 bijvoorbeeld, heeft de MediaTek Dimensity 1200 en die smartphone kost toch 100 euro minder dan de Reno6.
De batterij is met een capaciteit van 4.300mAh ook niet de meest krachtige op de markt, maar kan normaal gezien wel zonder problemen het einde van de dag halen. Kom je toch in de problemen, kan je gelukkig altijd rekenen op OPPO’s snellaadtechnologie. In slechts een half uurtje laad je de batterij weer helemaal op.
Op vlak van software is er niet heel veel te bespreken. Net als de Reno4 draait de Reno6 nog op ColorOS 11/Android 11. ColorOS 11 is een zeer gebruiksvriendelijke software maar het is afwachten tot OPPO de update naar Android 12 kan uitrollen. Dat zal heel misschien dit jaar nog net gebeuren, al voorspellen we dat de upgrade voor de Reno6 pas in het eerste kwartaal van 2022 zal komen.
OPPO Reno6: eindverdict
Ben je een echte cinefiel, dan zal je met de Reno6 de pret niet op kunnen. Het ontdekken en uitproberen van de nieuwe videofuncties is een leuke ontdekkingstocht. Maar buiten de nieuwe camerafuncties is de Reno6 maar een kleine upgrade in vergelijking met de Reno4 (Pro). Op gebied van technische specificaties is de smartphone er niet op vooruitgegaan. In de technologiesector is stilstaan gelijk aan achteruitgaan.