Kobo Sage review: Alles-in-één e-reader
Kobo Sage
Kobo heeft een breed aanbod aan e-readers, van de grote 10-inch Kobo Elipsa tot de meer budgetvriendelijk Kobo Nia. Allemaal hebben ze hun sterke punten, maar geen enkel model deed het allemaal tot de introductie van de nieuwe Kobo Sage (en Libra 2). Deze e-reader combineert een helder 8-inch HD flush E Ink 1200 niet-blinkend scherm met ondersteuning voor bluetooth, waardoor je met de Kobo Stylus notities kan nemen en ook audioboeken kan beluisteren. Een nuttige toevoeging of extra kost? Wij zochten het uit.
Ontwerp
Bij het unboxen merk je meteen al dat de Kobo Sage een high-end e-reader is. Met zijn 241 gram ligt hij goed in de hand en vonden we hem niet te zwaar, al zien we wel hoe gebruikers met kleine handen na een tijdje last zouden kunnen krijgen van vermoeidheid. De optionele Power Cover zal hier nog wat gewicht aan toevoegen in ruil voor extra batterijduur en zijn functionaliteit als sleep cover, zodat je niet langer de aan/uit-knop aan de achterkant hoeft te gebruiken.
Aan de zijkant vinden we een usb-c-poort om de e-reader op te laden. Leuk dat deze daar zit en niet onderaan zoals bij smartphones, dat maakt lezen en opladen net wat makkelijker. Wat de voorkant van de Sage betreft bestaat het display uit één vlak oppervlak. Er zijn dus geen randen naast het leesoppervlak die mogelijk voor schaduwen zouden kunnen zorgen. De schermranden zijn groter dan we gewend zijn bij smartphones en tablets, maar ook nodig om de e-reader in alle richtingen te kunnen gebruiken. Eén zijde is breder, wat het geheel makkelijk maakt om vast te nemen, en heeft twee fysieke knoppen om van pagina te wisselen. Veel e-readers maken hier komaf mee en stappen over op swipe-gebaren, maar wij houden wel van de tactische feedback. Bovendien vermindert het de hoeveelheid vingerafdrukken op het scherm en dat is nodig, want de Kobo Sage is zeer vingerafdruk gevoelig.
Handig is dat de Kobo Sage waterbestendig is tot op twee meter diepte en dat voor een maximum van 60 minuten. Mors je dan toch eens een kop koffie, dan volstaat het om hem even af te spoelen. Bovendien kan je ook rustig aan het zwembad lezen zonder je zorgen te hoeven maken over gespetter.
Gebruikservaring
Wat de leeservaring betreft introduceert Kobo niet meteen iets innovatiefs. Het e-ink display is duidelijk leesbaar met een maximale helderheid die meer dan voldoende is en een brede waaier kleurtemperaturen van warm tot koud. Wisselen tussen pagina’s en het aanpassen van de oriëntatie van de e-reader gebeurt snel dankzij de nieuwe quad core 1,8 Ghz processor. Uiteraard kan je ook het lettertype aanpassen of vergroten en eBooks zijn makkelijk binnen te halen via wifi met een Kobo Plus-abonnement.
De Kobo Stylus voegt echter een nieuwe dimensie toe en laat je makkelijk aantekeningen maken of zaken markeren tijdens het lezen. De snelheid is niet vergelijkbaar met die van een Apple Pencil op een iPad, maar net voldoende om niet storend te zijn. Teken je liever niet in je boeken, dan kan je ook de notitie-app gebruiken. Hierin kan je handgeschreven nota’s omzetten naar getypte tekst, wat zelfs met ons lelijke geschrift goed leek te gaan. Je kan ook diagrammen toevoegen zodat je nooit echt iets mist tegenover een blad papier. Handig ook is dat je alles kan synchroniseren met Dropbox. Zo wordt de moeite van het overzetten via een kabeltje weggenomen. Pocket wordt ook nog steeds ondersteund, zodat je artikels die je via je browser opslaat kan lezen op je e-reader.
Tot slot is er ook nog de ondersteuning voor audioboeken. Verbinden via bluetooth ging prima en de Kobo Sage reageerde voldoende snel bij het drukken op afspelen of pauze. Voort of terugspoelen is iets minder dan op een smartphone of tablet omdat de verversingssnelheid van het scherm uiteraard beperkt is. De audiokwaliteit was prima en de verbinding leek stabiel te blijven.
Audioboeken luisteren op de Kobo Sage (en alle e-readers)
We vroegen ons echter af of we echt nood hebben aan een audioboek-functie op onze e-reader. Het feit dat we een paar draadloze oortjes speciaal voor onze e-reader nodig hebben om niet steeds opnieuw te moeten pairen met onze smartphone ligt aan de oorsprong van deze vraag. Mogelijk had een hoofdtelefoonaansluiting een betere oplossing geweest. Zo kan je voor weinig geld een paar bedrade oortjes aanschaffen of Kobo kon ze zelfs meeleveren met de Sage. Toegegeven, dat brengt natuurlijk ook weer beperkingen met zich mee. Multi-point connectie bluetooth-oortjes aanschaffen kan een andere oplossing zijn.
Tegelijkertijd doet de Kobo-app voor smartphones echter hetzelfde als de Sage op vlak van luisteren, maar dan veel vlotter. Luisteren verbruikt ook veel meer batterij dan lezen en als je 2-3 uur per dag naar audioboeken luistert zal je om de twee dagen moeten opladen. Wij genieten dan liever van een langere leesduur op de Sage en offeren in ruil graag een paar procent batterij van onze smartphone op.
Het formaat speelt tegelijkertijd ook mee in deze discussie, omdat je de Kobo Sage steeds met je mee moet nemen als je van ruimte verwisselt en hij niet even snel in je broekzak past. Een soortgelijk probleem hadden we op de trein: bij het zitten is er geen probleem, maar wandel je nadien naar huis met de Kobo in je rugzak, dan is er geen mogelijkheid om snel van audioboek te wisselen. Het is zeker een plus dat de Kobo Sage de mogelijk heeft, maar voor onze manier van audioboeken consumeren werkt het niet helemaal.
Eindoordeel Kobo Sage
De Kobo Sage is een e-reader van het hoogste niveau, zoveel is zeker. Hij ligt goed in de hand en het e-ink display voldoet aan alle verwachtingen. Notities nemen gaat vlot met de Kobo Stylus en er is zelfs een ingebouwd (offline) woordenboek voorzien. Audioboeken luisteren kan ook, al twijfelen we wat aan de efficiënte ten opzicht van onze smartphone.