Reviews

Review Kobo Nia: Wel of Ni(a)?

Kobo Nia
Voordelen
doet wat je van een e-reader verwacht
Nadelen
Mist USB-C
Trage werking
Mocht goedkoper
Aanbevolen prijs: €99,99 euro
Waar te koop?
Totaalscore 7
Kies je voor een e-reader, dan gaat het nogal vaak tussen een Amazon Kindle en Kobo Nia. In onze contreien heeft Kobo enkele voordelen, met name de samenwerking met Bol.com. Wordt de Kobo Nia jouw eerste Kobo e-reader?

De Kobo Nia is een e-reader uit de budgetklasse, maar hij bevat alles wat je van een e-reader verwacht. Een degelijk 6-inch display, achtergrondverlichting, 8GB intern geheugen, wifi, een batterij die je weken verder brengt en uiteraard de aangename software van Kobo. Wat moet je dan missen? Voornamelijk een hogere beeldresolutie en een snellere werking van het apparaat.

Eerste indruk

Mijn vorige e-reader was een basic Amazon Kindle en daar is de Kobo Nia nog het best mee te vergelijken. Dat betekent dat je enkel een powertoets vindt en een aansluiting. De powertoets is behoorlijk vervelend om in te drukken omdat hij zo diep zit, maar dat heeft als bijkomende voordeel dat de e-reader niet per ongeluk geactiveerd zal worden in je tas. Qua aansluiting is er echter geen excuus. Het betreft namelijk een Micro-USB-aansluiting. In een tijd waar USB-C de standaard is, is het absoluut zonde dat een nieuw apparaat nog met een verouderde USB-aansluiting wordt uitgebracht. Daarmee is ook alles gezegd over het uiterlijk van de Nia. Het is niets meer (maar ook niets minder) dan wat je van een basic e-reader verwacht.

Werking

Even opstarten, verbinden met het internet, een update uitvoeren en je bent klaar om te lezen. Op het startscherm word je begroet met de boeken waarmee je bezig bent, een knop die naar je volledige collectie leidt en een knop die je naar de winkel brengt. Boeken kopen doe je rechtstreeks via Kobo of via Bol.com door je accounts te linken. Kobo blijft ook actief inzetten op hun Kobo Plus abonnementsmodel waarmee je onbeperkt boeken kan lezen, dus in de software zijn er ook heel wat verwijzingen verwerkt naar Kobo Plus.

Tijdens het lezen kan je terugvallen op enkele interessante instellingen om het lezen aangenamer te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanpassen van de helderheid, een ander lettertype kiezen, de lettergrootte, regelafstand en marges aanpassen en kiezen welke informatie je in de koptekst en voettekst wil (zoals het aantal resterende pagina’s). Let wel dat je bij dit apparaat niet de kleurtemperatuur kan instellen. Tegenwoordig is er veel te doen rond het “blauwe licht” dat displays uitzenden en hoe nadelig het is voor jouw slaap. Lezen met een nachtlampje is dus nog altijd de beste manier bij de Kobo Nia.

Het display is met zijn 212 ppi wat minder scherp dan zijn duurdere broertjes, maar is absoluut meer dan voldoende. Wat wel duidelijk voelbaar is, is het lagere RAM-geheugen. Met 256MB RAM (half zoveel als wat je vindt in de Kobo Clara HD van 130 euro) voelt de werking van het apparaat beduidend trager aan. Tijdens het lezen merk je daar natuurlijk weinig van, maar het shoppen wordt er wel wat minder plezierig door en wanneer je grote PDF’s wil doornemen wordt het al helemaal lastig.

Resumerend is de Kobo Nia een heel degelijke e-reader voor zijn prijs, maar voor 30 euro meer heb je al de Kobo Clara HD. Een apparaat dat sneller werkt, een hogere beeldresolutie heeft, de mogelijkheid om de kleurtemperatuur in te stellen en over een betere batterij beschikt. De prijs had wat ons betreft nog wat naar beneden gemogen om echt onweerstaanbaar te worden.

Kobo Nia
Afbeelding: Rakuten Kobo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business