BenQ GV30: draagbare cinema
BenQ GV30
Dat BenQ een van de grootste namen is op de beamer-markt moeten we je waarschijnlijk al niet meer vertellen. Ongeacht wat voor soort beamer je zoekt, ze hebben zeker en vast wel eentje in hun assortiment zitten dat je aanspreekt. En voor de gebruikers die op zoek zijn naar een entertainment-beamer die ze overal in huis kunnen plaatsen, of zelfs mee naar vrienden kunnen nemen, is er de GV30.
Deze BenQ GV30 is een mini-beamer die je overal mee naartoe kan nemen. Daarom is het dan ook geen beamer die je zomaar in je woonkamer kan plaatsen ter vervanging van je televisie. Hij bevat een eigen speaker met bas, waardoor je je ook geen zorgen moet maken om audio. Dankzij de interne batterij kan hoe je hem dan ook niet steeds van stroom te voorzien. Wij testten hem voor jou uit, zodat je zelf kan beslissen of hij het waard is.
Lees ook: BenQ V6000 4K review: tv kijken met Uncle BenQ
BenQ GV30: iets voor jou?
Ontwerp
De BenQ GV30 is een compacte projector, en eentje die draagbaarheid hoog in het vaandel heeft. Dat merk je meteen als je hem in je handen krijgt. Met zijn ronde ontwerp heeft hij meer weg van een kaasbol dan een beamer. De beamer meet 12 x 19,6 x 18,5 centimeter en weegt ongeveer 1,6kg, waardoor je geen al te groot gewicht moet verplaatsen. Dankzij het robuuste ontwerp lijkt hij ook wel tegen een stootje te kunnen, wat je niet zo vaak ziet bij een projector.
De beamer is tevens voorzien van een magnetische houder. Deze plaats je gewoon op het oppervlak naar keuze, en de beamer schuift er zo in. Dit stelt je in staat om de beamer in de houder te kantelen, zodat je zonder enige moeite je projectie van je muur kan verschuiven naar je plafond. Bovenaan kan je teven een lus terugvinden waarmee je hem eenvoudig kan oppakken en verplaatsen. Dankzij de magnetische eigenschappen van de houder blijft hij (doorgaans) mooi op zijn plaats.
Aan de rechterzijde kan je onderaan de grille een HDMI- en USB-C-poort vinden. Daarnaast zit een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting en een poort om de oplader in te steken. Onderaan kan je trouwens nog een schroefdraad terugvinden om hem op een statief te monteren. Bovenaan de monitor vind je vier verschillende knoppen terug. De bovenste is de aan/uit-knop, met daaronder de twee volumeknoppen, en helemaal onderaan kan je de Bluetooth-knop terugvinden.
Door het linkse paneel te verwijderen krijg je toegang tot een bijkomende HMDI-poort waar je de bijgeleverde streaming stick in kwijt kan. Hiermee kan je genieten van allerlei online content. Dankzij Android TV kan je met al jouw favoriete streamingapps aan de slag zoals Prime Video, Disney Plus, Apple TV, YouTube en Spotify. Wat ons hier wel opviel, was het ontbreken van een Netflix-app, wat voor grote Netflix-fanaten wel storend kan zijn. Je kan dit oplossen door de beamer met een extern apparaat te verbinden dat dit wel kan afspelen.
Beeldkwaliteit
Met een maximale resolutie van 720p is de BenQ GV30 niet de scherpste beamer die je in huis kan halen. De projector slaagt er wel in om de ondertitels steeds van voldoende scherpte te voorzien, zodat je altijd kan volgen. De 30-bit kleuren lijken ook niet altijd tot hun recht te komen, tenzij alles voldoende donker is. Ook het 100.000:1-contrast voelt wat aan de zachte kant aan, waardoor donkere beelden al snel een papje worden. De beamer levert tevens slechts 300 ANSI lumen, waardoor de maximale helderheid toch vrij beperkt is. Dit lijkt allemaal niet in het voordeel van de beamer te spreken, maar kan je doorgaans oplossen met een eenvoudige stap: zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk licht in je kamer hebt.
De beamer komt met een autofocus-functie die doorgaans zeer mooie resultaten geeft. Dit zorgt ervoor dat je zonder problemen de projector van je muur op je plafond kan richten, en hij zal het beelden zelf scherpstellen voor de beste beelden.
De BenQ GV30 levert tevens mooie audioprestaties. Met de twee 4W tweeters en een 8W woofer krijg je natuurlijk geen hoogkwalitatieve audio, maar gezien de draagbaarheid van de beamer is dat ook niet de bedoeling. Hoe dan ook zal je kamer steeds voldoende gevuld zijn met goed verstaanbaar geluid. Als dit toch niet voldoende is, dan kan je hem dankzij de 3,5mm audiojack verbinden met externe speakers die misschien meer jouw ding zijn.
De batterij hield het bij ons gemiddeld 2 uur en half uit. Dat is wat gemiddeld voor dit soort beamers. Hiermee is hij ideaal om eens af en toe een aflevering van je favoriete serie op je muur te projecteren bij vrienden. Ook een gemiddelde film kan hij perfect aan zonder zeuren. Als je echter naar een Lord of the Rings-film wilt kijken, dan neem je toch maar best een oplader bij de hand. Er zijn eco-standen beschikbaar om de batterijduur te verlengen, maar deze zullen een impact hebben op de helderheid. Je zal dus in een volledig donkere ruimte moeten zitten om daar zo weinig mogelijk van te merken.
Conclusie
De BenQ GV30 is een compacte projector die je thuis eenvoudig kan gebruiken om van je favoriete content te genieten, of je kan hem zo inpakken en mee naar vrienden nemen om samen naar een film of serie te kijken. Om alles in de compacte behuizing te krijgen, moesten er natuurlijk wel enkele compromissen worden gemaakt. Zo zal je om te beginnen je content tegen maximaal 720p kunnen bekijken. In de meeste gevallen zal je niet teveel eisen stellen van je beamer, maar voor mensen die op zoek zijn naar iets meer kwaliteit is dit wel een afknapper. Vanwege de gebrekkige helderheid van de beamer zal je tevens enkel in donkere kamers de best mogelijke beelden krijgen.
We moeten hier ook wel eerlijk zijn en stellen dat deze beamer ook niet ontworpen is om je de beste beeldkwaliteit te voorzien. De focus ligt volledig op draagbaarheid, en daar blinkt hij dan ook helemaal in uit. Er zijn weinig projectoren die je dit soort gebruiksgemak zullen geven. De GV30 komt met een prijskaartje van 599 euro, waardoor het niet de goedkoopste is die je kan vinden. Als je het plezier dat hij jou, je gezien en vrienden levert mee in rekening brengt, dan zal je dit makkelijk over het hoofd zullen zien.