Reviews

BenQ V6000 4K review: tv kijken met Uncle BenQ

BenQ V6000
Voordelen
Knap design
Ingebouwde automatische oogbescherming
Ingebouwde 'soundbar'
Nadelen
Erg prijzig
Neemt veel plaats in beslag
Enkel voor grote ruimtes, muren en tv-meubels
Aanbevolen prijs: €3999
Waar te koop?
Totaalscore 9
Het hoeft niet altijd een tv te zijn. BenQ is specialist in beamers, dat wisten we al. Hoe zit het met hun nieuwste 4K-model, de V6000?

BenQ is een doorgewinterde beamerspecialist. Van klein tot groot, het merk biedt al jaren een uitgebreid gamma aan beamers voor particulieren en ondernemingen. Met de komst van 4K-displays konden beamers natuurlijk niet achterblijven. Mensen verkiezen ook steeds vaker een beamer die niet in het midden van de kamer moet staan. Een short throw beamer kan voor veel mensen de ideale oplossing zijn: een korte afstand tot de muur en je beamer palmt niet het midden van de kamer of het hele plafond in.

De bedoeling van BenQ is om een beamer te bouwen die jouw tv volledig kan vervangen. Ook als je een gamer of fervent Netflixer bent. Het bedrijf noemt de V6000 daarom een ultra short throw beamer. Het grote voordeel is dat je een enorm scherm creëert in je woonkamer wanneer je dat zelf wil. Een tv is namelijk maar een lelijk meubel en past zelden bij de rest van je interieur.

V6000: Design

Vergelijk je tv maar eens met het design van deze V6000. Vooraan werd de beamer afgewerkt met een matgrijze stof waar de speaker achter zit. Het geeft het toestel zeg maar een huiselijk gevoel waar we zelf wel fan van zijn. Langs de zijkanten zitten de koeling die een soort V-vorm heeft. Onderaan zitten grote grijze toppen die de beamer op zijn plaats moeten houden en waarmee je de V6000 hoger/lager kan plaatsen. Het zal je misschien al wel opgevallen zijn, maar door het minimalistische design is deze beamer niet erg opvallend en toch het middelpunt van je woonkamer. Het verschil met je tv? Je beslist zelf wanneer je het grote scherm nodig hebt en wanneer niet.

Aan de bovenkant zit rechts een aan-uitknop. Persoonlijk vonden we het onhandig dat we twee keer op de knop moesten duwen om het toestel in- of uit te schakelen. Vermoedelijk een beveiliging waarmee BenQ wil vermijden dat je hem per ongeluk afzet, maar niet altijd even handig, vinden we. Nog aan de bovenkant vinden we een automatische afdekklep terug. Wanneer je de beamer in- of uitschakelt gaat de klep open of toe. Zo komt de lens en de bewegingssensor tevoorschijn. Het grote voordeel van deze automatische afdekklep? Je krijgt een pak minder stof op je lens en ze wordt minder blootgesteld aan de buitenkant wanneer je de beamer niet gebruikt. Aan weerszijden van de lens zitten twee sensoren. Die moeten ervoor zorgen dat de lens uitgeschakeld wordt wanneer je bijvoorbeeld voor of over de beamer gaat hangen. Het is een soort ingebouwde oogprotectie, heel handig, ook als je kleinere kinderen hebt rondlopen. Tot slot vinden we aan de achterkant en zijkant van de V6000 één USB type A, tweemaal HDMI 2.0, één USB 3.0 type A, een VGA-poort en één audio output.

Specificaties & technologie

We hadden het al eens vermeld, vooraan in de beamer zitten achter de grijze stof twee luidsprekers. Beide speakers zijn ontwikkeld door treVolo en geven in totaal 10 watt aan frontkanaalgeluid. Het gaat hier dus niet om een volwaardige soundbar of iets dergelijks. treVolo is het audiomerk van BenqQ en is  op zichzelf een goed merk. De speakers zijn dan ook een stuk beter dan die van de gemiddelde tv, maar als je echt fan bent van warm en diep geluid, raden we wel aan om over te schakelen op een externe beamer.

Een leuke tool die BenQ meeleverde met de V6000 is een geïntegreerde meettool waarmee je de ideale schermafmetingen kan opmeten. Mocht de beamer bijvoorbeeld door omstandigheden van zijn plaats geraken, dan kan je hem met de twee metertjes aan iedere kant weer perfect op zijn plaats zetten. Een pluspunt waar we echt fan van zijn.

Qua technologie voorziet de V6000 een laserlens met een lichtopbrengst van 3000 ANSI lumen. Die lens maakt het mogelijk om zowel overdag als ’s avonds tv te kijken op je muur. Je hoeft dus geen gordijnen te sluiten als de zon schijnt. Een van de grotere voordelen van deze laserlens is bovendien de lange levensduur. BenQ claimt een levensduur van 20.000 actieve uren waarmee je dan nog eens een ijzersterke (4K) beeldkwaliteit op je muur tovert. Daarover gesproken, in totaal gaat het om 8,3 miljoen pixels in 4K UHD als je de juiste beelden hebt. Krachtige 4K-kwaliteit zorgt ervoor dat je nagenoeg over je hele muur dezelfde scherpe kwaliteit kan behouden. Een tweede pluspunt waar we echt fan van zijn.

De HDR-functie (HDR10) in combinatie met de CinematicColor-technologie van BenQ zijn ook duidelijk beter dan de gemiddelde gewone beamer. Natuurlijk is dit een laserlens met veel meer kracht. Toch valt het redelijk snel op hoe goed de kleuren op je muur tot stand komen. Onze muur heeft een zachtgrijze kleur en toch kon de V6000 prachtige beelden toveren. Als je dus een pure witte muur hebt moet je echt niet twijfelen.

BenQ V6000
Inclusief oogbescherming, ook voor de allerkleinsten.

De V6000 in je living

Wie deze premium 4K laserbeamer in zijn living zet, gaat tevreden zijn. Al is er ook een redelijk groot (letterlijk) nadeel aan de V6000: de afmetingen. Je hebt meer dan een gemiddeld tv-meubel nodig om de V6000 te doen passen. Het toestel is 50 cm breed, 38,8 cm diep en 15,7 cm hoog. Dat maakt deze 4K-beamer een stuk groter dan de gemiddelde ‘gewone’ projector. Natuurlijk heeft die ultra short distance best veel geavanceerd technologie nodig, die moet je ergens kwijt kunnen. Ook de treVolo speakers vooraan maken de V6000 groter dan gemiddeld. Wie dus een grote living heeft zal ook automatisch een groter tv-meubel hebben staan. Tip: meet eerst je meubel en bekijk de mogelijkheden bij BenQ als je deze aankoop overweegt. Het toestel is dus best wel het middelpunt van je living, maar onopvallend, en daar houden we van. Als je de V6000 bijvoorbeeld in het wit neemt en combineert op een wit tv-meubel, zal hij nauwelijks opvallen.

BenQ V6000
Heb je graag diep en warm geluid? Kies dan voor een externe soundbar.

Iets voor jou?

Maar is het nu de moeite om 3.999 euro uit te geven aan een projector om tv te kunnen kijken? Als je houdt van haarscherp beeld op een groot scherm en je tv als een lelijk meubel beschouwt, is het de moeite om deze aankoop te overwegen. De V6000 is immers een aanvulling op je interieur en geen toestel dat al je moeite teniet doet. Toch is het ook belangrijk om na te gaan of deze grote beamer op je meubel past en of je living groot genoeg is. Hoe kleiner de kamer, hoe meer hij natuurlijk naar voren komt. De technologie is er en ze werkt. Ze kost helaas alleen nog veel geld. Vermoedelijk gaan ultra short throw-projectoren de komende jaren nog stukken goedkoper worden. Maar voor een early adopter als de Clickx-lezer is deze BenQ V6000 echt wel het overwegen waard. Daarom geven we deze projector 9/10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business