Surface Pro 8 review: de beste 2-1
Microsoft Surface Pro 8 - i5/8 GB/128 GB (Platinum)
De Surface Pro 8 brengt de grootste verandering aan de line-up van de Surface Pro sinds jaren. Bovendien geniet het apparaat van verbeterde prestaties. Het is nog altijd erg herkenbaar als onderdeel van Microsofts reeks aan Windows-tablets, maar voelt aan als een nieuwe generatie. De Surface Pro 8 is helemaal klaar voor het besturingssysteem Windows 11.
Microsoft heeft het verouderde ontwerp van zijn tablets volledig gemoderniseerd met dunnere, afgeronde randen en de snelste hardware die ooit in een Windows-tablet is gevonden. De poorten zijn ook veranderd. Hoewel we het ontbreken van een aantal legacy-poorten betreuren, is Microsoft eindelijk met de tijd meegegaan, inclusief Thunderbolt 4-poorten.
Hoewel dit de beste Surface Pro in jaren is, is het ook de duurste. Deze keer begint de adviesprijs bij 1.179 euro. Dat is een stuk duurder dan de Surface Pro 7 die bij lancering vanaf 899 euro verkrijgbaar was.
De prijsstijging brengt broodnodige verbeteringen met zich mee, maar het maakt de tablet lastiger in de markt te zetten, vooral gezien het feit dat de Surface Pro 8 nog steeds niet wordt geleverd met de Type Cover in de doos. Het is in elk geval voor het eerst dat Microsoft een echte concurrent van de iPad Pro heeft sinds de tablet van Apple zijn grote make-over kreeg.
Surface Pro 8 review (2022)
Design
De Surface Pro-reeks stagneerde op het gebied van design wat in de afgelopen jaren. Zowel de Surface Pro 6 als Surface Pro 7 waren enkel specificatie-updates van de Surface Pro uit 2017. Dit is niet per se een slechte zaak, want vier jaar geleden was de Surface Pro nog een vrij nieuw apparaat. Maar nu heeft de Surface Pro 8 eindelijk het broodnodige ingrijpende herontwerp gekregen.
De makkelijkste verandering die is op te merken is de nieuwe kleur grafiet, die er ongelofelijk goed uitziet. Hoewel het lijkt alsof Microsoft zich de afgelopen jaren heeft gericht op lichtere tinten voor zijn apparaten, zien de donkere kleuren in de line-up van dit jaar er sterk uit.
De behuizing is verfijnd, met meer afgeronde randen, die een stuk comfortabeler zijn om gedurende lange tijd vast te houden, ten opzichte van de platte randen met scherpere hoeken.
De schermranden zijn kleiner dan ooit, waardoor de Surface Pro 8 eruitziet als een geheel nieuw apparaat, in plaats van een overblijfsel uit het begin van de jaren 2010. Hierdoor lijkt het scherm veel groter en ziet het apparaat er meer premium uit. Dat is mooi, aangezien het apparaat ook duurder dan ooit is.
11 procent groter
De kleinere randen zorgen overigens ook voor een 11 procent groter scherm. De Surface Pro 8 heeft nu een 13 inch PixelSense-display met een resolutie van 2.880 x 1.920 pixels. Dat ligt precies in het midden van 1.440p en 4K, maar het 13 inch scherm is absoluut prachtig te noemen.
Wat het display nog beter maakt, is dat het naast het grotere formaat ook een verversingssnelheid van 120Hz heeft. Dit is absoluut geen gaming-apparaat, maar als je eenmaal een scherm met hoge beeldverversing hebt gebruikt, wil je niet meer terug.
Het scherm is standaard geconfigureerd op 60Hz. Dit is voornamelijk om de levensduur van de batterij te verlengen, maar je kunt 120Hz op elk moment inschakelen via de weergave-instellingen.
Het display van de Surface Pro 8 bereikt 103 procent van het sRGB-spectrum en heeft het een piekhelderheid van 467 nits. Alles wat we op dit apparaat hebben gekeken, zoals de kleurrijke Netflix-hit Squid Game, ziet er ongelofelijk goed uit.
Dit is erg belangrijk voor een apparaat als de Surface Pro 8, omdat deze reeks vooral populair is bij creatievelingen die grote kleurnauwkeurigheid nodig hebben voor hun werkzaamheden. Het is daarnaast een bonus dat films en series er ook geweldig uitzien.
De geluidskwaliteit is niet zo goed als wat de Surface Pro 8 visueel biedt, maar het is verre van slecht. De hoge tonen klinken perfect helder, maar de baslijn gaat regelmatig een beetje verloren op de achtergrond. Je bent waarschijnlijk beter af met een koptelefoon.
Typen maar
Normaliter koppelt Microsoft de lancering van een nieuwe Surface Pro aan een nieuwe reeks Surface-accessoires, zoals een nieuwe pen en Type Cover. Dit keer houdt Microsoft echter vast aan dezelfde Type Cover die werd gelanceerd met de Surface Pro X. De Type Cover wordt echter nog altijd niet bij het apparaat geleverd, maar dien je los aan te schaffen.
Microsoft heeft eindelijk de poorten gewijzigd. Jarenlang weigerde het bedrijf Thunderbolt te gebruiken vanwege bezorgdheid over de veiligheid. Microsoft is toch overstag gegaan, want de Surface Pro 8 beschikt over volledige ondersteuning voor Thunderbolt 4. Dit betekent dat er eindelijk een nieuwe wereld van accessoires en randapparatuur opengaat voor de Surface Pro 8, inclusief externe grafische kaarten.
Poorten
De Surface Pro 4 heeft twee Thunderbolt 4-poorten, een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en een Surface Connect-poort. Het apparaat neemt echter wel afscheid van de USB 3.0 Type-A-poort die de Surface Pro 7 had.
Prestaties
Microsoft heeft blijkbaar veel moeite gestoken in het opnieuw ontwerpen van de binnenkant van de Surface Pro 8. Dit stelt het bedrijf in staat om de processor te configureren met een hogere TDP dan eerdere versies van het apparaat, waardoor deze is verhoogd tot 23W in plaats van de 15W van de Surface Pro 7-processor.
Het biedt geen verschil van dag en nacht, maar door de snellere Tiger Lake-processor is de prestatieverbetering volgens Microsoft twee keer zo groot. Dat is een vrij gewaagde bewering, vooral aangezien de Surface Pro 8 hierin wat tekort schiet. Dat betekent niet dat het apparaat niet sneller is. Sterker nog, in Cinebench R15 is de Surface Pro 8 bijna 50 procent rapper dan de Surface Pro 7, wat een behoorlijk ongelofelijke stijging is . Het verschil is niet zo groot in GeekBench 4, maar het is nog steeds merkbaar sneller.
Surface Pro 8 versus Laptop Studio
Wat echter nog indrukwekkender is, is hoe de Surface Pro 8 het doet ten opzichte van zijn grote broer, de Surface Laptop Studio. De tablet is slechts 12 procent langzamer dan Microsofts ‘creatieve workstation’ in Cinebench en slechts 5 procent langzamer in GeekBench. Dit alles ondanks het feit dat de Surface Pro 8 de helft zo dik is als de Laptop Studio en bijna de helft van het gewicht bedraagt.
De Surface Pro 8 kan niet concurreren als het op graphics aankomt, omdat hij de geïntegreerde Xe-graphics gebruikt in plaats van de speciale Nvidia RTX A2000. Als je echter alleen sterke CPU-prestaties nodig hebt, is er vrijwel geen reden om voor de Surface Laptop Studio te kiezen in plaats van de Surface Go 8.
Batterijduur
Een van de grootste minpunten in de Surface Pro 7 was de levensduur van de batterij, die het een schamele 3 uur en 12 minuten volhield in de batterijtest van PCMark 8. We zijn sindsdien overgestapt naar PCMark 10, maar de Surface Pro 8 weet de score te overtreffen met een degelijke 8 uur en 15 minuten. Het is dus een apparaat dat je de hele dag kunt gebruiken zonder dat je een oplader nodig hebt.
Dit is waarschijnlijk grotendeels te danken aan het besluit van Microsoft om vast te houden aan het Intel Evo-programma en om de standaard verversingssnelheid van het scherm te beperken tot 60Hz. Gezien de draagbaarheid van de Surface Pro 8, is het fijn om te weten dat de batterij niet binnen een paar uur leeg raakt. Je hoeft dus niet altijd de oplader bij de hand te hebben.
De cijfers zijn iets minder indrukwekkend in onze filmtest, waar de Surface Pro 8 slechts 6 uur en 32 minuten meegaat. Nog altijd kun je dan flink wat afleveringen op Netflix bingen.
Webcam en microfoon
Tenzij je onder een steen hebt geleefd, heb je waarschijnlijk door dat videogesprekken tegenwoordig belangrijker zijn dan ooit. Het hebben van een laptop of tablet met een fatsoenlijke webcam is een uitkomst. Gelukkig heeft de Surface Pro 8 een van de beste webcams die we ooit in een mobiel apparaat hebben gebruikt.
In alle videogesprekken die we met het apparaat hebben gehouden, zowel voor werk als voor chats met vrienden en geliefden, hebben we geen last ondervonden van enige vorm van vervorming en ook geen problemen gehad met de focus. De camera aan de voorzijde is bovendien compatibel met Windows Hello, waardoor je ermee kunt inloggen.
Omdat de Surface Pro 8 een tablet is, heeft het apparaat natuurlijk ook een camera aan de achterkant. De resultaten zijn prima. Het is niet zo goed als de camera van je telefoon, maar goed genoeg als je een snelle foto van een huisdier wil maken en je je telefoon niet bij de hand hebt.
De microfoon is daarnaast fantastisch. Onze stem komt helder en duidelijk over zonder vervorming. Het apparaat doet bovendien geweldig werk bij het wegfilteren van achtergrondgeluid, dus je hoeft niet eens een koptelefoon te gebruiken tijdens videogesprekken.
Is de Surface Pro 8 iets voor jou?
Nu Windows 11 er is, zullen er een hoop nieuwe apparaten verschijnen met het nieuwe besturingssysteem. Geen van deze apparaten zal zo’n pure ervaring bieden als de dit model. Het is dé manier waarop het besturingssysteem van Microsoft is bedoeld. Er zijn veel 2-in-1-laptops verkrijgbaar, maar dit is echt de beste versie van een Windows-tablet die kan veranderen in een laptop, vooral als je het apparaat combineert met de Type Cover.
De Type Cover en Surface Pen zijn essentieel voor de Surface Pro 8-ervaring, maar ze kosten honderden euro’s extra, bovenop de al hoge prijs van de tablet. Hier moet je dus wel rekening mee houden bij aankoop. En hoewel de Type Cover uiterst comfortabel is om op te typen, is de Surface Pro 8 niet het meest geschikte apparaat om op schoot te gebruiken.