Reviews

Surface Go 3 review: Voor niemand voldoende

Surface Go 3 Microsoft
Voordelen
Goedkope toegang tot Windows 11
Uitstekende webcam
Nadelen
4GB RAM is niet toekomstbestendig
Dikke schermranden
Type Cover apart aan te schaffen
Teleurstellende batterijduur
Aanbevolen prijs: €429
Waar te koop?

Microsoft Surface Go 3 64 GB 26,7 cm (10.5") Intel® Pentium® Gold 4 GB Wi-Fi 6 (802.11ax) Windows 11 Home in S mode Platina

Totaalscore 6
De Surface Go 3 van Microsoft is het meest betaalbare Surface product ooit, maar door de beperkte prestaties, korte batterijduur en enorme bezels wordt al snel duidelijk waarom.

Met de Surface Go 3 wil Microsoft zijn line-up van Windows tablets en laptops ook naar de budget bewuste consument brengen. Dat is meer dan ooit nodig door thuiswerk, maar niet iedereen wil investeren in een high-end Surface-apparaat. Een compact Windows-toestel daarentegen dat ook als tablet ingezet kan worden zou wel aantrekkelijk moeten zijn en kan zo de concurrentie aan met de iPad Mini. Op papier althans.

De introductieprijs van 429 euro voor het model met 4GB en 64GB opslag dat wij getest hebben, is zeker niet slecht, maar al snel komt het besef dat je er ook nog apart het toetsenbord bij moet kopen, en de Type Cover kost maar liefst 129 euro. Bij Apple betaal je hier ook voor, maar iPads zijn over het algemeen veel beter te gebruiken zonder. Hoor je iemand Windows zeggen, dan hoort daar gewoon een toetsenbord bij. Derde partijen zijn al tot dat besef gekomen, maar Microsoft blijft ze apart aanbieden terwijl de meeste marketing het toestel met cover toont. 

4GB is verder ook niet meteen de hoeveelheid RAM waarmee je het maximale uit Windows kan halen. Het is prima voor een Word-document of even te videobellen, maar open je meer dan vijf tabbladen in Chrome, dan schiet het geheugenverbruik al snel naar meer dan 90 procent. Met 64GB opslag zal je ook niet al te veel moeten installeren. Je kan kiezen voor een model met 8GB RAM en 128GB opslag, maar met een prijs van 599 euro zit je daarmee al in de buurt van de betere budget laptops (en dan rekenen we de prijs van de Type Cover nog niet mee).

Is het dan allemaal slecht? Nee, zeker niet, maar met uiterlijke schoonheid kom je maar zo ver. Zo is het ontwerp van de bovenste plank, zoals we dat van een Surface-apparaat verwachten. De scharnier is stevig en biedt heel wat mogelijkheden. De Type Cover typt even goed als bij de high-end modellen. De webcam is ook van prima kwaliteit en misschien nog wel het beste onderdeel van deze 2-in-1, maar veel multitasken zal je niet doen terwijl je hem gebruikt.

Surface Go 3

Ontwerp en beeldscherm

We haalden al aan dat de Surface Go 3 er zeer goed uitziet. Het apparaat is minder dan een centimeter dik en weegt amper 553 gram zonder de Type Cover. Draagbaar is het dus zeker en het klassieke zilveren Surface-ontwerp met chromen logo op de achterkant ziet er goed uit. Je zou zowaar denken dat het om een high-end model gaat, tot je hem aanzet en de dikke bezels verschijnen. Deze zijn hetzelfde gebleven als bij de Surface Go 2 en schreeuwen anno 2021 “budgettoestel”. Wat ruimte om het toestel als tablet vast te houden is welkom, maar er zijn elegantere oplossingen voor.

Het 10,5-inch display zelf maakt ook niet meteen indruk. Met een resolutie van 1920 x 1280 (1280p) krijg je wel meer dan bij de meeste budgettoestellen, die zich meestal tevreden stellen met 720p. De maximale helderheid is voldoende, maar werk je graag buiten, dan zal 374 nits niet altijd voldoende zijn. Het is ook minder dan de 483 nits van de Go 2. De kleurweergave is naar onze mening prima zolang je niet aan de slag gaat met foto- of videobewerking. De luidsprekers bevinden zich bovenaan het scherm en klinken aardig voor het luisteren naar muziek en het streamen van Netflix of het kijken van een YouTube-video. De volumeknoppen bovenaan komen goed van pas bij al deze activiteiten.

Veel poorten verwacht je niet te vinden bij een toestel van dit formaat en deze beperken zich dan ook tot een usb-c-poort, de Surface Connect oplaadpoort en een hoofdtelefoonaansluiting. Een dongle zal dus zeker nodig zijn voor iedereen die nog accessoires heeft met een USB-A-connectie. 

tablet modus

Specificaties Surface Go 3

Wij testten het instapexemplaar met 4GB RAM, een Intel Core i3-10100Y CPU, Intel UHD Graphics 615 en 64GB opslag. In dit laatste geval gaat het om een eMMC-exemplaar oftewel embedded MultiMediaCard. Deze zijn trager dan de volwaardige SSD van de modellen met 128GB opslag en naast de hoeveelheid RAM een tweede reden om van het basismodel weg te blijven. Tijdens het updaten naar Windows 11 liepen we ook al snel tegen de 55GB gebruikte opslag aan en dat was nog voordat we onze gebruikelijke programma’s installeerden. Na de update hielden we een trieste 22 GB ruimte over. Je bent dus sterk op cloudopslag aangewezen en op dat punt is het beter om gewoon een Chromebook aan te schaffen

Prestaties

Normaal gebruiken we verschillende benchmarktools om de prestaties van een Windows-laptop te testen, maar we merkten al snel dat de CPU en GPU hier weinig zin in hadden. In Cinebench moesten we zo meerdere keren proberen voor we de test succesvol konden starten en schoot het verbruik van beide al snel naar 100 procent. In GeekBench 5 liepen we tegen gelijkaardige beperkingen aan. De resultaten waren dan ook naar verhouding en ongeveer de helft van de laptop met de laagste specs die we dit jaar getest hebben, de ASUS Flip 13 UX363JA.

Studenten halen misschien nog het meeste voordeel uit de Surface Go 3.

Webcam maakt indruk

Waar we wel van onder de indruk zijn is de webcam. Microsoft heeft het voordeel makkelijk hardware te kunnen optimaliseren voor gebruik met Microsoft Teams. We kwamen dan ook prima over tijdens het videobellen, met voldoende detail en een prima kleurweergave. Veel beter dan de uitgewassen look van de meeste budgetlaptops. De ondersteuning voor Windows Hello is een leuke bonus en logt ons verbazend snel in. Ook de microfoon is goed afgesteld en onze stem wordt goed opgepikt, waardoor je jezelf niet hoeft te herhalen. 

Batterijduur

Van een 2-in-1 verwachten we doorgaans een langere batterijduur die in de richting van de gemiddelde iPad gaat, maar daar stelt de Surface Go 3 opnieuw teleur. Ben je enorm zuinig dan gaat de batterij een zestal uur mee, maar begin je te videobellen dan zal dit al snel een pak minder zijn. Met andere woorden niet voldoende voor de hybride werker in 2021. Vreemd, want de Intel Y-chips presteren normaal beter, zeker in een model zonder ventilator en een display met lage resolutie. Het helpt ook niet dat usb-c laden geen mogelijkheid is en je altijd de unieke lader bij je moet hebben. 

Is de Surface Go 3 aan te raden?

We kunnen de Surface Go 3 helaas niet aanraden. De 2-in-1 biedt budgetvriendelijke mobiele toegang tot Windows, maar voldoet niet aan de eisen van de hedendaagse hybride gebruiker. 4 GB RAM-geheugen is simpelweg te weinig voor zelfs de meeste eenvoudige multitasking en het maakt dat je toestel al binnen enkele jaren aan vervanging toe zal zijn. Bovendien stelt de batterijduur teleur waardoor de Surface Go 3 ook onderweg niet echt van pas komt, tenzij het is om snel even je e-mail te checken. Enkel zij die voornamelijk videobellen zullen tevreden zijn, maar naar onze mening is dit geen reden om Surface Go 3 aan te schaffen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business