Reviews

ASUS ZenBook Flip 13 UX363JA review: Prima instapper

Voordelen
Betaalbare ZenBook
Modern design
Voldoende poorten
2-in1-functionaliteit
Nadelen
Geen hoofdtelefoonaansluiting
Aan/uit-knop niet de beste
Geen 11e generatie Intel Core CPU
Aanbevolen prijs: €829
Waar te koop?
Totaalscore 8
De ASUS ZenBook Flip 13 UX363JA is het perfecte toestel voor zij die op zoek zijn naar een draagbare 2-in-1-laptop aan een betaalbare prijs.

Het voorbije jaar hebben we zowat alle verschillende soorten ZenBook getest. Van de innovatieve ZenBook Duo 14 met twee schermen tot de draagbare en krachtige UM425 met AMD-processor en de zakelijke Flip S UX371 met 4K-scherm. Sommige van deze laptops vereisen een aardig budget, maar de ZenBook line-up heeft ook interessante instapmodellen. Deze UX363JA bijvoorbeeld, met een prijskaartje van iets meer dan 800 euro. 

Lage prijs of niet, met de ZenBook Flip 13 krijg je toegang tot heel wat elementen die de high-end ZenBooks zo overtuigend maken. Denk daarbij maar aan het NanoEdge-display en het 360 graden ErgoLift scharnier, de lange batterijduur of het compacte body van slechts 13,9 millimeter dik. 

ASUS ZenBook Flip 13

Draagbaar en vouwbaar

De 2-in-1-functionaliteit van de Flip 13 zal voor velen een punt van overtuiging zijn. Je kan de laptop zo immers snel omvormen tot een tablet en deze dan snel doorgeven aan collega’s. Of je kiest voor de tentstand, die enorm geschikt is als je een apart toetsenbord en muis gebruikt. Wij namen de UX363JA mee op vakantie en vonden voor de volledige 360 graden een praktische toepassing. Het scharnier beweegt vlot terwijl het scherm toch stevig in positie blijft en we twijfelen er niet aan dat het de beloofde 20.000 vouwbewegingen kan halen. 

De ZenBook Flip 13 paste bovendien perfect in onze handbagage, een compacte schoudertas. Met zijn gewicht van slechts 1,3 kilogram en dikte van slechts 13,9 mm merk je er bovendien weinig van en haal je de laptop op elk moment snel boven. Ondanks het dunne formaat heeft ASUS weinig opgegeven op het vlak van inputs en outputs. Links vinden we maar liefst twee Thunderbolt 3-poorten, wat voldoende is voor de lader, een extern dock, of zoals in ons geval een extern (draagbaar) display. HDMI is ook voorzien en rechts vinden we nog een klassieke USB-A-aansluiting. 

Voor onze workflow was dit steeds voldoende, vooral omdat we vertrouwden op een Bluetooth muis en draadloze oortjes. Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt immers, wat voor veel gebruikers toch een gemis zal zijn. ASUS levert een dongle in de doos, maar daarvoor een Thunderbolt 3-aansluiting moeten opgeven is veel gevraagd. De aan/uit-knop mocht wat ons betreft ook beter, want deze is zeer moeilijk in te drukken en het is altijd gokken of je de laptop nu aan hebt gezet of niet. Vervelend, maar geen deal-breaker.

ASUS ZenBook Flip 13

ZenBook Flip 13 heeft vertrouwd ontwerp

Het ontwerp bestaat uit geborsteld aluminium zoals we bij de rest van de ZenBook line-up ook zien. De ventilatie zit voornamelijk onderaan, waardoor je de warmte wel merkt als je de laptop even op je schoot neemt om te werken. Werk je echter op je bureau dan wordt het geheel lichtjes opgetild om zo een goede luchtdoorstroom te garanderen. Bijgevolg heb je bij dagdagelijkse taken dan ook geen last van overdreven warmte of lawaai van de ventilatoren. 

Het chiclet-toetsenbord met 1,4 mm key-travel en achtergrondverlichting typt naar onze mening geweldig. ASUS verspilt hiervoor ook geen ruimte door te kiezen voor het edge-to-edge ontwerp dat we in andere modellen eerder al zagen. Het touchpad is dan weer voldoende groot en van een formaat dat we graag in alle laptops zouden zien. Een geintegreerd numpad in dat touchscreen is helaas niet aanwezig, maar je kan ook niet alle high-end features verwachten. 

ASUS ZenBook Flip 13

Niet alle ASUS-laptops komen tegenwoordig met een webcam, maar in dit geval is er wel een HD-exemplaar aanwezig. De ingebouwde microfoon is voldoende voor gesprekken op Teams of Zoom, maar een aparte headset is natuurlijk nooit een slecht idee. Voor de luidsprekers hoef je het alvast niet te doen, want deze premium exemplaren van harman/kardon doen prima hun werk en stellen niet teleur. 

Display

Wat het display betreft hebben we te maken met een FHD IPS exemplaar met resolutie van 1920×1080 en 100 procent sRGB kleurondersteuning. De screen-to-body ratio is met 80 procent niet de beste, maar de bezels zijn niet overdreven dik. De maximale helderheid is 450 nits, wat helpt bij het werken in goed verlichte omgevingen. De aanwezigheid van een touchscreen maakt natuurlijk een enorm verschil in de tabletmodus en ondersteuning van de ASUS Pen is een leuke extra, al mag je daar ook niet teveel van verwachten. Het gaat niet om een ervaring die gelijk is aan die van een iPad met Apple Pencil. 

laptop

Prestaties

Aan boord vinden we een Intel Core i5-1035G4 processor, Intel Iris Plus graphics, 8GB LPDDR4X geheugen en een 512GB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD. De i5 betekent dat je enigszins beperkt bent in prestaties en programma’s zoals Photoshop of Premiere Pro een uitdaging kunnen zijn. Daarbuiten konden we echter zonder problemen tientallen tabs openen in Chrome en gelijktijdig programma’s zoals Word en Excel openen. Foto’s bewerken in Lightroom was ook net mogelijk. Een 11e generatie Intel CPU had hier natuurlijk wat meer prestaties kunnen leveren, maar met een iets ouder exemplaar kan de prijs natuurlijk wel lager blijven. 

Op het vlak van benchmarks haalden we 1033 single-core en 2516 multi-core prestatie in Cinebench. Vergeleken met de UX371 met 11e generatie i7 is dat respectievelijk 15 en 25 procent minder prestaties, wat zeker binnen verwachting is. De resultaten werden in Geekbench bevestigd. UserBenchmark bewees dan weer wat we al wisten: de ZenBook Flip 13 is niet geschikt voor gaming, maar weet prima zijn mannetje te staan als alledaags werkpaard. 

Batterijduur ASUS ZenBook Flip 13

Een belangrijk aspect om uit te lichten is de batterijduur van de ZenBook Flip 13, want deze is zeker indrukwekkend. ASUS adverteert 16 uur onder optimale omstandigheden, maar dat is natuurlijk moeilijk haalbaar. Toch kom je aardig dicht in de buurt. Persoonlijk kiezen wij meestal voor de maximale schermhelderheid en zo haalden we al snel 7 uur batterij tijdens onze werkdag. Dat is meer dan prima, zeker als je weet dat je in 49 minuten 60 procent kan bijladen en de Flip 13 ook USB-C Easy Charge ondersteunt, waardoor je eender welke lader kan gebruiken om bij te laden. 

Eindoordeel 

Hoewel deze versie van de ZenBook Flip S niet de krachtigste is, levert ASUS wel een totaalpakket af dat nergens teleurstelt. De 2-in-1 functionaliteit is enorm praktisch, je wordt voorzien van voldoende poorten en het edge-to-edge toetsenbord zorgt voor een heerlijke type-ervaring. De extreme draagbaarheid is bovendien de kers op de taart. 

De ZenBook Flip 13 is in verschillende modellen verkrijgbaar bij Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business