ROG Phone 6 review: extreme gaming prestaties
ASUS ROG Phone 5s
De eerste vraag die we ons moeten stellen bij een toestel zoals dit is natuurlijk of je überhaupt nood hebt aan een gaming smartphone. Momenteel zijn er immers fantastische toestellen op de markt te vinden die ook zonder problemen games kunnen draaien. Denk maar aan de Samsung Galaxy S22 Ultra of de OnePlus 10 Pro om er enkele te noemen.
Ontwerp
Het korte antwoord is dat er zeker plaats is op de markt voor een gaming smartphone. Met zijn unieke, futuristische ontwerp ziet hij eruit als een kleine Transformer en hoewel hij altijd een nichepubliek zal aanspreken, is de ROG Phone 6 ideaal voor zij met een hart voor gaming.
De telefoon heeft zachte curves en een zachte, parelachtige achterkant. Daarom voelt hij niet meteen anders aan dan een meer traditionele smartphone. Hij ligt wel wat groter in de hand met zijn 173 x 77 x 10.3 millimeter, maar niet overdreven. Wel is hij met 239 gram een van de zwaardere telefoons op de markt, net onder de iPhone 13 Pro Max. Begin je het ontwerp te bestuderen, dan merk je heel wat meer opvallende eigenschappen, van de RGB-verlichting tot het tweede scherm en het hoekige camera-eiland.
Je zal ook de nodige connectiviteit aantreffen, waaronder een 3,5 millimeter hoofdtelefoonaansluiting en maar liefst twee usb-c-poorten, een traditioneel exemplaar en een aan de zijkant, die gebruikt kan worden voor het aansluiten van accessoires, zoals de ROG Aeroactive Cooler, of het makkelijk opladen tijdens het gamen. Een screenprotector komt niet meegeleverd, maar je kan wel een glazen exemplaar kopen van Republic Of Gamers zelf.
Natuurlijk valt ook het OLED-scherm dat we achteraan op het Pro-model vinden op. Tijdens het gamen merk je hier niets van, maar het is wel een extra aandachtstrekker. Je kan ook de vooruitgang bekijken tijdens het laden of je notificatie-icoontjes weergeven.
Display
Het Full HD display van de ROG Phone 6 is niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Dat wil zeggen dat het gaat om een 6,78 inch AMOLED exemplaar met een resolutie van 2448 x 1080. Van andere smartphones rond de 1.400 euro verwachten we doorgaans een hogere resolutie, maar veel games draaien nog steeds het beste in Full HD. Wat wel verbeterd is, is de verversingssnelheid, deze is nu 165Hz in plaats van 144Hz.
De beeldkwaliteit is verder prima dankzij een display van Samsung. De kleuren zijn levendig en perfect voor gaming of het kijken van films. Het scherm haalt een maximale helderheid van 800 nits, wat in de meeste situaties voldoende is.
Camera’s
Dan zijn we terecht gekomen bij het onderwerp waarvan we het minste verwachten bij een gaming smartphone. Nochtans stelt de 50 MP sensor van de ROG Phone 6 niet teleur. Het gaat om een IMX 766 van Sony die we ook al zagen in bijvoorbeeld de OPPO Find X5 Pro. Er ontbreekt helaas wel optische beeldstabilisatie.
Er is ook een ultra-wide camera van 13MP aanwezig en een 5MP macro-exemplaar waar we zelden echt een nut voor vonden. Foto’s zien er goed uit, al zijn ze wel zeer contrastvol, wat hen een unieke stijl geeft. De nachtmodus activeert automatisch, maar zonder de eerder vermelde stabilisatie kunnen foto’s wel al eens wazig zijn. Video opnemen kan dan weer tegen 8K 30 frames per seconde of het meer gangbare 4K 60 fps.
Prestaties
De ROG Phone 6 is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, een van de krachtigste chipsets van het moment die we ook al zagen in de Xperia 1 IV. Hoewel deze chipset best warm kan worden, hebben de ingenieurs van ASUS heel wat werk verricht om de telefoon koel te houden. De chipset zit in het midden zodat je er tijdens het gamen ver genoeg van uit de buurt blijft. De eerder vernoemde koeler kan daar dan nog eens bovenop geplaatst worden ook. Het is een handig accessoire dat duidelijk een impact maakt op de temperatuur en op hoe aangenaam het is om te gamen op een smartphone door de constante aanvoer van frisse lucht.
Software
Zoals de meeste nieuwe smartphones draait de ROG Phone 6 op Android 12. Hoewel de ervaring verschillend is door het ROG thema dat voorzien werd. Dit thema schreeuwt gamer en wordt verder bijgestaan door de rest van het ontwerp. Zo kan bij gebruik met één hand in de telefoon knijpen om de X-mode te activeren die zorgt voor maximale prestaties én een nieuwe achtergrond. Gamers zullen dit geweldig vinden en het sluit enorm goed aan bij ROG als merk. Het zijn zulke extra’s die we ook zien in hun laptops.
Er is ook Game Genie, dat enorm veel extra functionaliteit biedt, van het instellen van sneltoetsen en opnemen van macro’s tot het toevoegen van crosshairs en zoveel meer. De mogelijkheden voor games zijn eindeloos.
Dankzij de batterij van 6.000mAh kan je met de ROG Phone 6 ook een hele tijd aan de slag. Afhankelijk van hoeveel gaming je doet, kan dat makkelijk twee dagen zijn. De accessoires vragen natuurlijk wel extra energie, maar hebben uiteraard hun eigen voordelen. Opladen kan met 65W, wat zo’n 45 minuten kost en meer dan acceptabel is.
Eindoordeel
Wie van gaming houdt doet met de ROG Phone 6 een geweldige koop. Het futuristische uiterlijk toont de buitenwereld meteen wat je hobby is en de krachtige hardware zorgt ervoor dat je gaming prestaties enkel beperkt zijn door je eigen vaardigheden.