Reviews

Samsung Galaxy S22 Ultra review: de juiste noot

Samsung Galaxy S22 Ultra (10)
Voordelen
Fantastische camera
Handige S Pen
Uitstekend display
Zeer hoge prestaties
Nadelen
Hoog prijskaartje
Batterijduur kan beter
Aanbevolen prijs: €1249
Waar te koop?

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G - 128GB - Phantom Black

Totaalscore 9
De Samsung Galaxy S22 Ultra ziet er dit jaar anders uit dan zijn voorgangers, maar maakt een wel heel goede indruk.

De Galaxy S22 Ultra is het nieuwe vlaggenschip van Samsung en lijkt dit jaar helemaal niet op zijn voorganger. Dit komt omdat Samsung besloten heeft om vanaf dit jaar een einde te maken aan de Galaxy Note. Niet getreurd echter, want de belangrijkste elementen zal je terugvinden in deze S22 Ultra, waaronder de S Pen.

Samsung Galaxy S22 Ultra (10)

Nieuw maar vertrouwd ontwerp

Het design van de Galaxy S22 Ultra lijkt bijgevolg meer op dat van een Note-toestel dan een Galaxy S-model. Zo zijn de randen aan de boven- en onderzijde plat, en is er sprake van gebogen randen die opgaan in de behuizing aan beide kanten. Het design is daarom nogal hoekig en verschilt veel van de Galaxy S22 en Galaxy S22 Plus.

Het frame is gemaakt van Armor Aluminum dat het buigen van de smartphone tegen moet gaan. Het metaal is aan de buitenkant gepolijst tot een bijna verchroomde afwerking en zit tussen twee platen Corning Gorilla Glass Victus+. Het camerablok is verdwenen bij de S22 Ultra en elke lens bevindt zich min of meer op zijn eigen eilandje. Wel steken de lenzen nog iets uit.

Samsung Galaxy S22 Ultra (10)

Je hebt in de Benelux de keuze uit vier kleuropties: Phantom Black, Phantom White, Burgundy en Green. De groene optie is aan de donkere kant en een welkome nieuwe kleur in het assortiment, maar we zijn ook erg enthousiast over de inktkleurige Phantom Black-versie die we getest hebben.

In de praktijk voelt de smartphone met zijn 229 gram en 163,3 x 77,9 x 8,9 millimeter erg degelijk en premium aan. Het toestel is prettig in gebruik met beide handen, maar als je kleine handen hebt raden we het toestel vanwege de grootte af. Het kan nogal zwaar aanvoelen als je hem met één hand vasthoudt en met de andere de S Pen gebruikt. Vanwege de gebogen schermrand moet je bovendien goed opletten dat hij niet uit je handen glijdt.

WQHD+-display

Het 6,8 inch AMOLED-display is een van de hoogtepunten van de Galaxy S22 Ultra. Het scherm heeft een WQHD+-resolutie (3088 x 1440 pixels of 500 pixels per inch). Ter vergelijking: de iPhone 13 Pro Max biedt 548 ppi met zijn 6,7 inch display (2.778 x 1.284 pixels). Het is handig om te weten dat de standaard resolutie op het toestel FHD+ is (2.316 x 1080 pixels). Dit om de batterij te sparen, maar zelf merkten we weinig verschil tussen WQHD+ en FHD+.

Games, video’s en apps zien er allemaal fantastisch uit op het display, dat over een variabele verversingssnelheid beschikt van maximaal 120Hz, waardoor je kan genieten van soepele animaties, wat je ook aan het doen bent. De smartphone herkent automatisch of er een hoge verversingssnelheid nodig is. Zo niet, dan schakelt deze het aantal hertz terug, wat de batterijduur ten goede komt. Dankzij de maximale helderheid van 1750 nits en Samsungs nieuwe Vision Booster-technologie, is het beeldscherm van de Samsung Galaxy S22 Ultra goed te zien in volle zon.

Buiten maak je vlot gebruik van de S22 Ultra.

In de onderste helft van de smartphone zit onder het display een vingerafdrukscanner verwerkt. Het is erg gemakkelijk om een vinger te registreren en om de telefoon te ontgrendelen. Een andere biometrische beveiligingsmethode is gezichtsherkenning. Samsung waarschuwt echter dat dit niet zo veilig is als andere opties, zoals een pincode of vingerafdruk. In ons geval bleek de functie ook niet al te goed te werken en kregen we vaak te lezen dat ons gezicht niet herkend werd. Mogelijk zat onze bril hier voor iets tussen.

Uitstekende camera’s

Ondanks het feit dat de S22 Ultra heel veel weg heeft van een Note, is de camera-opzet van de verrassend vergelijkbaar met die van de Galaxy S21 Ultra. Zo zien we een 108MP f/2.2 hoofdcamera met 85-graden gezichtsveld en een 12MP f/2.2 groothoekcamera met 120-graden gezichtsveld. Net als bij het vorige model treffen we twee 10MP telefotocamera’s aan. Een van f/2.4 met een 36-graden gezichtsveld en een van f/4.9 met een 11-graden gezichtsveld. 

De technologie achter deze lenzen heeft wel een upgrade gehad. De beeldsensoren zijn hetzelfde, maar Samsung heeft wat vebeteringen doorgebracht aan de optische beeldstabilisatie, digitale beeldstabilisatie en beeldverwerking. Het resultaat zijn betere prestaties voor alle lenzen, voornamelijk op het gebied van de zoomlenzen.

De Space Zoom is ook terug van weggeweest en biedt tot wel 100x digitale zoom. In onze tests blijkt 100x zoom soms best bruikbaar te zijn, al is het redelijk lastig om een scherpe foto te maken als je zo ver inzoomt. Bij 10x zoom was dat geen probleem en maakten we geregeld foto’s die mooi genoeg waren om te delen. De ingebouwde stabilisatie helpt hier ook enorm om scherpe beelden te bekomen. We merken echter wel een kleine oververzadiging op de foto’s, maar dat zijn we inmiddels van Samsung gewend.

Met de komst van de Galaxy S22 Ultra introduceert Samsung ook de Adaptive Pixel-technologie. Deze gebruikt nona-binning (wat werd geïntroduceerd in de S21 Ultra), waarbij negen pixels worden gecombineerd tot één pixel, wat zorgt voor betere kleuren en contrasten. De volledige resolutie van het 108MP origineel wordt hierbij behouden. 

Het is ook mogelijk om video’s te maken in hoge kwaliteit (4K/60fps tot 8K/24fps) en we waren tevreden over de resultaten. Minder te spreken zijn we over de Portrait Video-modus van het toestel. Deze komt totaal niet in de buurt van de kwaliteiten van Apple’s Cinematic Mode, die de concurrent introduceerde bij de iPhone 13-reeks. De auto-framing, waarbij de camera letterlijk in- en uitzoomt om personen in beeld te houden, heeft naar onze mening nog wat verfijning nodig. De mogelijkheid om het opnemen van een video te starten, te pauzeren en weer te vervolgen, terwijl er één videobestand wordt gevormd vonden we wel super handig. Apple kan er nog wat van leren.

S Pen maakt het verschil

Naast de geweldige camera’s, is de geïntegreerde S Pen een legitieme reden om voor de Samsung Galaxy S22 Ultra te gaan. De lichte en veelzijdige stylus is te vinden in de behuizing van het toestel. De S Pen is zo dun en licht, dat het voelt als iets dat je gemakkelijk kwijt zou kunnen raken.

S Pen
De S Pen is makkelijk op te bergen.

Met de S Pen kun je notities maken op het vergrendelde scherm (witte inkt op een donkere achtergrond) of de telefoon ontgrendelen en toegang krijgen tot een menu met acht personaliseerbare opties. Zo is het is mogelijk om notities te maken, deze te bekijken, slimme selecties te maken van iets op het scherm, te tekenen op een schermafbeelding, live berichten te schrijven, iets in AR te schetsen, vertalingen uit te voeren of PenUp gebruiken. PenUp leert je hoe je kunt tekenen met de S Pen en biedt de mogelijkheid om je creaties met anderen te delen. De S Pen heeft zeker een meerwaarde, maar veel van deze functies zal je ook gewoonweg niet gaan gebruiken.

Software

De Samsung Galaxy S22 Ultra draait op Android 12, maar ook op One UI 4.1. Het is de laatste versie van Samsungs Android-schil. Het gaat niet slechts om een esthetische verandering, maar voegt ook handige slimme software en tools toe.

Zo zijn de toegevoegde foto- en videobewerkingsopties van Samsung sterk. Je kunt onder meer op magische wijze een object van een foto verwijderen. Er is daarnaast de Expert Raw-app, die je gratis kunt downloaden. Hiermee krijg je toegang tot tools voor professionele fotografie, waarmee je de ISO, witbalans, focus en sluitertijd kunt aanpassen. Ook kun je hiermee in RAW-formaat schieten, zodat je de afbeeldingen bijvoorbeeld kunt nabewerken in Adobe Lightroom.

Aan de slag met Samsung DeX

Het meest indrukwekkende stuk software is misschien wel Samsung DeX. Hiermee vorm je je smartphone immers om tot een ware Chromebook door hem te verbinden met een externe monitor. Je komt dan terecht in een desktopomgeving, waarna je de S22 Ultra kan gebruiken als een touchpad voor navigatie. Natuurlijk kan je hier ook verder in gaan en via bluetooth een muis en toetsenbord aansluiten. Niet alle apps (waaronder Instagram) gaan even goed om met dit grotere schermoppervlak, maar zit je al in het Google-ecosysteem voor je dagelijkse workflow, dan kan je heel veel taken op deze manier vlotter uitvoeren. 

Prestaties en specificaties

In Europa rust Samsung de Galaxy S22-serie uit met zijn eigen Exynos 2200-chipset, waar dat elders een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chipset is. Hoe dan ook, de Samsung Galaxy S22 Ultra voelde nooit echt traag aan, al kwam het toestel bij het afspelen van 8K-video’s (die genomen zijn met de S22 Ultra zelf) wel al eens wat te kort.

Benchmarks wijzen erop dat de Exynos 2200 slechts minimale verbeteringen brengt ten opzichte van de Exynos 990 die in Galaxy S21-serie zit. Ook al is dat het geval, dan blijft de S22 Ultra ontzettend krachtig. Gamen, zware apps gebruiken en multitasken vormen geen probleem. Zonder problemen konden we met Asphalt 9 door Barcelona racen.

Ga je voor het instapmodel van de S22 Ultra, dan krijg je 8GB RAM en 128GB opslaggeheugen. Het model met 256GB opslaggeheugen beschikt over 12GB RAM, net als de variant met 512GB en 1TB opslaggeheugen. Een model met 16 GB werd deze generatie niet voorzien.

S22 Ultra Rood

Batterij Samsung Galaxy S22 Ultra

Net als de Samsung Galaxy S21 Ultra, beschikt de S22 Ultra over een accucapaciteit van 5.000mAh en draadloos opladen. Zijn voorganger kent een solide batterijduur, maar behoort zeker niet tot de beste van de markt. De batterij van de S22 Ultra houdt het net als zijn voorganger een uurtje of 18 vol bij normaal gebruik. Het maakte geen verschil welke resolutie we selecteerden in de scherminstellingen. We zijn wat verbaasd dat zo’n grote batterij niet 1,5 dag aan batterijduur biedt. Mogelijk is de chipset niet zo efficiënt als Samsung had gehoopt. 

Samsung heeft zijn laadsnelheden wel van een boost voorzien. De Galaxy S22-serie is nu compatibel met 45W-laders in plaats van 25W. Samsung levert enkel een USB-C-kabel in de doos, en dus geen lader. Draadloos laden wordt ondersteund met een maximale snelheid van 15W.

Samsung Galaxy S22 Ultra: Eindoordeel 

Na een goede week met de Samsung Galaxy S22 Ultra aan de slag te zijn gegaan, zijn wij helemaal overtuigd van de smartphone. De prestaties van de Exynos 2200 chipset zijn van de bovenste plank en zaken zoals de S Pen en Samsung DeX dragen alleen maar bij zijn titel als productiviteitsmonster. Verder zijn de camera’s en resulterende foto’s fantastisch te noemen, wat voor creatievelingen zeker een plus is. De batterijduur is wat minder dan verwacht, maar het einde van de dag haal je normaal wel. Een absolute aanrader dus. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business