Reviews

Nvidia GeForce RTX 4070 Ti: de herrijzenis van een GPU

Voordelen
Moeiteloos gamen op 1440p aan hoge refresh rate
Plug and Play
Mooie prijs in vergelijking met 4080 en 3090 Ti
Energiezuinig
DLSS 3.0
Nadelen
Net niet sterk genoeg voor hoge settings in 4K
Niet elke game ondersteunt DLSS
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 8
Al sinds het begin is de GeForce RTX 4070 Ti - de voormalige RTX 4080 (12 GB) - een controversiële kaart. Wij gingen na wat hij juist kan.

Sinds de onthulling van de 40-series-videokaarten in september is er heel wat te doen geweest rond één bepaalde videokaart. Nvidia had namelijk het idee om twee versies van ‘dezelfde GPU, met een andere configuratie’ op de markt te brengen. Eentje daarvan is al een tijdje op de markt: de GeForce RTX 4080 (16 GB) met 9,728 CUDA Cores, 780 Tensor-TFLOPs, 113 RT-TFLOPs en 49 Shader-TFLOPs aan rekenkracht. Vergelijk dat met de GeForce RTX 4080 (12GB) die een kleine maand later ‘ge-unlaunched’ werd: 7,680 CUDA Cores, 639 Tensor-TFLOPs, 92 RT-TFLOPs en 40 Shader-TFLOPS. Dat valt bezwaarlijk een 4080 te noemen – maar misschien wel een GeForce RTX 4070 Ti?  

Nu ligt er inderdaad een videokaart met die naam voor onze neus, met exact dezelfde specificaties als die gedelanceerde RTX 4080 (12 GB). Meerbepaald: de Nvidia GeForce 4070 Ti GAMING X TRIO 12G van MSI. De vraag is natuurlijk: hoe goed presteert de kaart? Haal je hiermee een kaart in huis die qua prestaties dicht bij zijn grotere broertje ligt? Of verschilt de Nvidia GeForce RTX 4070 Ti er zo sterk van dat we ons gelukkig mogen prijzen met die late naamsverandering?  

Uiterlijk  

Om te beginnen – en om voorlopig nog even aan de cijfers te ontsnappen – wat over het uiterlijk van de RTX 4070 Ti. Laat het duidelijk zijn: de nieuwe generatie grafische kaarten is waarschijnlijk groter dan je denkt. Met afmetingen van 308 op 123 op 52 mm is de GPU nog steeds vrij groot. Wel is hij net iets slanker dan de andere kaarten uit de 40-reeks tot nu toe. In tegenstelling tot de 4080 of zelfs 4090 is de RTX 4070 Ti écht 3 slots hoog. Het wordt weliswaar krap, maar als het moet, geraak je met deze videokaart dus nog net aan je andere PCIe-slots.  

De GeForce RTX 4070 Ti GAMING X TRIO

Voor de rest ziet de videokaart er zeker niet verkeerd uit als je hem horizontaal in je case hangt: de zijkant is smaakvol verlicht met adresseerbare leds. Regenboogeffecten en flikkerlichten zijn voor mij absoluut niet noodzakelijk, maar ik moet toegeven dat die leds er in het wit wel echt goed uitzien. Zeker wie de GPU verticaal monteert, heeft een indrukwekkend ledlijnenspel waar die naar kan kijken. Wie voor de gebruikelijke, horizontale set-up gaat ziet het ledlicht door de koeler reflecteren. De meegeleverde steun voor de GPU is iets somberder en valt door het lettertype wel een beetje uit de toon. Maar goed, die steun geef je op 1, 2, 3… een nieuw kleurtje.  

Ada wie?  

Waar het natuurlijk echt om draait, dat zijn de prestaties van deze videokaart. Over het algemeen blaast de nieuwe generatie kaarten de vorige simpelweg omver. Voor de 4070 Ti is dat een van de aandachtspunten van Nvidia: de kaart is sneller dan de 3090 Ti, terwijl hij pakken minder energie verbruikt. Met andere woorden: voor 999 euro kan je een betekenisvolle upgrade naar je high-end pc van de vorige generatie brengen – al is het maar om de energiefactuur te proberen drukken.  

Zo’n sprong vooruit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe architectuur waar Nvidia de 40-series op baseert: Ada Lovelace. Een nieuwe generatie Ray Tracing (RT) Cores en Tensor Cores zorgen ervoor dat dezelfde prestaties aan een veel lager stroomverbruik gehaald kunnen worden. In games zorgt de ‘Optical Flow Accelerator’ dan weer voor een flinke performance-boost met DLSS 3.0. Daardoor kan je met een enkele instelling het aantal frames per seconde verdubbelen, soms zelfs verviervoudigen.  

Benchmark-resultaten  

Belangrijker is natuurlijk hoe dat precies uitpakt tijdens het gamen of renderen. Om dat na te gaan lieten we de Nvidia GeForce RTX 4070 Ti de strijd aangaan met enkele benchmarkprogramma’s en enkele games in verschillende settings. Tijdens het testen werd, naast de GeForce RTX 4070 Ti GAMING X TRIO 12G, gebruik gemaakt van de volgende set-up:  

  • AMD Ryzen 5 5600X  
  • bequiet! Pure Rock 2 
  • MSI B550M Pro-VDH  
  • CORSAIR 2x8GB 3200 MT RAM (dual-channel)  
  • MSI MEG Ai1300P PCIe5 (1200 watt)  

Weliswaar geen set-up waar we de volgende maanlanding mee zullen organiseren, maar wel een die de vorige generatie games zonder moeite kon draaien. Ongetwijfeld ook iets dichter bij wat de modale pc-gamer momenteel in zijn kast heeft steken. Daardoor kan het echter zijn dat deze cijfers iets magerder uitvallen dan wanneer er gebenchmarkt wordt in combinatie met top-of-the-line CPU’s van de nieuwe generatie en DDR5-geheugen van de bovenste plank. Die CPU-bottleneck zal echter vooral voelbaar zijn in games met grote, open werelden en bij lagere resoluties. In 1440p en 4K zal dit vermoedelijk veel minder tot zelfs niet merkbaar zijn, net zoals in games waarin de CPU amper hoeft te draaien.  

Hieronder zie je de benchmarkresultaten voor verschillende benchmarktools en games. Voor alle scores geldt: hoger is beter.

Over de hele lijn haalt de RTX 4070 Ti indrukwekkende resultaten, zij het iets lagere resultaten dan met de RTX 4080 het geval zou zijn. De resultaten liggen weliswaar zo ver uit elkaar dat je deze videokaart niet voor een 4080 verkocht krijgt. Onder het 4070 Ti-label zijn de prestaties in onze ogen wel meer dan acceptabel te noemen. Grafisch inspannende titels zoals Cyberpunk 2077 kunnen met de 4070 Ti vloeiend afgespeeld worden, ook op hoge settings. Het lukt dan ook uitstekend om de game op de allerhoogste settings, mét ray tracing, in 4K-resolutie te spelen. Om écht hoge framerates te halen in 4K zul je wel eerder naar een sterkere kaart moeten kijken, zoals de GeForce RTX 4090.  

DLSS 3.0

Ook Portal met RTX is voor de 4070 Ti geen probleem, terwijl heel wat pc’s van de vorige generatie er maar niet in slagen het spel deftig draaiende te krijgen. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de titel gebruik weet te maken van DLSS 3.0 – de nieuwste performancebooster van Nvidia. Hierbij speelt Nvidia een beetje vals door met behulp van AI extra frames te generen. Natuurlijk: vals spelen is ook spelen, en DLSS 3.0 werkt gewoon goed. In de heruitgebrachte versie van Portal stootten we dan ook niet op problemen met of artefacten van DLSS.  

Games die nu al DLSS 2.0-ondersteuning hebben, zullen in de toekomst kunnen overschakelen naar DLSS 3.0. Volgens Nvidia is dat proces zo makkelijk mogelijk gemaakt, zodat spelontwikkelaars met een minimum van moeite een maximum aan performance kunnen garanderen. In games van de vorige generatie biedt de 4070 Ti soms gelijkaardige prestaties aan die van de 3090 Ti. Vanaf het moment dat DLSS 3.0 in de mix gegooid wordt, bijt de vorige generatie kaarten echter in het stof. Alleen: daarvoor moet je game wel DLSS 3.0 (gaan) ondersteunen. Een van die games is Cyberpunk 2077. Momenteel draait die titel wel nog met DLSS 2.0. Eenmaal de game gepatcht is, kan je een heuse performance boost verwachten met DLSS 3.0.  

Verbruik  

Zonder DLSS 3.0 presteert de 4070 Ti dus minstens even goed als de topkaarten van vorige generatie, in sommige gevallen zelfs beter. Sta je echter stil bij het verbruik van de videokaarten, dan kan je niet anders dan de 4070 Ti een verbetering te noemen. Kreeg Nvidia bij het lanceren van de 4090 nog bakken commentaar over de hoge energievereisten voor de 4090, dan veegt de 4070 Ti die kritiek van tafel. Verbruikte de 3090 Ti tot 480 W aan elektriciteit, dan ligt dit voor de 4070 Ti met 285 W veel lager. Tijdens het schrijven van deze review, bij lage werkladingen, trekt de GPU tussen de 16 en 17 W van het moederbord.  

Hoewel de nieuwe Lovelace-GPU’s verhoudingsgewijs een pak zuiniger zijn, kan je er toch voor kiezen om een nieuwe voeding aan te schaffen voor je desktop. Zelfs als je huidige PSU zoveel elektriciteit kan leveren, is een upgrade misschien geen slecht idee. De RTX 4070 Ti maakt namelijk gebruik van de 12VHPWR-aansluiting en wordt daarvoor met een adapter meegeleverd. Een PCIe5-compatibele PSU zoals de MSI MEG Ai1300P zal echter standaard een aansluiting voor die 12VHPWR-stekker hebben. Daardoor kan je de connector gewoon overslaan. Niet alleen scheelt dat een hoop kabels, maar je beperkt ook het aantal punten waar zich een slechte connectie kan voordoen. Die nieuwe aansluiting zelf zorgde trouwens voor geen enkel probleem: na een week of twee is er nog altijd niets gesmolten. Schrik hoef je dus zeker niet te hebben voor die nieuwe 12VHPWR-connector.  

Conclusie  

De prijzen voor grafische kaarten zijn, zeker sinds de coronapandemie, explosief gestegen. Zeker het feit dat de adviesprijzen voor de 40-series de hoogte in gingen, deed heel wat mensen twee keer nadenken over een eventuele upgrade. Het is dan ook een goede zaak dat deze voormalige 4080 onder een nieuwe naam en met een lagere prijs op de markt gebracht wordt. De GeForce RTX 4070 GAMING X TRIO 12G krijgt uiteindelijk een adviesprijs mee van 999 euro. Daarmee is de kaart een kleine 400 euro goedkoper dan de 4080 en kost hij minder dan de 1329 euro die je voor een 3090 Ti zou neerleggen.  

De vraag is natuurlijk of een upgrade naar de 4070 zijn prijs waard is. Heb je al een supercomputer staan met een RTX 3090 Ti in? Dan is een upgrade vooral interessant als je pc uren achter elkaar staat te draaien en als je vooral de nieuwste games wil spelen. Het lagere verbruik van de 4070 Ti kan je op termijn heel wat besparen en DLSS 3.0 kan een enorme boost betekenen voor in-game prestaties, al moeten je games het dan wel ondersteunen. Wie een minder sterke of oudere GPU heeft, zal onmiddellijk merken dat de 4070 Ti een serieuze stap vooruit is. De prijzen voor videokaarten swingen de laatste tijd echt de pan uit, maar in onze optiek houdt de 4070 Ti het zeker deftig.

geforcemsinvidiaontspanningreviewslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken