Nieuws

‘Nvidia heeft zijn (smeltende) stroomkabels onvoldoende getest’

Nvidia Geforce RTX 4080 12 GB
De organisatie achter de PCIe-standaard, PCI-SIG, legt alle schuld van het 12VHPWR-debacle bij Nvidia. De gpu-fabrikant zou zijn kabels onvoldoende hebben getest.

Nvidia en onderzoekers zijn het eens over de oorzaak van de smeltende 12VHPWR-kabels: het betreft een gevolg van user error. Steve Burke van Gamers Nexus deed uitgebreid onderzoek naar de falende kabels en wist de kabel enkel te doen smelten als deze deels uitstak. Burke stelde dat gebruikers onvoldoende feedback krijgen wanneer de kabel volledig is ingeplugd. Tegelijk zou een kabel op termijn los kunnen raken, bijvoorbeeld bij transport van de retailer naar een klant en als gevolg (alsnog) een gevaar vormen voor de gebruiker.

De organisatie die de PCIe-standaard overziet heeft inmiddels gereageerd op het 12VHPWR-debacle bij Nvidia. PCI-SIG stelt dat GPU-fabrikanten: “alle nodige maatregelen moeten nemen om de veiligheid van eindgebruikers te waarborgen, inclusief testen voor de gemelde probleemgevallen”. Opvallend is bovenal dat de organisatie elke vorm van schuld van zich afschuift. “Bij het implementeren van een PCI-SIG-specificatie zijn leden verantwoordelijk voor het ontwerp, de fabricage en het testen, inclusief veiligheidstesten, van hun producten.”

Toekomst 12VHPWR-standaard

PCI-SIG’s reactie op de situatie bij Nvidia is weliswaar markant, maar valt te rijmen met het doel van de organisatie. Die wil immers dat de 12VHPWR stroomkabel de standaard wordt voor GPU’s met de PCIe 5.0. Bovendien staat PCI-SIG op het punt de 12VHPWR-standaard aan te passen, dat wist TweakTown eerder te melden. Volgens berichtgeving van de website werkt de organisatie aan een hernieuwd ontwerp waarin de behuizing om de vier datapins heen valt.

Zo’n aanpassing kan gezien worden als bewijs dat PCI-SIG schuldig is aan de onveilige kabels. Die schuldlast legt de organisatie met zijn reactie nu volledig in de schoenen van Nvidia en zijn partners. Het blijft lastig te bepalen wie daadwerkelijk schuldig is aan de zwakke connector. Duidelijk is dat het probleem waarschijnlijk niet verholpen zal worden met PCI-SIG’s revisie van de standaard. Steve Burke stelde ter afsluiting van zijn onderzoek dat Nvidia moet werken aan een oplossing die het voor de gebruiker duidelijk maakt of de kabel volledig is ingeplugd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business