Nieuws

AMD sluit gebruik omstreden stroomconnector op RDNA3 gpu’s uit

AMD
Grafische kaarten van AMD krijgen voorlopig niet de omstreden 12VHPWR-aansluiting die in enkele gevallen smolt op Nvidia's 4000-serie kaarten.

Nvidia is de eerste partij die de 12VHPWR-aansluiting gebruikt op zijn grafische kaarten. De nieuwe aansluiting maakt onderdeel uit van de PCIe 5.0 en ATX 3.0-specificaties. Dit maakt het mogelijk om via één stroomaansluiting 600 watt aan de grafische kaart te leveren. Het was nog de vraag of deze aansluiting ook terecht zou komen op aanstaande AMD Radeon grafische kaarten. Radeon-topman Scott Herkelman heeft het mysterie via Twitter opgelost.

Omstreden 12VHPWR-aansluiting

Herkelman schrijft in een reactie op een tweet van Intel-medewerker Kyle Benett dat AMD niet van plan is de nieuwe voedingsaansluiting te gebruiken: “De Radeon RX 6000-serie en komende RDNA 3 GPU’s zullen deze voedingsaansluiting niet gebruiken.” Het is niet bekend waarom de chipontwerper geen gebruik wil maken van de nieuwe stroomaansluiting. Er zijn geen aanwijzingen dat AMD pas tot dit besluit kwam na recente berichtgeving over veiligheidsproblemen met de aansluiting.

Er zijn momenteel slechts enkele probleemgevallen met de nieuwe aansluiting bekend. In deze gevallen smolt de meegeleverde 16-pin-adapter van een Geforce RTX 4090. Bovendien is niet bekend of deze uitkomst het gevolg was van foutieve hardware, onveilige kabels of het handelen van de gebruikers. Nvidia heeft de casussen in onderzoek genomen.

Kiest AMD reguliere 8-pin stroomaansluiting?

Vooralsnog is niet bekend welke stroomaansluiting AMD wel van plan is te gebruiken op de high-end Radeon 6000- en RDNA3 grafische kaarten. Vermoedelijk gaat het om reguliere 8-pin aansluitingen – die kunnen maximaal 150 watt leveren. Met de komst van grafische kaarten die steeds meer stroom verbruiken, moest de 12VHPWR-aansluiting uitkomst bieden. Die aansluiting trekt veel meer stroom én kan met de voeding communiceren over zijn stroomverbruik. Levert de voeding een lager wattage dan gevraagd door de gpu, dan past de gpu zijn maximale stroomverbruik daarop aan.

AMD lijkt de connector voorlopig niet te gebruiken. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat AMD nooit meer van plan is de voedingsaansluiting te gebruiken. Afhankelijk van de redenen om hem op dit punt niet te gebruiken, zou deze of een opvolger van 12VHPWR alsnog in AMD-kaarten terecht kunnen komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business