Nieuws

AMD stelt Ryzen 7000-serie desktopprocessors officieel voor

AMD Ryzen 7000
© AMD
AMD's Ryzen 7000-serie desktopprocessoren zijn officieel aangekondigd als opvolger van de Ryzen 5000-serie processors. Leveringen van de Ryzen-processoren starten vanaf 27 september.

AMD introduceerde vijf jaar geleden de eerste Ryzen desktopprocessors en heeft sindsdien de strijd met Intel aangewakkerd en wellicht zelfs gewonnen, blijkens AMD’s kwartaalcijfers. Toch is dat voor AMD geen reden om achterover te leunen. Intel heeft met zijn 12e generatie processors de Taiwanese fabrikant laten zien rap terug de aanval te kunnen openen. AMD evenaart deze aanval – tenminste, dat is het doel van de nieuwe processors – met zijn Ryzen 7000-serie desktopprocessors.

Het eerste dat opvalt aan AMD Ryzen 7000-serie desktopprocessors is dat ze gebruikmaken van een nieuwe socket genaamd AM5, wat een zogenoemde LGA-socket betreft. Hierdoor zijn de ‘pinnetjes’ voor de verbinding met het moederbord niet meer op de processor te vinden, maar zitten ze juist in de socket. Dit maakt de processor an sich minder fragiel. Een andere belangrijke wijziging is we met de Ryzen 7000-serie een overstap zien naar de Zen 4-architectuur – gebaseerd op het 5 nm procedé van TSMC.

AMD Ryzen 7000-serie processors

AMD kondigde vandaag een viertal processoren aan in de Ryzen 7000-serie. De Ryzen 5 7600X vormt daarvan het instapmodel met zes fysieke rekenkernen en een adviesprijs van 299 dollar. AMD rekent 399 dollar voor de Ryzen 7 7700X met 8 kernen, terwijl de 12-kernige Ryzen 9 7900X 549 dollar moet kosten. In de aangekondigde lineup vormt AMD’s Ryzen 9 7950X het topmodel, met 16 rekenkernen en een prijs van 699 dollar. Het topmodel is daarmee ‘100 dollar goedkoper’ dan zijn voorganger, de Ryzen 9 5950X. Europese prijzen van de Ryzen 7000-serie desktopprocessors zijn nog niet bekend.

Wat wel gekend is, is dat de processoren door de nieuwe AM4 architectuur een 13 procent hogere IPC hebben, oftewel instructions per clock. Wat hieraan heeft bijgedragen is dat AMD het L2-cachegeheugen van de processoren heeft verdubbeld. De processoren bieden verder telkens een boostfrequentie van ver boven de 5 GHz, met een uitschieter naar 5.7 GHz op de 7950X.

Opvallend aan de processors is verder dat ze standaard geïntegreerde gpu’s hebben. Details over de gpu’s zijn niet bekendgemaakt, maar dit betekent wel alvast dat consumenten deze processoren zonder losse grafische kaart kunnen gebruiken. Voorheen was dat enkel mogelijk met Ryzen G-processoren, zogenoemde apu’s.

Levering vanaf 27 september

Leveringen van de AMD Ryzen 7000-serie desktopprocessoren worden in september afgetrapt. Of AMD deze tijdlijn ook aanhoudt voor België of Nederland, is nog niet bekend. Verder laat AMD weten dat X670-moederborden in september worden uitgebracht. De goedkopere B650-borden moeten vervolgens in oktober worden uitgebracht.

Voor wie zit te wachten op goedkopere processoren in de Ryzen 7000-serie, moet voorlopig even geduld hebben. Naar verwachting worden die pas begin of midden 2023 uitgebracht.

amdryzen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals