Reviews

ASUS Zenbook Pro Duo 14” OLED review: twee keer kijken

Asus zenbook pro duo OLED
Voordelen
Primair scherm ziet er goed uit
Matte coating op Screenpad
Krachtig genoeg voor videobewerking
Nadelen
Kleine trackpad
Screenpad net te klein voor alledaags gebruik
Verslindt batterij
Aanbevolen prijs: €2.799
Waar te koop?

ASUS Ordinateur portable (14,5", 120 Hz/2 ms, OLED 2880 x 1800) (Intel Core i9-12900H, 32 Go, SSD 2 To, NVIDIA RTX 3050Ti, 4 Go GDDR6, Win11H) Tech Black

Last Amazon price update was: 21 november 2024 19:03 19:03
Totaalscore 7
De ASUS Zenbook Pro Duo 14" OLED is een laptop met twee schermen, toch iets dat je niet elke dag ziet. Hier lees je hoe goed dat werkt.

Toegang hebben tot zowel een laptop als een desktopcomputer durft er wel eens voor zorgen dat die laptop in de kast blijft liggen. Desktops bieden namelijk een comfort dat bij laptops moeilijk te vinden is. Vooral het gebrek aan ruimte op het beeldscherm durft hierbij parten te spelen: een grotere of misschien zelfs een extra monitor zou het leven zó veel makkelijker maken. Dat zie je ook aan laptops die overal aan externe monitors worden aangesloten. Maar wat als je nu dat tweede scherm gewoon mee hebt? Laat dat nu net het recept zijn dat de ASUS Zenbook Pro DUO 14” OLED naar tafel brengt: een laptop met twee schermen. 

Blikvangers 

Het maakt niet uit aan wie je de laptop toont, ieders eerste reactie op een laptop met twee schermen is doorgaans hetzelfde. Dikwijls gaat de blik een aantal keren naar boven en beneden – van het bovenste naar het onderste scherm en omgekeerd – om dan bij het geheel te blijven hangen. Dat kunnen we niemand kwalijk nemen: de ASUS Zenbook Pro DUO 14” OLED ziet er gewoon echt heel goed uit. Dat alles begint met een behuizing van geborsteld aluminium, waarbij het ASUS-logo op de achterkant mooi geaccentueerd wordt. Wie de laptop openklapt, wordt onmiddellijk begroet door twee schermen, waarvan het kleinste een groot deel van het toetsenbord in beslag neemt. Of dat nu praktisch is of niet: het laat in ieder geval een blijvende indruk achter.

Het mechanisme waarmee de Screenpad Plus uit de laptop komt voelt stevig aan.

Het toestel wordt des te indrukwekkender wanneer je het aanzet en de twee schermen oplichten. Wat het hoofdpaneel betreft, krijgen we een scherm met een ietwat ongewone resolutie van 2880 op 1800 pixels of 2,8K. Dat maakt het scherm duidelijk beter dan een 2K-paneel, terwijl het zeker niet onder hoeft te doen voor 4K-resoluties. Deze scherpte is echter niet de grootste troef voor de Zenbook, wel de kleuren. Het oledscherm zorgt ervoor dat wat zwart moet zijn, ook écht gitzwart is. Daardoor springen de andere kleuren haast uit het laptopscherm – en dat zijn er heel wat: je krijgt de volle 100% van het DCI-P3-kleurengamma te zien. Films en series van Netflix of Disney+ zien er op de laptop eigenlijk beter uit dan op de meeste televisies – wat eigenlijk niet verwondert. Met een scherm zoals dit is het toestel uitermate geschikt om video of foto’s te bewerken. 

Net geen scherm 

Natuurlijk is het dat tweede schermpje dat met alle aandacht gaat lopen. Die strook bovenaan je toetsenbord wordt door ASUS de ‘Screenpad Plus’ genoemd, wat eigenlijk een betere naam is. Met een resolutie van 2880 op 864 pixels is de 12,7-inch grote Screenpad duidelijk inferieur aan het grotere scherm. Internetten of films streamen zal je dus niet snel doen op dat kleinere scherm. Waar het dan wel goed voor is? Voor dagelijks gebruik zal je veelal even je programma’s opzij zetten, om ze met een druk op de knop weer naar het grote scherm te sturen. Een matte coating zorgt ervoor dat reflecties geminimaliseerd worden en voorziet tegelijkertijd een aangenaam oppervlak om op te schrijven.

Wie dus de meegeleverde ASUS Pen 2.0 wil gebruiken, zal ook dikwijls gebruikmaken van de Screenpad Plus. Voor wie aan foto- of videobewerking doet, zou de Screenpad echter wel eens de heilige graal kunnen zijn: zo goed als elke toolbar die in een apart venster verschijnt, kan je daar een plek geven – de Screenpad is dus meer dan een uit de hand gelopen Touch Bar. Mede door de matte coating is het erg aangenaam om met je vingers of pen die toolbars via het touchscreen te bedienen. Je kan je werk zonder afleiding in het oog blijven houden op het veel betere primaire beeldscherm.

Binnen de kortste keren maak je meer gebruik van de touchscreens dan van het touchpad.

Als je de laptop vaak op je schoot of op een klein tafeltje wil gebruiken, is de Screenpad wel eerder een vloek dan een zegen. Het toetsenbord op de Zenbook Pro typt in normale omstandigheden zeer goed, maar die zaak verandert als je de laptop op je schoot hebt: het is quasi onmogelijk om op een comfortabele manier bij de spatiebalk te geraken. Door de Screenpad Plus verschuift het toetsenbord naar onderen. De touchpad wordt rechtsonder in het verdomhoekje gestopt, waar het eigenlijk iets te klein uitvalt. Of je het nu beseft of niet: binnen de kortste keren zal je vaker gebruikmaken van de touchscreens. 

Stopcontact gezocht 

De rekenkracht van het toestel kan je grotendeels zelf bepalen. De sterkste variant van de laptop komt met een Intel Core i9-12900H als CPU en een Nvidia GeForce RTX 3050 Ti voor laptops als GPU. Daarmee is het toestel sterk genoeg voor foto- en videobewerking of 3D-modeling. Als je de laptop in ‘performance mode’ zet en de ventilators met volle kracht laat blazen, kan je perfect alle stresstests doorstaan. Dan moet je er wel bijnemen dat de laptop klinkt alsof hij elk moment kan opstijgen – je GPU blijft wel onder de 50 °C. De CPU heeft het iets moeilijker en begint na een tijd wel last te krijgen van de hitte in Cinebench. Ben je van plan om zulke zware taken onderweg te doen, dan zal je na een vier- of vijftal uurtjes toch de oplader erbij moeten halen. Je kan dat verlengen tot zo’n 9 uur door de Screenpad Plus uit te schakelen en de helderheid fors te verminderen. 

Eindoordeel 

Ondanks het feit dat er twee schermen aan de laptop hangen, is het toch dat primaire scherm dat met de aandacht gaat lopen. Het tweede scherm biedt vast en zeker een meerwaarde aan deze Zenbook, al is die niet voor iedereen weggelegd. Als je een degelijke trackpad moet missen door een Screenpad die je niet gebruikt, is dat gewoonweg jammer. Gebruik je hem wel echt, zoals voor creatief werk? Dan is die kleine touchpad snel vergeten en zou de ASUS Zenbook Pro DUO 14” OLED wel eens het ideale toestel kunnen zijn.  

asuslaptopoledreviewsliderzenbook

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren