Nothing Ear (2) review: meer van hetzelfde

Nothing Ear (2)
© Nothing
Voordelen
Uniek (doorzichtig) ontwerp
Prima ruisonderdrukking
Multipoint-ondersteuning
Nadelen
Batterijduur is niet indrukwekkend
Hoge tonen te scherp afgestemd
Case snel bekrast
Aanbevolen prijs: €149
Waar te koop?
Totaalscore 8
Bijna twee jaar na de onthulling van de eerste Nothing Ear-oortjes, is het tijd voor de tweede generatie. Kan de Ear (2) zonder enige prijsverhoging nog een kwaliteitsslag teweegbrengen?

Nothing introduceerde zich ongeveer twee jaar geleden als dé ‘hipste technologie-startup’ van Groot-Brittannië. Onder leiding van ex-OnePlus-ceo Carl Pei zou het bedrijf eenvoud en simpliciteit terugbrengen in de technologiesector. Met de Phone (1) en Ear (1) heeft het merk intussen flinke successen weten te boeken. Van die producten verkocht Nothing naar eigen zeggen inmiddels respectievelijk 650.000 en 600.000 exemplaren.

Op de rem trappen zit er voor het merk, dat dit jaar de Ear (2) en Phone (2) lanceert, niet in. Minder dan twee jaar tijd na de lancering van de Ear (1) maakten wij de voorbije week kennis met de Nothing Ear (2). Een product dat ogenschijnlijk gelijk lijkt aan zijn voorganger, maar uiterlijk bedriegt. Op welke vlakken, hebben we hieronder voor je uiteengezet.

Specificaties

Hieronder hebben we alvast de belangrijkste specificaties van de Nothing Ear (2) opgesomd. De batterijduur die we in de specificatielijst hebben opgenomen, betreft een fabrieksopgave.

  • Interne speakers: 11,6mm
  • Waterdichtheid: IP54
  • Batterijduur: 4 uur (ANC), 22,5 uur (inclusief case)
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.3
  • Codecs: AAC, SBC & LHDC 5.0
  • Gewicht: 4,5 gram per earbud

Uniek doorzichtig ontwerp

Qua ontwerp hoef je weinig nieuwigheden te verwachten op de Ear (2). Op de stamvormige oortjes zien we zelf vrijwel geen wijzigingen. Het doorzichtige plastic waardoor je een uniek kijkje krijgt op de componenten in de oortjes, blijft dus behouden. Wel verving het merk de tekst ‘Ear (1)’ voor ‘Ear (2)’. Lekker makkelijk. Wat ons betreft mag je daar van vinden wat je wil, maar het blijft uniek. Niet alleen in zijn segment: de hele branche van draadloze oortjes krijgt het nakijken met de unieke uitstraling van deze volledig draadloze oortjes.

Over smaak valt niet te twisten, dus of jij er ook zo’n fan van bent, kunnen wij niet voor je invullen. Dat we blij zijn met een merk dat de markt durft opschudden, staat voorop. Wel mogen ze bij Nothing nog lering trekken uit het ontwerp voor hun oplaadcase. Ondanks maatregelen om die te verkleinen, vinden we hem nog altijd te groot en onhandig voor in de broekzak. Cases van Apple en Samsung zijn vaak net een tikkeltje compacter en passen dan perfect naast een portemonnee of telefoon in je broekzak. De case voor de Ear (2) moet je daar eerst in proberen te proppen.

Nothing Ear (2) case

Over het geheel genomen voelt de constructie stevig aan, al zien we wel dat het doorzichtige plastic van het hoesje snel bekrast raakt. Bovendien zit er net wat meer speling op het deksel dan goed voelt. We verwachten echter niet dat het deksel (snel) zou kunnen afbreken.

Veel oortjes voor weinig

Het design mag wel gelijk zijn, maar geldt dit ook voor de (audio)prestaties? Qua draagcomfort hebben we alvast niets te klagen. We voelen de Ear (2) eigenlijk niet zitten tijdens het dragen. Dat is enerzijds perfect als de oortjes dagenlang in je oren moeten kunnen steken, bijvoorbeeld tijdens werkdagen en anderzijds zorgwekkend als je niet doorhebt of ze nog in je oren steken. Met de meegeleverde rubberen oordopjes blijven ze ook prima in je oren hangen en merk je dat ze uit zichzelf al best veel passieve ruisonderdrukking bieden.

Eenmaal de actieve ruisonderdrukking ingeschakeld is, begeef je je in een oase van rust. Je hoort zeker nog wel eens geluiden (zoals niet-constante geluiden, bijv. stemmen) door de ruisonderdrukking heen komen, maar het neemt wel de stoorfactor daarvan weg. Zet je muziek aan, dan ga je eigenlijk vrijwel zonder omgevingsgeluid door het leven. Ja, oortjes als de Apple AirPods Pro, Samsung Galaxy Buds 2 Pro en Bose QuietComfort Earbuds II scoren echt nog een pak beter op de onderdrukking van ‘niet-constant’ geluid, maar die koop je dan ook niet aan 149 euro.

Multipoint-ondersteuning is aanwezig

Tegelijk ontbreekt het oortjes op dit prijspunt vaak aan opties als multipoint-connectie, LHDC-audio of uitgebreide controle over de aanraakvlakken op de oortjes. Instellingen die je inmiddels wel terugziet op de Ear (2). Oh, en we mogen niet vergeten dat de oortjes ook automatisch je ruisonderdrukking ‘aanpassen’ als je dat via de app toelaat. Handig als je vaak wisselt tussen drukke en rustige omgevingen en de mate van ANC niet steeds handmatig wil hoeven aanpassen.

Nothing X-app
Nothing X-app voor het bedienen van de oortjes

In onze tests (tijdens treinritten, veel thuiswerk en wandelingen in de natuur) wisselden de oortjes bijna altijd naar de gepaste vorm van ruisonderdrukking. De enkele keer dat je het dan in de app moet aanpassen, vervalt wat ons betreft in het niets bij het voordeel om (bijna) nooit iets handmatig te moeten veranderen.

Klinkt als ‘meer van hetzelfde’

Dan is er nog het ene punt waar je waarschijnlijk op zit te wachten: hoe klinken de oortjes? Voor onze smaak zit er net iets te veel bas in het geluid én is de treble net iets te scherp afgestemd. Hoge tonen zijn daardoor na verloop van tijd (te) vermoeiend voor ons gehoor. Voor iedereen is dat anders, en onze ervaringen zullen ook zeker niet gelijk zijn aan die van jou.

Wel zouden we adviseren om eens te spelen met de EQ-instellingen in de app. Door de hoge tonen net wat naar beneden bij te stellen, ontstaat er meer ruimte voor andere frequenties en voelen basnoten meer gedetailleerd. Ben je op zoek naar oortjes waar je als audioliefhebber van gaat stralen, dan zijn dit niet dé oortjes. Wil je gewoon goed geluid, dat je ook nog eens via de app op smaak kan brengen, dan zijn de Ear (2)’s op dat vlak makkelijk aan te raden.

Nothing Ear (2) oortjes

Eindoordeel: geslaagde upgrade?

Eigenlijk kunnen we wel stellen dat de Ear (2) ‘meer van hetzelfde’ zijn, vergeleken met de Ear (1). Het ontwerp is gelijk aan dat van zijn voorganger en ook de prima ruisonderdrukking, batterijduur, app en bediening zijn behouden gebleven. Verder kunnen we aanmerken dat het geluid van de oortjes helder is, met voldoende vocaal detail en warmte. Wel kregen we het soms benauwd van de hoge tonen. Maakt dat deze oortjes tot een mogelijke miskoop? Zeker niet. Vergeet tegelijk niet dat je op dit prijspunt inmiddels ook de Galaxy Buds 2 Pro vindt, die wel net wat betere prestaties bieden.

audioNothingnothing ear 2ontspanningReviewsslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken