Reviews

Nothing Phone (1) review: niets… bijzonders

Nothing Phone (1) wit
© Nothing
Voordelen
Uniek ontwerp
Lange batterijduur
Verrassend helder AMOLED-scherm
Nadelen
Tegenvallende cameraprestaties
Groene waas in het scherm
Mist unieke software-functies
Aanbevolen prijs: €469
Waar te koop?

COQUE Hoes voor Nothing Phone 1, magnetische leren hoes voor smartphones aan de rechterkant, stootvaste TPU-telefoonhoes voor Nothing Phone 1, zilver

Totaalscore 7
Nothing pretendeert met de Phone (1) de smartphonemarkt te veranderen – een nieuw ontwerp is blijkbaar voldoende? Nee, natuurlijk niet. Maar wat kan de eerste midrange smartphone dan wel betekenen voor de Britse start-up?

Ex-OnePlus CEO Carl Pei vertrok in december 2020 bij de Chinese smartphonefabrikant om ‘voor zichzelf te beginnen’. Wat volgde, was de lancering van Nothing, een Britse startup die de technologiemarkt zou veroveren met simplistische en betaalbare producten. Het eerste product was de Ear (1), een paar draadloze oortjes. Voor het tweede product keert Pei terug naar de smartphonebranche met de Nothing Phone (1). Dat is ook het product dat vandaag voor ons ligt. Nothing positioneert het toestel in het midrangesegment met een adviesprijs van 469 euro.

Opvallend is dat Pei aangeeft dat hij hoopt vooral iPhone-kopers aan te trekken. Liever geen iPhone SE, dan een Phone (1) is de gedachte. Zou je een Phone (1) moeten willen aanschaffen? We zochten het de afgelopen weken voor je uit.

Bijzonder ontwerp

Waar de Nothing Phone (1) vooral in uitblinkt, is zijn ontwerp. Aan de voorzijde zie je daar nog weinig van terug; het 6,55 inch scherm oogt net als op iedere andere smartphone. Wel valt het op dat de dikte van de schermranden telkens gelijk is, dat is alvast een welkome verandering ten opzichte van menig Android-smartphone. Ook betreft het een vlak exemplaar en vind je dus geen afgeronde hoeken op deze telefoon.

Nothing koos er bovendien voor dit scherm te gebruiken in combinatie met een vlak metalen frame, zoals we dat ook kennen van de iPhone. Wat mij betreft, maakt het vlakke scherm de telefoon makkelijker te bedienen, en het vlakke frame geeft wat extra grip als je het toestel zonder hoesje gebruikt.

Nothing Phone (1) Glyph
Het Glyph-notificatiesysteem bestaat uit 900 LED-lampjes die tegelijk oplichten

Pas als we toekomen aan de achterzijde, zie je waarom het zo’n bijzondere telefoon is: hij bevat namelijk een doorzichtige achterkant, waardoor je de binnenzijde van de telefoon kan bekijken. Daarin zijn contouren van componenten zichtbaar, en – het belangrijkste aspect – vind je het Glyph-notificatiesysteem. Dit zijn 900 afzonderlijke LED-lampjes die oplichten bij notificaties. Het geheel valt in positieve zin op; het is een ontwerp dat je niet snel bij andere fabrikanten zou tegenkomen. Of je de Nothing Phone (1) daarom zou willen aanschaffen? Dat wellicht niet.

Prima AMOLED-scherm

Het scherm op de smartphone meet dus 6,55 inch in diagonaal en is van prima kwaliteit. Zelfs in de volle zon bleef de helderheid afdoende om tekst te lezen of video’s te kijken. Natuurlijk is dit op een high-end smartphone als de Galaxy S22-serie nog wat gemakkelijker en hoef je de slider dan niet op 100 procent te zetten, maar dat kan ook niet anders op dit prijspunt. Op het oog zien de kleuren van het scherm op de Phone (1) er prima uit. Mocht je er niet tevreden mee zijn: je kan dit altijd naar wens aanpassen in Nothing OS.

Verder biedt het OLED-paneel je, net als op menig midrange- en high-end telefoon, een hogere refresh rate, waardoor de interface voorbijvliegt. Dit werkte in onze testperiode prima. Let wel, je hebt te maken met een vaste refresh rate van 120 Hz, hij schakelt dus niet dynamisch (per Hz) op basis van je gebruik, wat in bepaalde gevallen wel zorgt voor een hoger stroomgebruik. Dat geldt echter voor alle telefoons in dit segment. Wat niet gebruikelijk is op alle AMOLED-schermen in dit segment is een groene waas als de helderheid op de laagste stand staat. Dit is een gekend probleem van de Phone (1), maar was niet storend te noemen.

Middelmatige camera’s

Op het gebied van camera’s gebruikt Nothing de juiste hardware, namelijk een 50 MP Sony IMX766-sensor die we kennen uit de OPPO Find X5 Pro en ASUS Zenfone 9. Toch leveren de twee laatstgenoemde telefoons betere foto’s en video’s af. Camera’s op smartphones zijn tegenwoordig afhankelijker dan ooit van goede processing nadat de foto’s zijn gemaakt en dat lijkt Nothing nog niet zo goed af te gaan, met foto’s van de Nothing Phone (1) die meer ruis bevatten, een slechtere HDR-weergave bieden voor scenes met veel licht, en foto’s die in de avond praktisch onbruikbaar zijn en zeer weinig detail bevatten.

Ontzettend zonde gezien deze sensor, zoals we op andere smartphones hebben gezien, prima prestaties kan leveren. Over de groothoeksensor zijn we eveneens niet enorm te spreken. Net als de hoofdcamera missen foto’s van deze sensor detail. Verder zijn de kleuren fletser dan van de hoofdcamera. We worden onder de streep niet bepaald vrolijk van de cameraopstelling, maar voor het maken van foto’s overdag is dit al snel voldoende.

Vliegensvlugge telefoon

Op een midrange-telefoon hoef je geen high-end chipset te verwachten en dat zien we dan ook niet terug op de Phone (1). Toch is de gebruikte Qualcomm Snapdragon 778G+ gebundeld met 8 GB werkgeheugen in staat de telefoon altijd vlot voort te bewegen. Of het gaat om simpele acties als browsen óf het spelen van elke games: alles verloopt gewoon vloeiend op Nothings eerste smartphone. Zware games als Genshin Impact hoef je alvast niet uit te proberen, maar de meer alledaagse games als Asphalt 9 of Candy Crush draaien altijd zonder problemen.

Nothing OS, de software op de telefoon die gebaseerd is op Android 12, draagt daar enorm aan bij en is vrijwel vanilla Android zonder daar overbodige apps of functies aan toe te voegen. Die schone software, gecombineerd met een efficiënte chip van Qualcomm, zorgt ervoor dat deze telefoon met gemak één dag meegaat op zijn batterij. Pas je iets meer op, dan kan je dit zelfs nog verlengen tot 2 dagen.

Nothing Phone (1) in het zwart

Zodra de batterij eenmaal leeg is, hoef je gelukkig nooit lang te wachten voor deze gevuld is. Nothing levert geen oplader mee, maar met een usb-c-lader kan de telefoon met maximaal 33 watt geladen worden. Opladen duurt daarmee iets meer dan één uur. Geen snellaadrecord en zeker geen concurrent voor OPPO’s 80 of 150 watt snelladers, maar het voldoet voor wat je anno 2022 van een telefoon mag verwachten.

Eindoordeel

Nee, de Nothing Phone (1) is niet revolutionair. En de smartphonemarkt veranderen of veroveren, daar is hij ook zeker niet toe in staat. Tegelijk is het ontwerp van de telefoon wel uniek, krijg je een prima AMOLED-scherm, een krachtige processor en batterij die de hele dag meegaat. Dat maakt het tot een sterke concurrent voor de Galaxy-telefoons van deze wereld; met het design heeft de telefoon wat ons betreft zelfs een streepje voor. Is het een iPhone SE-concurrent? Nee, dat dan weer niet. Sorry Nothing: goed geprobeerd, maar misschien met de volgende Phone… de Phone (2)?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business